Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Canon EOS 5D Mark III: prijzige evolutie van z'n voorganger

Door: Tobias Bos | 13 juli 2012 08:42

3,5 jaar geleden zorgde de komst van een nieuwe spiegelreflexcamera voor een evolutie in de film- en televisiewereld. Canon lanceerde de 5D Mark II, een dslr met een indrukwekkende filmfunctie. Dit voorjaar werd de langverwachte opvolger aangekondigd: de Canon EOS 5D Mark III.

 

3,5 jaar geleden zorgde de komst van een nieuwe spiegelreflexcamera voor een evolutie in de film- en televisiewereld. Canon lanceerde de 5D Mark II, een dslr met een indrukwekkende filmfunctie. Het was niet de eerste camera met een filmfunctie, maar het model zette wél een nieuwe standaard voor hoogwaardige beeldkwaliteit. Dit voorjaar werd de langverwachte opvolger aangekondigd: de Canon EOS 5D Mark III zag het levenslicht.

En we vallen maar gelijk met de deur in huis: het was het wachten in ieder geval meer dan waard: de derde generatie van de populaire 5D is een grote stap voorwaarts. Maakte z'n voorganger nog gebruik van een ietwat verouderd autofocussysteem; de 5D Mark III is daarin compleet vernieuwd. Hij heeft maar liefst 61 autofocuspunten, waarvan 41 kruissensoren die gevoelig zijn voor horizontale én verticale details. Vijf daarvan zijn zelfs dubbele kruissensoren. In de praktijk zorgt dat voor razendsnelle scherpstelling, veel en veel sneller dan z'n oudere broertje.

Vanaf ISO 12.800 is het kwaliteitsverschil van de 5D vergeleken met z'n voorganger goed zichtbaar.

Ook de hoeveelheid megapixels is verbeterd, maar dat verschil is marginaal. De 5D Mark III heeft een 22,3 megapixel fullframe sensor en een nieuwe Digic 5+ processor voor de beeldverwerking. En dat laatste is goed te zien, zeker wanneer je fotografeert bij slechte lichtomstandigheden en de ISO-waarden opschroeft.

De Imatest-analyse van de Canon EOS 5D Mark III wijst het ook uit: vanaf ISO 12.800 is het kwaliteitsverschil van de 5D vergeleken met z'n voorganger beduidend zichtbaar. Het scheelt je zo'n één a twee ISO-stops. Ter vergelijking: ISO 800 op de 5D Mark II is vergelijkbaar met de hoeveelheid ruis op ISO-waarde 3200 bij de nieuwste 5D.Zelf fotografeer ik nogal eens in de avonduren en bij de 5D Mark II merkte ik dat wanneer ik de belichting tijdens het Photoshoppen omhooggooide er veel dode pixels tevoorschijn kwamen. Bij de 5D Mark III is dit probleem haast weg. Een significante verbetering. 

72157630547166568

Nieuwe opties
Canon heeft, naast technische verbeteringen, ook nog wat extra snoepgoed toegevoegd. Wat dacht je van een HDR-modus? Hiermee schiet de dslr een aantal foto's met verschillende belichtingen, waarna hij de best belichte onderdelen van de foto's met elkaar combineert. Ook handig is de RATE-knop, waarbij je je foto's een beoordeling geeft. Zo kun je dus de beste foto's al selecteren op je apparaat, scheelt een hoop gedoe in bijvoorbeeld Lightroom.

De filmfunctie kent ook wat verbeteringen. De maximale resolutie is onveranderd op 1080p met 24 of 25 frames per seconde, maar wil je meer frames? Dan stel je de 5D Mark III in op 720p met 50 frames per seconde. Nieuw zijn ook de aanraakgevoelige knoppen die je gebruikt tijdens het filmen; voorheen hoorde je hinderlijk getik wanneer je aan het scrollwieltje zat, dat is nu opgelost. Bij licht tikken op het wieltje pas je alles aan, zonder dat dit te horen is.

Kanttekeningen
Het is niet allemaal hosanna wat de klok slaat, er zijn toch een paar kanttekeningen. Waarom heeft de 5D Mark III bijvoorbeeld geen kantelbaar schermpje? En automatische focus tijdens het filmen net zoals de veel goedkopere Canon EOS 650D zou ook geen overbodige luxe zijn. Ook een interessante vraag: waarom koos Canon voor 'slechts' 22,3 megapixels en niet voor bijvoorbeeld 36,3 zoals op de concurrerende Nikon D800 zit? Die laatste beslissing valt misschien te verdedigen. Immers: meer megapixels betekent in het algemeen sneller beeldruis bij hogere ISO's.

Maar de belangrijkste kanttekening is absoluut het prijskaartje. Ten opzichte van de vorige generatie is de 5D Mark III namelijk 1.000 euro duurder, als je uitgaat van de adviesprijs. Is dat de extra investering waard? Hoewel het om veel geld gaat, is het antwoord toch bevestigend. Immers heeft Canon zeer essentiële zwakke punten van de 5D Mark II aangepakt, wat zorgt voor een prettigere gebruikservaring en veel meer beeldkwaliteit in ongunstige lichtomgevingen.

5D Mark II vs 5D Mark III

Bekijk hieronder de video over de 5D Mark III. Verwacht zeer binnenkort een uitgebreide vergelijking tussen de Canon 5D Mark II en de Canon 5D Mark III. 

Deel dit bericht:
Tags