Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sci-fi voor smartphones: Smart-functies in Galaxy S4 getest

Door: Dennis de Vries | 25 april 2013 16:32

Met de Galaxy S4 is Samsung niet zuinig geweest met het bedenken van nieuwe functies. Welke (nieuwe) functies in de Samsung Galaxy S4 gaan we vaker gebruiken en wat zetten we meteen uit?

 

Met de Galaxy S4 is Samsung niet zuinig geweest met het toevoegen van nieuwe functies aan de smartphone. Je kunt het zo gek niet bedenken of de S4 kan en doet het. Hij kijkt naar je ogen, hij is te bedienen zonder ‘m aan te raken en elke beweging herbergt een nieuwe functie. Grote vraag is: is het handig of niet? Ger en Dennis hadden daar al eens fikse ruzie om, maar nu hebben we deze nieuwe Samsung smartphone echt kunnen gebruiken.

Je kunt helemaal onderaan onze video review van de S4 bekijken. Check ook het uitgebreide testrapport van Galaxy S4.

In dit artikel vind je een overzicht van een aantal opmerkelijke functies van de Samsung Galaxy S4, en ons goudeerlijke oordeel.
Te beginnen met de functies waarvan we hopen dat we ze vaker terug zien in smartphones.

  • Slim roteren:
    Wat is het idee? Als je een toestel een kwartslag kantelt, draait het beeld een kwartslag de andere kant op. Handig. Tenzij je bijvoorbeeld in bed ligt. Iedereen die wel eens op zijn zij ligt om nog even wat te lezen, kent het geworstel met de bewegingssensor. Smart rotation zorgt er voor dat als jij op je zij ligt, dat het beeld juist niet kantelt.
    Hoe werkt het? De bewegingsensor die er voor zorgt dat het beeld draait, is al een paar jaar oud. Maar we vermoeden dat ook hier gebruik wordt gemaaktvan de secundaire camera die herkent hoe je ogen staan ten opzichte van het beeldscherm.
    Gaan we het gebruiken?Ja!
    Enige nadeel is dat zodra deze functie is ingeschakeld, het beeld in normale omstandigheden een fractie langzamer kantelt. Maar als dat betekent dat we gewoon zonder de auto-rotatie uit te schakelen in ons nest kunnen liggen met de smartphone...top!

  • Air view
    Wat is het idee? Een trucje overgenomen van de Samsung Galaxy Note 2. Maar had je bij dat toestel nog de S-pen nodig, nu kan het ook gewoon met je vingers. Het idee is dat je in bepaalde apps met je vinger boven het beeldscherm kan zweven, om zo pop-up previews te krijgen van bijvoorbeeld mail, foto’s of video’s, zonder ze direct te openen.
    Hoe werkt het: De gevoeligheid van het touchscreen wordt flink opgevoerd, zodat je vinger ook boven het scherm wordt gedetecteerd.
    Gaan we het gebruiken:In sommige gevallen.
    Je moet goed mikken wil je nét het pop-up venstertje in beeld krijgen. Het gebeurt vrij vaak dat je net te ver van het beeldscherm zit, of net te dicht bij. We zijn luie gebruikers, dus als het zo moet openen we de sms wel gewoon. Enige waarbij het wél gemakkelijk is, is in de foto-galerij als je wilt kijken welke van de drie vrijwel identieke foto’s ook alweer de beste was.

  • Slim sluimeren (smart stay):
    Wat is het idee?
    Een functie die al op de Galaxy S3 is gepresenteerd, maar hij is evengoed het vermelden waard. Dankzij smart-stay blijft het beeldscherm aan zolang je er naar kijkt. En dat is handig, omdat je voorheen de time-out van je beeldscherm handmatig moest instellen. Zette je ‘m heel kort, dan spaarde je de accu, maar zat je ook om de 10 seconden op het scherm te hengsten als je eens een lang verhaal wilde lezen. Zette je ‘m heel lang, dan kon je rustig lezen maar was je accu sneller leeg. Smart-stay is de oplossing voor dat probleem.
    Hoe werkt het: De Galaxy S4 kijkt je wederom diep in de ogen. Om de zoveel tijd checkt hij of je nog aandacht hem hebt. Herkent hij je ogen, dan blijft het beeldscherm aan. Herkent hij ze niet, dan schakelt hij het beeldscherm uit.
    Gaan we dit gebruiken:Ja!
    Sterker nog, deze functie is zo goed dat we vermoeden dat het over twee jaar op elke nieuwe smartphone zit (LG heeft het al 1-op-1 gekopieerd). Het werkt geruisloos op de achtergrond, je hebt er alleen maar profijt van. Het enige waaraan je kunt zien dat smart-stay actief is, is een klein, onopvallend icoontje in de meldingenbalk. Enige (kleine) nadeel: hij moet wel je ogen kunnen zien. In donkere ruimtes, of als je fel licht in de rug hebt schijnen (tegenlicht), dan wil het wel eens dienst weigeren.

