Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Samsung Galaxy Young 'rookie-phone' met volwassen prijs

Door: Dennis de Vries | 27 februari 2013 18:13

Een MWC zou niet compleet zijn zonder een aantal nieuwe Galaxy-smartphones van Samsung. De voordeligste in de serie is de Samsung Galaxy Young. Klik verder voor de videopreview.

Een MWC zou niet compleet zijn zonder een aantal nieuwe Galaxy-smartphones van Samsung. De voordeligste in de serie is de Samsung Galaxy Young. De fabrikant noemt het zelf een 'telefoon voor rookies'. Ik vraag me af of die rookies hier blij van worden.

VIDEO: Samsung Galaxy Young preview

Dat ligt niet aan het design. De Young past naadloos in de huidige Galaxy-lijn, met een glanzend witte achterkant en een golvende verchroomde rand aan de zijkant. Sterker nog: stel je een Galaxy S3 voor, maar dan flink dikker en kleiner. Dat idee.

Android 4.1 Jelly Bean
Het ligt ook niet aan de specs. Een 1Ghz processor, 4GB aan geheugen met de mogelijkheid het uit te breiden met een MircoSD kaartje, 786MB aan werkgeheugen. Een 3 megapixelcamera, helaas zonder flits. Alles er op en er aan, zeg maar. Aan het besturingssysteem ligt het ook niet. Android 4.1.2 Jelly Bean is een prima optie voor beginnende smartphonegebruikers.

Een scherm dat gegarandeerd voorkomt dat er iemand over je schouder meekijkt.

Helemaal nu Samsung daar zijn Emotion UI interface overheen heeft gezet. Die biedt weer een aantal nieuwe handigheidjes. Zo is het mogelijk om widgets te updaten door het toestel heen en weer te schudden. Daarnaast zijn er een flink aantal instellingen aan de oppervlakte gebracht, zodat ze veel makkelijker te bereiken zijn. Qua uiterlijk verschilt het echter weinig van Touchwiz, wat we kennen van de grotere, duurdere Galaxy-toestellen. Vrolijk en duidelijk.

Flut of feature?
Het ligt waarschijnlijk wel aan het beeldscherm. Het 3,2 inch LCD beeldscherm met een resolutie van 480 bij 320 pixels is op het eerste gezicht voldoende helder en kleurrijk. Maar het ligt nogal diep verzonken in het toestel. Dat ziet er niet alleen goedkoop uit, maar zorgt ook voor een belabberde kijkhoek. Alle Youngs die Samsung tentoonstelde op de stand hadden dit euvel: draai het toestel een beetje en de kleuren vervagen al snel tot een zwarte waas. Je zou bijna denken dat het een privacy-feature is: een scherm dat gegarandeerd voorkomt dat er iemand over je schouder meekijkt. Die ziet namelijk niks.

Samsung Galaxy Young kopen?
Maar wat me het meest tegenstaat is de prijs. De Samsung Galaxy Young heeft een adviesprijs van €169,-. En dat is behoorlijk fors. Zeker als je kijkt naar toestellen uit dezelfde prijsklasse die hier op het MWC 2013 gepresenteerd zijn: de LG Optimus L3 II of de Nokia Lumia 520. Gelukkig leert de ervaring dat de adviesprijs vaak hoger ligt dan de daadwerkelijke verkoopprijs, dus misschien dat het nog wat wordt met de Young. In het voorjaar van 2013 moet de Young in de winkels liggen.

Specificaties Samsung Galaxy Young:

  • 3,2 inch scherm (480 x 320 pixels)
  • 1 GHz single-core processor
  • 768 MB ram
  • 4GB geheugen, uitbreidbaar met MicroSD
  • 3,2 megapixel camera, zonder LED-flits
  • 1300 mAh accu
  • Gewicht: 112 gram
  • Formaat: 109,4 x 58,6 x 12,5 mm
Deel dit bericht:
Tags