Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Samsung Galaxy Beam cool, maar zonder stralende toekomst

Door: Dennis de Vries | 12 juli 2012 12:12

Soms moet je gewoon eens iets geks, iets nieuws bedenken. Samsung doet dat met de Galaxy Beam, een telefoon met ingebouwde projector. Maar hoezeer ik het initiatief ook toejuich, ik denk niet dat het een blijvertje wordt.

Innovaties zitten 'm niet altijd in snellere processoren of hogere resoluties. Soms moet je gewoon eens iets geks, iets nieuws bedenken. Samsung doet dat met de Galaxy Beam, een telefoon met ingebouwde projector. Maar hoezeer ik het initiatief ook toejuich, ik denk niet dat het een blijvertje wordt.

Het is net zo merkwaardig als het klinkt. Van voren lijkt de Samsung Galaxy Beam een gewone, dertien-in-een-dozijn Galaxy smartphone. Maar op de bovenkant zit een lamp. Daarmee kun je alles wat je op het scherm van je smartphone hebt projecteren op een willekeurig oppervlak, waar en wanneer je maar wilt. Ideaal voor presentaties op het werk, films kijken of een dia-avond na een lange vakantie. Dat is althans de theorie.

Prima als je in het donker zit, maar zodra de gordijnen open gaan is het uit met de pret.

Samsung heeft daarvoor niet zomaar een beamer in het toestel gebouwd, maar het geheel ook voorzien van wat leuke functies. Zo kun je de camera inschakelen en hem gebruiken als overhead-projector. Je kunt aantekeningen maken op het 4 inch beeldscherm, die dan groot op de muur verschijnen. En je kunt 'm gebruiken als coolste wekker die we hier gezien hebben. Uiteraard verschijnen ook websites, presentaties, foto's, alles wat je maar op je telefoon laat zien in maximaal 120 centimeter op de muur.

Beamer van 15 lumen sterk
De praktijk blijkt echter weerbarstig. De lichtsterkte van duizenden lumen die huis-tuin-en-keuken beamers hebben is voor een kleine picoprojector als in de Galaxy Beam simpelweg (fysiek) onmogelijk. Deze moet het doen met 15 lumen. Prima als je in het donker zit, maar zodra de gordijnen open gaan is het uit met de pret. Je ziet niks meer. Dat maakt het nut van de beamer wel erg onzeker. Persoonlijk zou ik voor een presentatie van mijn smartphone liever een hdmi of usb-kabel in mijn zak steken. Kom je vaak verder mee.

Ik zie het niet gebeuren dat we over een tijdje allemaal met beamers in onze telefoon lopen. Sterker nog, ik acht de kans heel klein dat ik überhaupt ooit iemand tegen ga komen met dit toestel. Ik zou 'm zelf ook niet snel kopen. Toch hoop ik dat Samsung dit blijft doen. Af en toe de gebaande paden af, iets geks doen. Het succes van de Samsung Galaxy Note, daar stonden we ook allemaal gek van te kijken, bewijst dat het kan lonen.

Wat viel verder op aan de Samsung Galaxy Beam:

  • Je zou het bijna vergeten, maar de Galaxy Beam is in de eerste plaats een smartphone. Op dat gebied ligt hij qua specificaties, prestaties en uiterlijk heel erg dicht bij de Samsung Galaxy S Advance. Dus kijk gerust die review even, dan weet je straks ook alles over de Galaxy Beam.
  • Toch zijn er wat verschillen. Door de projector is de Beam dikker dan de Galaxy S Advance, en daardoor ook minder mooi. Daarnaast heeft de Beam geen Super AMOLED, maar LCD. Toch jammer. Wel verbeterd is de accu, de Beam heeft een heel stevige 2000mAh accu, genoeg voor uren beamen.
  • Maar mocht je na het beamen toch zonder stroom zitten, geen nood. In de doos heeft Samsung een extra accu gestopt, compleet met bureaulader. Erg netjes.
  • Toch kan het niet voorkomen dat de Galaxy Beam vrij prijzig is. Momenteel kost het apparaat 460 euro. Natuurlijk, hij kent geen gelijke. Maar er zullen maar heel weinig mensen zijn die de projector écht de moeite waard vinden. En als je dat afstreept hou je een aardige, maar geen geweldige smartphone over. En dat terwijl je voor dit geld echt veel betere toestellen kunt krijgen.
Deel dit bericht:
Tags