  • Multi window:
    Wat is het idee: Meerdere applicaties tegelijk in beeld hebben, net als bijvoorbeeld op je pc.Een trucje dat we al kennen van de Samsung Galaxy Note 2.
    Hoe werkt het: Je kunt twee programma’s selecteren uit een klein pop-up menu. Het beeldscherm wordt in tweeën opgedeeld en je kunt beide programma’s tegelijk gebruiken.
    Gaan we het gebruiken?Jazeker.
    Hiermee maakt Samsung optimaal gebruik van de schermgrootte en resolutie van de S4. En het is in sommige gevallen heel handig! Als je tijdens een Gtalk-gesprek iets op internet moet opzoeken bijvoorbeeld. Of als je een adres op internet hebt gevonden en wilt zien waar dat is zonder de pagina te sluiten. Het werkt ontzettend soepel en intuïtief. We zouden graag zien dat deze functie iets minder beperkt is. De selectie van apps die op deze manier werken, is beperkt tot een aantal standaard applicaties. Wat je later zelf installeert is alleen fullscreen te gebruiken. Ook kun je niet twee keer dezelfde app gebruiken: bijvoorbeeld twee Gtalk-conversaties boven elkaar op je beeldscherm. En het inschakelen van deze functie betekent dat je altijd, overal, op elk scherm in de telefoon een klein tabje in beeld hebt waarmee je dit multiview menu kunt oproepen. Soms handig, soms ronduit irritant. Probeer maar eens een straaljager te laten landen op een vliegdekschip, als de schakelaar voor je landingsgestel verstopt zit onder een tabblad. HELP!

  • Air Gesture:
    Wat is het idee?
    Kennen jullie de sci-fi film Minority Report? Dan weet je waar het over gaat (en zo niet: huphup, naar de videotheek!) Je telefoon bedienen met handgebaren, dat is het idee. Air Gesture werkt bij een handjevol apps. Je zwaait je hand vlak over het beeldscherm, zonder ‘m aan te raken, en de telefoon reageert daar op. Zo kun je bijvoorbeeld scrollen door foto’s, of een liedje skippen.
    Hoe werkt het? Je moet met je hele hand ongeveer een centimeter of tien voor het beeldscherm zwaaien, dan reageert de telefoon inderdaad in negen van de tien gevallen. Soms is het een beetje zoeken naar de juiste positie en beweging van je hand.
    Gaan we het gebruiken?Misschien.
    Het probleem is dat Samsung het nodeloos ingewikkeld maakt. Van links naar rechts scrollen door je foto’s is makkelijker als je dat gewoon met je vinger over het beeldscherm doet. Dan kun je wel als een sci-fi held gaan zwaaien naar je telefoon, maar je schiet er niets mee op. Wanneer is het wel handig? In de browser kun je met eenzelfde beweging scrollen door de open tabbladen. Kijk…dat is dan wel weer handig!

Hetzelfde als wanneer Mercedes ineens het stuur in hun auto’s gaat vervangen voor een joystick

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sommige functies lijken cool als Samsung het uitlegt, maar als je ze in het dagelijks leven moet gebruiken, blijken ze vies tegen te vallen.

  • De bewegingsensor:
    Wat is het idee? Kantelen, draaien, omgooien, noem maar op. Aan de bewegingsensor van de Samsung Galaxy S4 zit, overigens net als bij de Samsung Galaxy S2en S3, een hele reeks functies gekoppeld.
    Hoe werkt het: Je kunt bijvoorbeeld scrollen en zoomen in grote afbeeldingen door de S4 te kantelen. Een oude bekende is Direct-call, waarbij je niet meer op een groen telefoontje hoeft te drukken bij een contact, maar de telefoon gewoon naar je oor kunt brengen. Hij begint dan zelf te bellen.
    Gaan we het gebruiken? Waarschijnlijk niet.
    Het probleem met deze bewegingsgestuurde functies is dat ze een oplossing zijn voor een niet bestaand probleem. Het alternatief, even op het beeldscherm drukken of pinchen, is minstens net zo gemakkelijk en inmiddels ontzettend vertrouwd voor iedereen die wel eens een smartphone in handen heeft gehad. Het is een beetje hetzelfde als wanneer Mercedes ineens het stuur in hun auto’s gaat vervangen voor een joystick. Natuurlijk, het doet hetzelfde. Maar waarom zou je?

