Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Eerste indruk: Android 4.1 Jelly Bean

Door: Dennis de Vries | 3 juli 2012 14:39

Vorige week lanceerde Google de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem Android. We zijn aanbeland bij versie 4.1, met de illustere naam Jelly Bean. Eigenaren van de Galaxy Nexus, Samsung Nexus S en Motorola Xoom krijgen volgende maand als eerste de update, maar wij installeerden het alvast en deden wat eerste indrukken op.

 

Google lanceerde vorige week de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem Android. We zijn aanbeland bij versie 4.1, met de illustere naam Jelly Bean. Eigenaren van de Galaxy Nexus, Nexus S en Motorola Xoom krijgen volgende maand als eerste de update, maar wij installeerden het alvast en deden wat eerste indrukken op.

Notificaties: meer is beter
Al sinds dag 1 een sterk punt van Android: de notificaties die altijd handig op een rijtje staan in het menu dat je van bovenin het scherm naar beneden kunt vegen. Makkelijk, overzichtelijk, helder, niets meer aan doen. Tenzij je het beter maakt, natuurlijk. De notificaties in Jelly Bean bieden meer dan een kleine melding. Krijg je bijvoorbeeld een mailtje, dan zie je in je notificatiebalk niet alleen een melding dat je een mail hebt, maar ook van wie, wat het onderwerp is, hoeveel mails er nog open staan en wat de eerste regels van het bericht zijn. Nieuwe afbeeldingen, bijvoorbeeld screenshots, kun je direct delen, zonder ze te openen.
Eerste indruk: Meer is beter, zo is het maar net. Er worden meer opties geboden en er wordt meer informatie gegeven die in een oogopslag beschikbaar is, zonder dat de overzichtelijkheid daar onder te lijden heeft. Nog niet alle programma's zijn op de telefoon zijn hier klaar voor of maken gebruik van de mogelijkheden, maar als het wel gebeurt is het ook een welkome aanvulling.

Interface: flexibel als Barbapappa
Gebruikers van Android Ice Cream Sandwich op bijvoorbeeld de Galaxy Nexus zullen niet gek opkijken van de interface van Android Jelly Bean. 99% is hetzelfde gebleven, toch zijn er wat kleine verschillen. Zo ordenen de iconen en widgets op startschermen zichzelf als je er een nieuwe widget bij plaatst en zijn ze eenvoudiger van formaat te veranderen.
Eerste indruk: Geinige toevoeging, en op de lange termijn is dit ongetwijfeld heel waardevol. Maar nu zijn er nog maar een handjevol widgets voorgeïnstalleerd. Die zijn niet allemaal flexibel in formaat en het zijn dan ook nog eens niet de meest interessante. Het is aan ontwikkelaars van apps om hier verder mee aan de gang te gaan, dan wordt het leuk.

Android Jelly Bean interfaceAndroid Jelly Bean notificaties

Camera: beetje Windows Phone, beetje van jezelf
De camera-interface is niet grondig veranderd, wel de manier waarop je foto's vanuit de camera-applicatie kunt terugkijken. Dat was een doorn in het oog bij Android Ice Cream Sandwich, waarin de mogelijkheden bij het terugkijken heel beperkt waren. Nu lost Google dat op de Windows Phone-manier op. Veeg je naar links, dan schuift het camerabeeld weg en komen je recente plaatjes tevoorschijn. Wel typisch Android, is dat je de foto's vervolgens verwijderd door ze naar boven te schuiven.
Eerste indruk: Makkelijk, eenvoudig, lekker snel en een stuk handiger in gebruik. Niet wereldschokkend, maar daarom niet minder welkom.

Project Butter: glibberig snel
Android Ice Cream Sandwich was op zich al aardig rap, maar vertoonde hier en daar nog wel eens een hapering. Met Project Butter in Android Jelly Bean moet dat verleden tijd zijn. Overgangen worden nu weergegeven met 60FPS en een betere samenwerking van de processor en de grafische ondersteuning moet zorgen voor minder haperingen.
Eerste indruk: Het klinkt misschien een beetje gek als je het hardop zegt, maar de naam van Google's poging om de interface van Android soepeler te laten lopen, had niet beter gekozen kunnen worden. Het lijkt wel of de interface is ingesmeerd met vette boter, zo lekker glijdt het. Ik klaagde al niet over de souplesse van Ice Cream Sandwich, maar dit voelt inderdaad een stuk soepeler, sneller en inderdaad....geen hapering gezien.

Het lijkt wel of de interface is ingesmeerd met vette boter, zo lekker glijdt het

Google Now: nu even niet
Meest opzienbarende dienst van Android 4.1 Jelly Bean is Google Now. Het is een digitale assistent in de telefoon die de gebruiker het dagelijks leven een stuk makkelijker moet maken. Net als Siri, van Apple's iPhone 4S, of S Voice van de Samsung Galaxy S3. Maar waar je die diensten een gesproken opdracht moet geven,reageert Google Now al voordat je er om vraagt. Vorobeeld: sta je op het station, dan weet Google Now waar je bent en dat je waarschijnlijk op weg naar je werk bent. Dan geeft hij uit zichzelf aan waar jouw trein gaat en over er vertraging is. Er zijn meerdere opties. Zo houdt hij je op de hoogte van files, van het weer, van prestaties van jouw favoriete sport teams en als je veel reist, vertaalt hij
Eerste indruk: Dat is althans de theorie. Het werkt echter alleen in de VS. Sta je op een station? Google Now zegt niets. In de file? Google Now blijft stil. Nou goed, hij wil je nog wel vertellen welk weer het is op de plek waar jij je op dat moment bevind. Maar daarvoor kan ik ook uit het raam kijken. Google Now is nu nog niet interessant.
Update: Blijkt dat als je maar lang genoeg op een station rond hangt, hij wel degelijk de reistijd en route naar huis aangeeft. Het werkt wel, maar niet rap genoeg om bruikbaar te zijn.

Google NowGoogle Now

Update naar Android 4.1 Jelly Bean:
De Galaxy Nexus en Nexus S smartphones en de Motorla Xoom tablet zijn de eerste die een update naar Android 4.1 mogen verwachten. Die zou volgende maand beschikbaar moeten komen, er is nog geen exacte datum. Eigenaren van andere toestellen, hoe nieuw ook, moeten langer wachten. HTC en Samsung hebben gezegd dat ze de update evalueren. Dat de HTC One X en de Samsung Galaxy S3 in de loop van de tijd een update krijgen, mogen we verwachten. Wanneer en welke toestellen nog meer meedoen blijft nog even onduidelijk. Uiteindelijk zitten ook nog talloze smartphones te wachten op een update naar de vorige versie, Ice Cream Sandwich. Kan nog wel even duren dus.

Voor de Galaxy Nexus doet er al wel een versie van Jelly Bean de ronde, daar heb ik voor deze post ook dankbaar gebruik van gemaakt. Ben je handig met je telefoon, heb je even de tijd en heb je absoluut geen zin om te wachten op de officiële update, dan 'zijn er dus manieren'. Op het forum van TheVerge.com staat een uitgebreide stap-voor-stap handleiding. Let wel op: je verliest je garantie op de telefoon en kan het toestel ernstig beschadigen. Alleen doen als je weet waar je mee bezig bent. Updaten is geheel op eigen risico! Dat moeten we er wel even bij zeggen.

Deel dit bericht:
Tags