Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Sony HX10V is devolutie van voorganger

Door: Tobias Bos | 19 juli 2012 08:54

Sony's 'superkrachtige camera'-lijn bracht de afgelopen jaren een paar goede compactmodellen op de markt. Dit keer was de Sony HX10V aan de beurt. Een op papier iets betere compactcamera dan zijn voorgangers. Maar is dat in de praktijk ook zo?

Sony's 'superkrachtige camera'-lijn bracht de afgelopen jaren een paar goede compactmodellen op de markt. Zo testte ik al eens de Sony HX5V, later de HX7V en begin dit jaar nam collega Ger de Gram de HX9V onder de loep. Dit keer was de Sony Cyber-shot DSC-HX10V aan de beurt. Op papier een iets betere compactcamera dan zijn voorgangers. Maar is dat in de praktijk ook zo?

De specificaties van de HX10V laten in ieder geval niets te wensen over: een 18,2 megapixel CMOS-sensor, 16x optische zoom, optische beeldstabilisatie, een panorama- en 3d-functie, voorgeprogrammeerde scenes en de meest opmerkelijke feature: gps-functionaliteit. De verschillen ten opzichte van de HX9V zijn klein: die had 'slechts' 16,2 megapixels, even veel optische zoom en ook ingebouwde gps. De HX10V lijkt daarmee een hele kleine evolutie op papier, maar in de praktijk is het misschien wel een kleine devolutie.

Beeldkwaliteit Sony HX10V
De foto's overdag zijn schitterend, scherp, helder en natuurgetrouw. Ook bij iets minder licht is de beeldkwaliteit zeer acceptabel. In de avonduren lijken de extra megapixels echter roet in het eten te gooien: de fotokwaliteit is gewoon iets minder dan zijn voorganger. De hogere ISO-waarden zorgen duidelijk voor mindere kwaliteit omdat details simpelweg niet meer helder zijn. Niet elke vernieuwing is een verbetering, zo bewijst de Sony DSC-HX10V.

72157630623399980

GPS
Toch blijven de krachtige compactcamera's in de HXV-lijn interessant: ze bieden veel instelmogelijkheden en hebben dus gps aan boord. Stel je je niet soms de vraag bij het bekijken van je foto's waar je toen precies was? De gps voegt een geo-tag aan je foto's toe, waarmee je precies op een computer of laptop ziet waar je op dat moment was.

Bekijk het volledige Sony HX10V testrapport, inclusief video!

Voorbeeld van software die de geo-tag 'leest'

De gratis software Picasa leest de geo-tag van de camera en brengt dit in de software in kaart.

Wat verder opvalt aan de Sony DSC-HX10V

  • Het apparaat heeft een 3d- en panorama-functie. Die laatste werkt goed, voor de eerste heb je een televisie nodig die dat soort bestanden lezen kan.
  • Bij het gebruik van de gps-functionaliteit gaat de accu razendsnel op. Als je die optie dus niet gebruikt, is het verstandig om 'm uit te laten.
  • De Sony HX10V heeft daarnaast 15 scene selectiemogelijkheden, die je per situatie aanpast.
  • Wanneer je filmpjes maakt, schakelt het geluid uit wanneer je de zoomfunctie gebruikt. Gek, dat 'mankement' kwamen we ook al tegen op enkele Samsung-camera's. Is Sony bang dat we het ruizende geluid van de lens horen?
Deel dit bericht:
Tags