Bart Frouws
Bart Frouws
Redacteur

HTC One preview: focus op functionaliteit

Door: Bart Frouws | 20 februari 2013 00:10

In een volgepakte zaal in Londen heeft HTC dinsdagmiddag het nieuwe vlaggenschip gepresenteerd: de HTC One. Geen gekkigheid meer met letters als de X, S of V, nee simpelweg HTC One. Aan superlatieven geen gebrek tijdens de presentatie, de HTC One zou dé beste telefoon ooit zijn. Een gewaagde uitspraak van de fabrikant die wel een succes kan gebruiken.

In een volgepakte zaal in Londen heeft HTC dinsdagmiddag het nieuwe vlaggenschip gepresenteerd: de HTC One. Geen gekkigheid meer met letters als de X, S of V, nee simpelweg HTC One. Aan superlatieven geen gebrek tijdens de presentatie, de HTC One zou dé beste telefoon ooit zijn. Een gewaagde uitspraak van de fabrikant die wel een succes kan gebruiken.

Opvallend genoeg draaide het tijdens de presentatie van de HTC One niet om de specificaties, maar juist de vernieuwingen in Sense. Dat het toestel onder andere een 1,7 ghz quad-core processor onder de motorkap heeft kwam niet eens ter sprake.

HTC One preview video


Blinkfeed
Direct in het oog springende vernieuwing is het startscherm. Voorheen een verzameling icoontjes van apps, afgewisseld met hier en daar een widget, in Sense een ‘live feed’ met constante stroom aan updates van sociale media en nieuwsbronnen. Blinkfeed is de hippe naam die HTC aan het startscherm heeft meegegeven. Op basis van persoonlijke voorkeuren, zoals sport en technieuws, krijg je een mediastream voorgeschoteld uit ruim 1400 bronnen. Denk als sportliefhebber aan nieuws over de Champions League van uefa.com (HTC is sinds kort hoofdsponsor) of ESPN. Nederlands nieuws wordt onder andere verzorgd door het ANP, Novum en NRC.

Blinkfeed heeft me op het eerste gezicht nog niet echt overtuigd. Aan de ene kant zorgt het voor een levendig startscherm, aan de andere kant zit ik niet te wachten op een stortvloed aan facebook updates, tweets en nieuws. Mijn startscherm, die ik altijd hetzelfde houd, is vrij van widgets en heeft enkel de icoontjes van mijn favoriete apps. HTC lijkt ook een beetje op twee gedachten te hinken: Blinkfeed vult het beginscherm, maar je kunt nog altijd andere schermen ‘ouderwets’ indelen met je eigen favoriete icoontjes en widgets. Als HTC echt overtuigd was van Blinkfeed, hadden ze in mijn ogen de gok moeten wagen om alleen te kiezen voor de feed en de mogelijkheid om andere schermen toe te voegen moeten verwijderen.

De praktijk moet dan ook uitwijzen of deze manier van fotografilmen ook echt aanslaat.


Camera in de steigers
Op het Mobile World Congress van 2012 werd de nieuwe camera van de HTC One X met veel bombarie aangekondigd. In dat licht is het opmerkelijk dat HTC tijdens de presentatie sprak over een hele nieuwe manier waarop je tegen fotograferen op je telefoon aankijkt. Grootste verandering is de manier waarop foto’s worden genomen. In plaats van de race om de megapixels gebruikt HTC nu de term 'ultrapixels' om de prestaties van de camera onder woorden te brengen. De precieze werking is een heel technisch verhaal, maar HTC claimt dat de sensor 300 procent meer licht vangt dan andere sensoren. Bijzonder grote woorden en zeker iets wat we stevig aan de tand moeten gaan voelen.

Ook nieuw is de optie om Zoes (spreek uit: Zowéés) te maken. Een nogal vreemde naam voor korte video’s van drie seconden. Met één druk op de fotoknop maak je een kort filmpje en een aantal HD-foto’s. Deze foto’s zijn vervolgens op Photoshop-achtige wijze te bewerken, de filmpjes kun je automatisch aan elkaar laten plakken met bijpassende filtertjes, overgangen en speciale achtergrondmuziek. Instagram meets Vine, maar dan net even anders. Het laat zich eigenlijk net zo lastig uitleggen als de naam zelf. De praktijk moet dan ook uitwijzen of deze manier van fotografilmen (hoe moet je het anders noemen?) ook echt aanslaat.

TV en audio
Grote irritatiefactor bij veel mobiele telefoons zijn de matige speakers aan de achterkant. Wie kent het niet: houd je hand in een kommetje voor de speakers, dan klinkt het geluid een stuk beter. De oplossing is even simpel als doeltreffend: de speakers aan de voorkant plaatsen. We zagen het fenomeen al bij tablets van Samsung en ook deze HTC One heeft het nu. Boven en onder het scherm zitten speakers, waardoor het geluid in stereo wordt weergegeven. Ideaal bij het kijken van films! Door de ongelooflijke herrie die altijd klinkt tijdens demosessies (waarom in hemelsnaam…) was het helaas onmogelijk om het geluid te horen.

De HTC One luidt ook de terugkeer in van infrarood. Voor het bluetooth-tijdperk de manier om visitekaartjes te versturen, nu terug om je televisie te besturen. Volgens HTC is het met Sense TV mogelijk om op bijna alle tv’s de functies van de afstandsbediening over te nemen. Daarnaast biedt het ook een elektronische programmagids, die in ieder geval werkt met Ziggo.

HTC One kopen
De HTC One is vanaf 15 maart beschikbaar in Nederland en heeft een adviesprijs van 699 euro. Een behoorlijke smak geld. Binnenkort ontvangen we een reviewexemplaar, dus meer informatie over de HTC One volgt spoedig!

Deel dit bericht:
Tags