  • Slim schuiven (smart scroll)
    Wat is het idee?
    ‘Slim scrollen’, over een pagina scrollen met je ogen. Zodra je bij het lezen van een website onderaan de pagina bent beland, ‘ziet’ het toestel dat en scrollt hij zelf verder. Zo kun je verder lezen zonder constant met je vinger over het beeldscherm te vegen.
    Hoe werkt het? De Galaxy S4 kijkt niet helemaal naar je ogen, maar houdt de stand van je hoofd in de gaten ten opzichte van het beeldscherm. Knik je naar beneden, dan scrollt de pagina omhoog en vice versa. Het kan ook andersom, door je hoofd stil te houden en het toestel een beetje naar boven en naar beneden te kantelen. Het werkt en het is echt heel bijzonder om te gebruiken.
    Gaan we het gebruiken?Nee, nee, NEE!
    Hilariteit alom toen we het voor het eerste uitprobeerden. Het is echt heel grappig om een toestel te beïnvloeden door je hoofd te schudden. Maar in de praktijk is het ronduit irritant en na een dag was ik er he-le-maal klaar mee. Bij het lezen van een webpagina mag je je niet bewegen alsof je in meditatie zit. Beweeg je de telefoon of je hoofd? Dan scrollt de pagina terwijl je dat niet wilt. Het komt ook vaak genoeg voor dat het niet werkt als je dat wel wilt, met als gevolg dat je als een halve gare naar je telefoon zit te knikken. Komt nog eens bij dat deze functie door een groot knipperend oog-icoon aangeeft dat hij je oog heeft herkend. Het gevolg is dat de internetbrowser constant naar je zit te knipogen. Raarrrr.

  • Slim pauzeren (smart pause)
    Wat is het idee:
    Irritant, dat je even wordt afgeleid tijdens een filmpje en meteen allerlei zaken mist. Smart pause pauzeert video’s automatisch zodra van het scherm wegkijkt. Kijk je daarna weer naar het scherm, dan speelt de video weer vrolijk verder.
    Hoe werkt het: De secundaire camera van boven het beeldscherm van de Galaxy S4 houdt je ogen in de gaten. Worden die gedetecteerd, dan speelt de video. Zijn ze even niet meer te zien, dan kijk je waarschijnlijk ergens anders naartoe en pauzeert hij het filmpje. Het werkt bij alle filmpjes in de galerij, maar ook in de Youtube-app.
    Gaan we het gebruiken?Nee.
    Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste ben ik prima in staat om even op het beeldscherm te tikken om zelf een video te pauzeren. Kleine moeite, dat hoeft niet automatisch te gaan. Ten tweede werkt het lang niet altijd. Op de redactie weigerde smart-pause elke keer dienst. Pas in de keuken, bij geel TL-licht, geeft het weer thuis. Tot slot is het onmogelijk om met meerdere mensen een filmpje te kijken. “Hier, moet je deze video eens kijken”, is verleden tijd. Met meerdere mensen voor het beeldscherm raakt smart-pause de kluts kwijt.

  • Beweging van de handpalm
    Wat is het idee: Ja hoor…je kunt een telefoon bedienen met je vinger of door te zwaaien. Wat kun je nog meer met je hand? Ohja, gewoon met je hele knuist over het beeldscherm vegen! Hebben we daar ook een functie voor? Jawel, screenshots maken. Dat kun je natuurlijk doen door de home-knop en de uit-knop tegelijk ingedrukt te houden. Maar dat is niet des Samsungs. Hetzelfde geldt voor het dempen van een filmpje door met je handpalm over het beeldscherm te schuiven.
    Hoe werkt het? Zet de zijkant van je hand aan de zijkant van het beeldscherm, alsof je ‘m á la Karate Kid doormidden gaat hakken. Veeg vervolgens helemaal naar de andere zijkant van het scherm. Als je het goed doet, neemt hij een screenshot.
    Gaan we het gebruiken? Áls je het goed doet. Want het vereist enige oefening. En ik denk dat mensen met kleine handen pech hebben. Feit is dat het alternatief, gewoon even twee knoppen indrukken is veel gemakkelijker. Nee dus.

Meer informatie? Lees het volledige testrapport met videoreview van de Samsung Galaxy S4. 

Deel dit bericht:
Tags