Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Cameravergelijking: Nokia 808 Pureview

Door: Dennis de Vries | 10 juli 2012 09:29

Een cameratelefoon met 41 megapixel-sensor, daar stonden we even van te kijken. Nu is het apparaat verkrijgbaar, en kunnen we zien of hij ook een beetje kwaliteit levert. Daarom vergelijken we de videokwaliteit met de HTC One X, Samsung Galaxy S3 en Nokia N8.

 

Kreten van verbazing toen de Nokia 808 PureView werd gelanceerd. En dan voornamelijk vanwege de camera met niet 8, niet 12, maar 41 megapixel sensor. Nu is het apparaat verkrijgbaar, en kunnen we eens rustig kijken of al die megapixels, maar ook de ander nieuwigheden in de camera, het verschil maken voor de Nokia 808 PureView.

Wat is PureView?
Natuurlijk, de 808 is momenteel synoniem voor de term 'PureView'. Maar daar gaat gegarandeerd verandering in komen. PureView is namelijk de naam van de cameratechniek die Nokia gebruikt. En dat gaan we in de toekomst ook terugzien op Nokia Lumia Windows Phones, zo heeft Nokia beloofd.
De PureView techniek steunt op drie pijlers: de Carl Zeiss lens, de enorme beeldsensor die niet alleen een hoge resolutie heeft maar ook fysiek flink van formaat is, en de beeldverwerking. Elke digitale camera heeft een speciaal algoritme om informatie van de beeldsensor om te zetten in een fotootje. Nokia PureView voegt pixels samen, wat zorgt voor aanzienlijk minder ruis in de foto's.

Binnen zijn de verschillen groter, en laat de Pureview-camera zijn spierballen zien.

Tijdens het filmen komt de combinatie van de lens en grote beeldsensor ook goed van pas. Zo kun je met de Nokia 808 PureView digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Voorbeelden daarvan kun je goed bekijken in het verslag van de lancering van de 808 Pureview, die we filmden met het toestel zelf:
>> Bekijk de video: Nokia 808 Pureview over de Nokia 808 Pureview.

Nokia 808 Pureview versus Samsung Galaxy S3:

Buiten zijn de verschillen in dit YouTube-filmpje niet eens zo groot, hoewel er wel een kleurverschil te bespeuren is. De Samsung heeft de neiging de kleuren onnodig dik aan te zetten, waar de 808 meer bij de werkelijkheid blijft. Binnen zijn de verschillen groter, en laat de Pureview-camera zijn spierballen zien.
>> Bekijk vergelijkingen in de videokwaliteit van de Samsung Galaxy S3

Nokia 808 PureView versus Nokia N8:


Voorheen 's werelds beste cameratelefoon, de Nokia N8, tegen wat nu waarschijnlijk wel 's werelds beste cameratelefoon genoemd kan worden. Het filmpje is niet in Full HD, de N8 filmt namelijk niet in deze resolutie. Qua kwaliteit is het een foto-finish, zeker als er buiten gefilmd wordt. Kleuren komen over het algemeen overeen, de 808 lijkt hier en daar wat meer detail te pakken. Pas binnen, en vooral beneden in de keuken, wordt het verschil zichtbaar. Veel minder ruis op de 808 Pureview. Dat ik aangeef dat 'de 808 veel donkerder is', ligt zo bleek later, volledig aan het beeldscherm.
>> Nokia N8 beste cameratelefoon 2010

Nokia 808 Pureview versus HTC One X


De HTC One X kan aardig meekomen qua videokwaliteit. Hij heeft alleen wel de neiging alles een beetje te helder voor te stellen. Buiten leidt dat tot iets meer witte waas over de verzadigde kleuren heen, terwijl de 808 meer natuurgetrouw overkomt. Ook binnen behoudt de 808 zijn natuurgetrouwe kleuren. Wel opvallend: in de donkere keuken is de HTC One X de enige die tenminste nog 'iets' laat zien. Het verschil in audio is overigens goed te merken.
>> Bekijk vergelijkingen van de videokwaliteit van de HTC One

Nokia 808 PureView versus Apple iPhone 4S

Een duidelijke overwinning voor de 808 PureView, zo mogen we het wel noemen. Niet in de laatste plaats omdat dit toestel meer beeld vangt door de groothoeklens. De iPhone lijkt wat ingezoomd te zijn, maar geloof me, dat is hij niet. Ook gaat de 808 PureView beter om met veranderende lichtomstandigheden, dat is al buiten te zien als ik de camera's even op de zonnige lucht richt. Beneden in de duisternis vertoont de camera van Apple flink meer ruis.
>> Bekijk de video review van de iPhone 4S

Deel dit bericht:
Tags