Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Sony's DSC-WX100: hele kleine vriend op zakformaat

Door: Tobias Bos | 6 juli 2012 15:25

Het is misschien wel de kleinste en lichtste compactcamera die ik de afgelopen twee jaar in mijn handen had: de Sony Cyber-shot DSC-WX100. De fabrikant noemt 'm de kleinste en lichtste camera ter wereld met 10x optische zoom en misschien heeft Sony wel gelijk.

Het is misschien wel de kleinste en lichtste compactcamera die ik de afgelopen twee jaar in mijn handen had: de Sony Cyber-shot DSC-WX100. Twee weken geleden kwam hij binnen op de redactie van BesteProduct. De fabrikant noemt 'm de kleinste en lichtste camera ter wereld met 10x optische zoom en misschien heeft Sony wel gelijk.

De Sony Cyber-shot DSC-WX100 valt op doordat 'ie qua formaat nauwelijks opvalt. Dat uiterlijke kenmerken niet altijd iets zeggen over de binnenkant, bewijst ook dit apparaat: met 18,2 megapixels en 10x optische zoom loopt Sony qua specificaties aardig voorop. Een beetje fatsoenlijke zoomlens is anno 2012 onontbeerlijk, zeker met de komende vakantieperiode voor ogen.

Sony juist beweert juist dat het toestel prachtige, heldere, gedetailleerde beelden levert bij weinig licht. Een loze belofte.

DSLR-stijl?
Sony claimt eenvoudige resultaten in dslr-stijl. Het is een gevaarlijke bewering, want spiegelreflexcamera's hebben vaak een hele bult techniek in huis voor superieure beeldkwaliteit. De DSC-WX100 maakt die belofte dan ook niet waar. Bij lange na niet zelfs.Dat valt vooral op als je fotografeert bij minder licht. De beeldkwaliteit is niet onaardig, maar dslr-kwaliteit heeft het zeker niet. Sony juist beweert juist dat het toestel prachtige,heldere, gedetailleerde beelden levert bij weinig licht. Een loze belofte.

En verder
De techniek voor zo'n compact, betaalbaar apparaat met superieure beeldkwaliteit is helaas nog niet beschikbaar, al innoveren fabrikanten nog steeds als het gaat om beeldkwaliteit. De Sony DSC-WX100 is zeker geen slecht toestel, maar absoluut niet het beste jongetje van de klas. Misschien is 'ie zelfs wat beperkt. Jammer is dat de Cyber-shot handmatige programmastanden mist. Sluitertijd en diafragma zelf bepalen? Forget it, alleen de (semi)-handmatige opties bieden uitkomst tijdens het fotograferen. Overeind blijft het formaat. Zo'n klein toestel volstaat in elke tas en past zelfs gemakkelijk in de meeste broekzakken. Zo móét je je haast wel gaan hechten aan het apparaat.

Sony zet de DSC-WX100 voor zo'n 230 euro op de markt. In diezelfde prijsklasse bevindt zich ook de wat verouderde Sony's DSC- HX9V, die enerzijds beduidend groter is, maar anderzijds heel wat extra instelmogelijkheden biedt. De keuze lijkt mij vrij eenvoudig.

Deel dit bericht:
Tags