Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony presenteert Playstation 4, maar heeft 'm zelf nog niet

Door: Dennis de Vries | 21 februari 2013 08:41

De Sony Playstation 4 is vannacht officieel aangekondigd. Op een groots evenement trok Sony het doek van deze nieuwste generatie spelconsole, en gaf de informatie waar we op zaten te wachten prijs zonder het apparaat zelf te laten zien.

 

De Sony Playstation 4 is vannacht officieel aangekondigd. Op een groots evenement trok Sony het doek van deze nieuwste generatie spelconsole, en gaf de informatie waar we op zaten te wachten prijs....soort van. Want ook na gisteravond hebben we geen flauw idee wat we precies wanneer kunnen kopen en voor hoeveel. De Playstation 4 zelf was niet op de presentatie.

Je vraagt je serieus af hoe dat is gegaan bij Sony: "He, lukt het nog met die Playstation 4? Woensdag is de presentatie, dan willen we 'm eigenlijk aan de hele wereld laten zien." "Woensdag? Oeeh, nee....wordt lastig. Kunnen jullie geen presentatie houden zonder het apparaat?" Het blijft gissen naar de werkelijke reden, maar feit is dat Sony gisteren een nieuwe gameconsole presenteerde zonder nieuwe gameconsole. Gelukkig werd er wel flink wat informatie prijsgegeven over wat het gáát worden.

Het lijkt er verdacht veel op de de presentatie van de 20e ook voor Sony net iets te vroeg kwam.

Zo kwam de nieuwe dualshock controller wel voorbij. Qua vorm blijft hij inderdaad dichtbij al zijn voorgangers, en zal het trouwe fans niet afschrikken. Zoals vorige week al duidelijk werd, is het verrijkt met een aanraakgevoelig deel, en dient hij ook als Move-controller. Daarvoor is ook de nieuwe Playstation Eye nodig, het is niet duidelijk of die er bij geleverd wordt. Met deze Eye, die geïnspireerd lijkt op Microsofts Kinect, kun je bijvoorbeeld door middel van gezichtsherkenning de Playstation ontgrendelen. Ook over de binnenkant van het apparaat deed Sony niet geheimzinnig. Het apparaat draait op een octa-core "Jaguar" AMD processor met 8GB aan RAM. Verder zal hij worden voorzien van HDMI, USB 3.0, Bluetooth, wifi en zelfs een ouderwetse AV-uitgang. Over opslaggeheugen werd niks gezegd.

Nieuwe interface
Op het softwaregebied is ook veel veranderd. De ouderwetse 'Crossmediabar' die we kennen van de huidge Playstation gaat het raam uit. De nieuwe interface zal fans evengoed bekend voorkomen, omdat het verdacht veel lijkt op de huidige Playstation Store. Het biedt veel nieuwe functies, zo kun je altijd met vrienden chatten, ook als ze in een andere game zitten. Je kunt foto's en video's delen en zelfs streamen. Er is zelfs diepe Facebook-integratie. Ook de mobiel doet mee. Met Android en iOS apps kun je smartphone dienen als tweede scherm, om je te assisteren bij het gamen. Precies zoals we hoopten. Voor mensen met een PSVita gaat het nog verder: Sony bekijkt de mogelijkheden om PS4 games te streamen naar de handheld, een trucje afgekeken van de Nintendo Wii U.

PS4 controller en Eye
De nieuwe controller, met touchpad, en de Sony Kinect....eh...Eye.

Er was dan wel geen console te zien tijdens de presentatie, maar er werden al wel wat 'launch-games' genoemd. Racegame Driveclub en sci-fi aktiespel Infamous zijn bijvoorbeeld van de partij. En ook Neerlands trots Killzone: Shadow Fall kreeg een prominente plek. Onderaan staat een afspeellijst met gametrailers, om je alvast te verlekkeren.

Beveiliging van games
Vooraf gingen er vervelende geruchten over de beveiliging van games. Er bestond een mogelijkheid dat games slechts op één console konden worden gespeeld. Dat blijkt, gelukkig, niet zo te zijn. Hoewel er tijdens de presentatie niets over gezegd werd, gaf een Sony-medewerker in een later interview aan dat je gewoon tweedehands games kunt kopen en spelen. Wat je niet kunt, is je oude PS1, PS2 of PS3 games spelen. Deze schijfjes worden niet herkend door de Playstation 4. Sony onderzoekt mogelijkheden om oude games te streamen, maar ook dit blijft nog even een mysterie.

PS4 interface
De interface van de PLaystation is grondig op de schop gegaan

Nog meer mysterie dan? Vooruit, laten we het even hebben over de prijs en beschikbaarheid. Over beide is namelijk nog niet veel bekend. Voor het einde van 2013 moet hij in de winkels liggen, maar de exacte datum en prijs weten we nog niet. Op de Nederlandse Playstation-site is nog helemaal niets te vinden over het nieuwe apparaat. Het lijkt er verdacht veel op de de presentatie van de 20e ook voor Sony net iets te vroeg kwam. Ze hebben 'm zelf nog niet eens...

Deel dit bericht:
Tags