Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Nokia 808 PureView: meer megapixels dan voor mogelijk werd gehouden

Door: Dennis de Vries | 27 februari 2012 16:18

Nokia heeft het voor elkaar. Kreten van verbazing en ongeloof tijdens de lancering van een nieuw toestel. Onderwerp van gesprek: de 41 megapixel camera van de Nokia 808 PureView. Je leest het goed. één-en-veertig megapixels!

 

Normaal klinkt er bij lanceringen van nieuwe toestellen een belegen applausje van medewerkers van de fabrikant. Journalisten in de zaal schieten beelden, tikken artikelen, maar houden zich stil. Bij de lancering van de Nokia 808 PureView klonken echter oprechte kreten van verbazing toen de camera in beeld kwam. Dit kon niet, het moest een foutje zijn. Een telefoon met een 41 megapixelsensor. Eenenveertig! Veertig plus een!

Het was een tijdje een trend onder smartphonefabrikanten om camera's met een zo hoog mogelijke resolutie mee te leveren. Inmiddels ligt de norm rond de 8 megapixel, maar duidelijk is ook dat de grotere getallen niet per definitie betere plaatjes opleveren. Is 41 dan niet wat overdreven? Als we Nokia moeten geloven, natuurlijk niet.

Een telefoon met een 41 megapixelsensor. Eenenveertig! Veertig plus een!


De 808 PureView neemt namelijk standaard foto's in 5 of 8 megapixels. Maar doordat de beeldsensor zo belachelijk groot is, zijn dat wel de beste 5 of 8 megapixel foto's ooit, meent de fabrikant. Tel daar een knappe Carl Zeiss lens bij op en het recept voor goede foto's is daar. Gelukkig zit je niet vast aan de standaard instellingen, het cameramenu is enorm uitgebreid en laat je ook foto's in de volledige resolutie schieten. Dan kun je dus achteraf inzoomen.

Voorbeeldfoto's Nokia 808 PureView
U wilt voorbeelden? We hebben voorbeelden in de volle 38 megapixel resolutie (vanwege de beeldverhouding geen 41MP). De omstandigheden voor het maken van foto's waren verre van ideaal, maar het geeft een idee.

Voorbeeldfoto Nokia PureView 808Voorbeeldfoto Nokia PureView 808Voorbeeldfoto Nokia PureView 808
**Klik voor foto's van volledig formaat. Let op: grote bestanden. Ongeveer 15MB per stuk!***

  • De Nokia 808 PureView is vrij dik en zwaar, met een stevige bult op de achterkant. Groter nog dan bij de Nokia N8. Dat is dan weer het nadeel van zo'n camera. De voorkant heeft wel iets weg van de Nokia Lumia 710.
  • Het toestel neemt filmpjes op in 1080p Full HD. Omdat er zo'n belachelijk grote sensor in zit kun je tijdens het filmen tot 4x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. 
  • De Nokia 808 PureView draait op het besturingssysteem Nokia Belle. Niet de meest hippe optie, qua besturingssysteem.
  • Er is ook aandacht besteed aan de geluidskwaliteit. Volgens de fabrikant zelf neemt het toestel geluid op in cd-kwaliteit. We hebben dat niet kunnen ondervinden op de rumoerige beursvloer. Maar eerlijk gezegd was de Nokia N8 hier ook erg sterk in, met de 808 PureView zal dat niet minder zijn.

De Nokia 808 PureView is in het tweede kwartaal van 2012 te koop voor een adviesprijs van 450 euro.

Deel dit bericht:
Tags