Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Ook Samsung doet Chromebook in herkansing

Door: redactie-besteproductnl | 21 maart 2013 07:25

We zouden bijna vergeten dat ze nog gemaakt worden, maar de Chromebook is nog springlevend. Sterker nog, Samsung heeft juist bekend gemaakt een nieuw model op de Nederlandse markt te brengen. Doorgaans worden we niet echt warm van Chromebooks, maar deze heeft een groot pluspunt: het prijsje!

We zouden bijna vergeten dat ze nog gemaakt worden, maar de Chromebook is nog springlevend. Sterker nog, Samsung heeft juist een nieuw model op de Nederlandse markt gebracht. Doorgaans worden we niet echt warm van Chromebooks, maar de nieuwe generatie heeft een groot pluspunt: het prijsje!

"De betaalbare Google Chromebook ideaal voor families, studenten en scholieren die graag een lichtgewicht laptop bij zich hebben", zo jubelt het persbericht van Samsung. Nou, lichtgewicht is hij in ieder geval wel; iets meer dan een kilo (1,13kg). Het is dan ook geen groot apparaat, met een 11,6 inch scherm. Wel geeft die alles in HD-resolutie (1366 x 768) weer. Daarnaast is het apparaat voorzien van 16GB aan snel SSD-geheugen voor opslag en 2GB aan werkgeheugen.

Wat is een Chromebook?
Het is een tijdje geleden dat we in Nederland voor het laatst iets over de Chromebook hoorden. Het zijn laptops die het besturingssysteem van Google draaien: Chrome OS. Dat verschilt van Mac OSX of Windows met het feit dat je alles in de internetbrowser doet. Je documenten en instellingen wordenopgeslagen in 'the cloud' (vandaar het magere opslaggeheugen) en programma's draaien allemaal in de browser. Voordeel is dat je een snel besturingssysteem hebt zonder toeters en bellen en dat je bestanden altijd overal beschikbaar zijn. Op welke computer ter wereld dan ook.

Met de Chromebook hebben scholieren en studenten een laptop in handen die alles biedt wat zij nodig hebben.

Maar er kleven ook wat nadelen aan. Geen internetverbinding betekent een flinke deuk in de functionaliteit van de laptop. Toen wij de eerste generatie testten bleek dit een enorm probleem, maar schijnbaar heeft Google dat grotendeels opgelost. Feit is wel dat je het moet doen zonder bekende computerprogramma's. Word en Excel zijn allemaal vervangen door de Google-alternatieven. Zaken als Photoshop en Premiere zijn simpelweg niet beschikbaar.

Derde Chromebook in Nederland
Samsung had in 2011 de primeur met een Chromebook in Nederland, eind vorig jaar volgde Acer nog met de nog altijd te verkrijgen C7. De derde versie komt dus ook van de hand van Samsung. Het richt zich met de nieuwe generatie Chromebook vooral op scholieren, zo zegt Samsung zelf. "Met de Chromebook hebben scholieren en studenten een laptop in handen die alles biedt wat zij nodig hebben."

Goed, dat maken wij wel uit als we er een uitgebreide videoreview van maken. Eén ding waar studenten en scholieren (en de rest van de wereld) in ieder geval wél enthousiast van kunnen worden is de prijs. De Samsung Chromebook ligt vanaf heden in de winkels voor €299,-.

Voor dat geld willen we een Chromebook graag nog eens een kans geven. Binnenkort hebben we een videoreview, tot die tijd: kijk nog even naar onze worsteling met de eerste generatie Chromebooks.

Deel dit bericht:
Tags