Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

BesteProduct.nl bespreekt apps bij Omroep Gelderland

Door: Ger de Gram | 17 juli 2012 09:02

"Hé Ger, wat app je voor me?", die gekscherende vraag stelde Harm Edens me gisteren, een dag voor de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Omroep Gelderland vroeg ons de drie leukste apps voor de wandelaar te bespreken.

"Hé Ger, wat app je voor me?", die gekscherende vraag stelde Harm Edens me gisteren, een dag voor de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Omroep Gelderland vroeg ons de drie leukste apps voor de wandelaar te bespreken.

VIDEO: BesteProduct bij de Nijmeegse Vierdaagse 2012.

 Bron: Omroep Gelderland

Het is grijs en grauw wanneer ik mijn eerste stappen op de Wedren in Nijmegen zet. Het regent behoorlijk hard, maar op het grote plein ziet het toch zwart van de mensen. Jong, oud, dik, dun - gemêleerder dan dit wordt het niet. Een oude, grijze legercommandant versus een jochie die geniet van een Swirl-ijsje. Dat werk. Toch hebben ze allen één ding gemeen: ze ogen trots. Nog voor er überhaupt een daadwerkelijke kilometer gewandeld is, lijkt er in het Nijmeegse een eensgezinde sfeer van 'we gaan het doen, we kunnen het!' te hangen.

Ik voel me enigszins gegeneerd, want ik wandel niet. Ik haat eigenlijk wandelen. Ik herinner me als de dag van gisteren dat het opeens hip was om 'met het gezin' op zondagmiddag eens lekker uit te waaien op de Veluwe. Het aantal keren dat ik een blessure van het voetballen veinsde kan ik me niet meer heugen. Goed, ik gooi het er maar op dat ik alles voor de journalistiek doe en bovendien zijn die driehonderd meter van het treinstation naar het centrum in deze regen ook geen pretje. Al krijg je daar geen blaren zo groot als tomaten van.

In deze regen zijn die driehonderd meter van het treinstation naar het centrum al geen pretje.Ik zoek naar het productieteam van Omroep Gelderland. We hebben afgesproken bij De Barometer, een soort van podium met daarop een groot aanplakbiljet met enkele feitjes. Aantal inschrijvingen: 41472. Het aantal dat vorig jaar de eindstreep gehaald heeft: 38422. Een paar wandelaars staat voor de Barometer, met de duim omhoog, voor een kiekje.

Bleek koppie
Naast de vele, vele eetstandjes is er een groot podium waar een countryband vrolijke deuntjes speelt,oude oorlogshelden lopen af en aan. Waarschijnlijk is er ook geen evenement te bedenken waar Compeed, de blarenpleisterboer, met zoveel stands en reclamebanieren aanwezig is. Ik zie Harm Edens staan. De beste man wordt omringd door fans. In de driekwartier die ik vervolgens met hem en de productie spendeer drommen er voortdurend mensen om de presentator heen. Hij kent iedereen. Of althans: doet alsof hij iedereen kent. Hij begroet iedereen hartelijk, knuffelt ouderen en gaat vaker op de foto dan een mens lief is.

Harm schudt me vriendelijk de hand en zegt: "Goh, jij hebt de zon ook gemist hè, gezien je bleke koppie." Ik knik, grinnik en zeg dat het in Arnhem ook niet veel soeps is, qua weer. We spreken het even door. We maken een item met drie smartphone-applicaties, geschikt voor verschillende platformen. Ze moeten informatief, gemakkelijk en snel toepasbaar zijn.

 De applicaties die we bespreken zijn:

  • Fitbooster. Een basic, gratis iOS-applicatie waarin je (betaalde) workouts kunt downloaden. Die stellen overigens niet heel veel voor. Het is meer een Powerpoint-presentatie met daarbij een stopwatch, maar het is altijd handig om te weten hoe je moet rekken en strekken.
  • Tapewijzer. Een gratis applicatie waarin je aan de hand van video's op verschillende manieren je enkel kunt intapen. Handig. De in-app shop van Leukotape moet je even negeren. De Android-evenknie is overigens 'Versterk-Je-Enkel', maar die is met enkel wat tekst aan de saaie kant.
  • Talk To Me Cloud. Met één druk op de knop dicteer je wat je wil zeggen. Via de Bing Translator vertaalt de applicatie dit naar dertig verschillende talen, die desgewenst ook computergestuurd ten gehore worden gebracht. Zo kun je dus praten met praktisch iedereen die deVierdaagse loopt.

Voor de eerste opnames schuiven we aan bij Bep (72) en Bert (73). 'Twee oudjes, om het verschil tussen moderne technologieën en ouderwets wandelen mooi te laten zien', verklaart redactrice Hilde-Marije Polling. Harm gaat tussen de twee senioren zitten en kondigt het item aan met misschien wel de beste woordspeling sinds 'Ik ben gestopt met biljarten, ik had geen keus': 'Hé Ger, wat app je voor me?'.

Heel-lock en Swahili
De rest van het item schieten we onder een boom. In een vogelvlucht bespreken we hoe je nou precies je hamstring moet stretchen, wat de 'Heel-lock-methode' is en hoe je 'ga je mee een stuk wandelen' in het Swahili uitspreekt. Een stuk of dertig mensen staan glimlachend te kijken. Als ik per ongeluk 'avondvierdaagse' zeg in plaats van 'vierdaagse', krijg ik onbedoeld de lachers op mijn hand. Gelukkig speelt Harm er handig op in en in de montage blijkt het later te zijn geknipt.

"Volgens mij is het wel goed gegaan, Ger", zegt Harm. "Mocht je nog een keer gekke apps weten, dan horen we dat graag!" Ik knik, al heb ik niet heel erg het idee dat hij weet wat ik precies doe. Dat maakt verder ook niet uit. De redactie van Omroep Gelderland weet het wel en het eindresultaat mag er zijn.

Ik zwaai en loop weg. Terug naar Arnhem. Volgens Google Maps is dat zo'n 19 kilometer. Ik dank alles en iedereen dat ik met de trein ga. Ik moet er niet aan denken om te wandelen, ook al is het nog niet eens de helft van wat al die lopers op één enkele dag afleggen. Ik wens iedereen die vandaag aan de barre tocht begint veel succes. Jullie mogen met recht trots zijn.

Deel dit bericht:
Tags