Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Nikon Coolpix S9200: een zwaluw maakt nog geen zomer

Door: Tobias Bos | 27 juni 2012 20:04

'Fabrikant Nikon maakt toch altijd goede camera's?' Dit soort vragen krijg ik met regelmaat voor de kiezen. Helaas ben ik niet zo enthousiast over de Nikon Coolpix S9200.

"Nikon, die maakt toch altijd goede camera's?" Als je cameratester bent bij BesteProduct, krijg je dat soort vragen regelmatig voor de kiezen. Helaas is een advies op basis van de reputatie van een merk niet zo te geven. Ieder model krijgt iedere keer weer een even grondige test en dat is maar goed ook. 

Nikon bracht dit voorjaar de CoolPix S9200 op de markt en stiekem ging ik voor het openen van de doos er vanuit dat dit apparaat de kwaliteit zou bieden die ik bij eerdere modellen in de CoolPix S-reeks gezien heb. Collega Ger de Gram testte bijvoorbeeld de S8200 en was daar destijds best over te spreken. Helaas blijkt dat niet zo bij de S9200. Ik was zelfs teleurgesteld.

Flink bereik 
De S9200 heeft 16 megapixels en met 18xzoom in ieder geval een flink bereik. Waar Nikon op mikt is de gebruiker die niet om wil kijken naar zijn instellingen. Gevolg: elke instelling wordt automatisch gekozen. En da's best gek, want de meerderheid van compactcamera's in die prijsklasse heeft handmatige programmastanden, voor het zelf bepalen van sluitertijd en diafragma. Deze dus niet. Op dat vlak valt de S9200 dus wat tegen.

72157630299585042

Maar ook op het gebied van beeldkwaliteit scoort de Nikon S9200 niet bijzonder goed. Fotograferen met tegenlicht is zichtbaar een moeilijke opgave voor deze CoolPix compactcamera. Gelukkig levert het apparaat overdag aardige prestaties, met natuurgetrouwe kleuren en scherpe foto's. Maar met minder licht stelt 'ie teleur: je moet je hand goed stilhouden om bewegingsonscherpte te voorkomen. Werkt niet fijn, veel andere toestellen doen dat in die prijsklasse beter.

Nikon heeft een goede reputatie als het om digitale fotocamera's gaat, maar dat maakt de Japanse fabrikant niet heilig. Kritische gebruikers van de CoolPix S9200 weten waarom.

Wat verder opvalt aan de Nikon CoolPix S9200
-Hij filmt in full-hd 1080p, waarbij je de 18x optische zoom kunt gebruiken. Helaas is de beeldstabilisatie in de uiterste zoomstand niet zo krachtig als bijvoorbeeld die van de Panasonic DMC-TZ30, waardoor hinderlijke handbewegingen blijvend uitvergroot worden.

- Het design van de S9200 is strak, maar de bedieningsknopjes klinken alsof ze onbedoeld loszitten. Daardoor voelt de bediening wat goedkoop aan.

- Het apparaat geeft soms rare foutmeldingen. Bij het gebruik van het programmawieltje verschijnt er op het schermpje dat het functiewieltje niet op de goede positie staat.

Bekijk hieronder de reviews van de Nikon Coolpix S8200 en de Nikon Coolpix S9200. 

Deel dit bericht:
Tags