Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Nokia Lumia 820 uitstekende Windows Phone

Door: Koen Helder | 1 mei 2013 15:09

Nokia is lekker bezig. In korte tijd bracht het een aantal Lumia toestellen met Windows Phone 8 als besturingssysteem aan de man die hier bij BesteProduct allemaal goed in de smaak vielen. Nu is de Lumia 820 aan de beurt en blijft de conclusie hetzelfde. Wat een heerlijke Windows Phone!

Nokia is lekker bezig. In korte tijd bracht het een aantal Lumia toestellen met Windows Phone 8 als besturingssysteem aan de man die hier bij BesteProduct allemaal goed in de smaak vielen. Eerst was daar het vlaggenschip, de 920, en vervolgens de veel goedkopere 620. En nu is de Lumia 820 aan de beurt en blijft de conclusie hetzelfde. Wat een heerlijke Windows Phone!

En waarom valt het toestel dan zo in de smaak? Het valt in mijn geval te herleiden tot een tweetal punten dat ik voorheen miste aan andere Windows Phones. Namelijk snelheid en de aanwezige applicaties.

Zelfs lekker Whatsappen
De Nokia Lumia 820 heeft namelijk dezelfde 1,5 GHz dual-core processor als zijn grote broer. Gevolg is dat dit het snelste Windows toestel is dat ik tot nu toe in handen had. En dat was ooit wel anders met de Lumia 610. Dat Windows Phone 8 met mach tien over het scherm dendert is niet heel speciaal, maar dat ook de applicaties die niet van Windows Phone afkomstig zijn goed werken was een welkome verrassing. Zelfs Whatsapp deed het bij mij naar behoren. Iets dat tot ongeloof leidde onder mijn collega's.

Twitter Lumia 820

Toch zijn het deze applicaties die nog altijd wat achterblijven in vergelijking met de iOS en Android varianten, hoewel het gat steeds kleiner wordt. De 120.000 applicaties in de Windows Store steken bovendien wat schril af tegen de ruim 700.000 van Apple en Android. Maar ja, hoeveel hiervan gebruik je er nou helemaal? Het mag toch ondertussen geen reden meer zijn om een Lumia toestel af te schrijven.

Uitstekende Windows Phone apps
Daar komt bij dat Nokia een aantal uitstekende applicaties alvast voor je op het toestel heeft gezet. Nokia Rijden, Nokia Music en City Lens maken het leven van de autorijdende, muziekliefhebbende restaurantbezoeker een stuk aangenamer. City Lens laat je namelijk in augmentend reality zien waar je in de buurt bijvoorbeeld lekker een hapje kunt eten.

Hierdoor heeft het wat mij betreft een streepje voor op de HTC 8S en misschien zelfs de HTC 8X. Deze toestellen draaien misschien wel op hetzelfde besturingssysteem, maar missen deze applicaties en bieden bovendien nauwelijks een alternatief.

Nokia Rijden, Nokia Music en City Lens maken het leven van de autorijdende, muziekliefhebbende restaurantbezoeker een stuk aangenamer.

Geen Pureview
Waar de 820 het overigens aflegt ten opzichte van de 920 is de camera en de schermresolutie. Geen Pureview camera en geen beeldstabilisatie betekent foto’s en video’s van mindere kwaliteit. Vergelijken we het echter met gelijkgeprijsde concurrenten, dan staat de Lumia 820 gewoon zijn mannetje.

72157633393992002

Het enige dat echt tegenvalt is de schermresolutie, want deze bedraagt slechts 480x800 pixels. Er moest uiteindelijk dus toch ergens op worden bezuinigd. Het is een smetje op een verder prima toestel en daarom ben ik bereid het onder het kleed te vegen. Je ziet het er bovendien niet direct aan af en dat maakt het alleen maar makkelijker.

Kooptip
Wil je perse een Pureview camera en HD scherm, tast dan wat dieper in de buidel en ga voor de Lumia 920. Zijn dit elementen die voor jou niet zo belangrijk zijn, dan kan ik je de Lumia 820 absoluut aanraden. In zijn prijscategorie is de Lumia 820 dan ook gewoon een kooptip waard.

Meer informatie? Bekijk de volledige review en het testrapport van de Nokia Lumia 820.

Deel dit bericht:
Tags