Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

HTC One of Samsung Galaxy S4: welke moet ik kopen?

Door: Dennis de Vries | 9 mei 2013 09:45

De HTC One en de Samsung Galaxy S4 zijn beide fantastische smartphones; misschien wel de beste die ooit verschenen zijn. Maar je kunt er maar eentje kiezen. Welke? Dat moet je zelf weten. Maar we kunnen je wel op weg helpen.

Als je ongeveer een jaar geleden op zoek was naar de beste Android smartphone, was het bijna kop of munt tussen Samsung of HTC. Zit je dit jaar met die vraag, dan gaat het weer tussen die twee fabrikanten. De HTC One en de Samsung Galaxy S4 zijn beide fantastische toestellen; misschien wel de beste die ooit verschenen zijn. Maar je kunt er maar eentje kiezen. Welke? Dat moet je zelf weten. Maar we kunnen je wel op weg helpen.

Het was een fotofinish tussen de Samsung Galaxy S3 en de HTC One X vorig jaar. Het feit dat ze van ons allebei dezelfde score kregen, hielp niet. Met de HTC One en de Samsung Galaxy S4 ligt dat anders. Waar de Samsung Galaxy S4 een uitstekende score van 4,5 sterren van ons krijgt, is de HTC One de eerste smartphone met de volle 5 sterren. Kortom: uitgemaakte zaak. Het wordt de HTC One, zou je zeggen. Maar vlak de S4 niet zo gemakkelijk uit. Beide smartphones hebben hun voor- en nadelen en het zou goed kunnen dat de Galaxy S4 beter geschikt is voor jou. Daarom zetten we de voor- en nadelen even op een rijtje.

HTC One vs. Samsung Galaxy S4: design
Als je ook maar iets om het uiterlijk van je toestel geeft, is de keuze vrij gemakkelijk. De HTC One is misschien wel de mooiste smartphone die we in handen gehad hebben. Een heerlijke aluminium unibody behuizing voelt ontzettend veel beter dan het plastic van de Samsung Galaxy S4.

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Waar de HTC One muurvast dichtgelijmd zit, kan de cover van de S4 er gewoon af. En onder die cover zit ruimte voor een MicroSD en biedt het de mogelijkheid de accu te verwisselen. Dat kan bij intensief gebruik nog wel eens heel, heel handig zijn.

Kortom: uitgemaakte zaak. Het wordt de HTC One, zou je zeggen

HTC One vs. Samsung Galaxy S4: multimedia
Een ander punt waarop beide toestellen erg uiteenlopen, is multimedia. Foto’s, video’s, geluid, dat werk. Met de ultrapixel camera van de One neemt HTC een grote gok die deels goed uitpakt. Het verschil is in donkere omstandigheden erg duidelijk merkbaar. Waar de Samsung Galaxy S4 in het donker één bak ruis –of zelfs helemaal niets- toont, krijgt de HTC One er nog een goede foto uit.

Foto's HTC One

72157633158564012

Foto's Samsung Galaxy S4

72157633356529880

Maar op een zonnige dag is het een ander verhaal. De foto’s van de HTC One zijn goed, die van de Galaxy S4 erg goed. En ook bij het maken van video’s zie je dat verschil terugkomen.

Video: HTC One vs. Samsung Galaxy S4

Beelden van beide videocamera's naast elkaar

Als het op het gebied van geluid aankomt, is de HTC One vervolgens weer heer en meester. De ingebouwde microfoon filtert omgevingsgeluid (hoewel er na een rechtszaak van Nokia waarschijnlijk gekozen moet worden voor een andere techniek). Maar het grootste verschil wordt duidelijk bij het afspelen van geluid. De twee speakers aan de voorkant (!!) van de HTC One zijn oneindig veel beter dan dat ene speakertje aan de achterkant van de Galaxy S4.

HTC One vs. Samsung Galaxy S4: extra functies
Samsung is van de keuze. Dat blijkt wel uit de bijna eindeloze lijst aan opties en apps die standaard op de Galaxy S4 zit. Een vertaalservice, een gezondheidspakket, een muziek-, film- en boekenwinkel, een Whatsapp-kloon. En dan komen daar nog eens de vele, vele softwarematige handigheidjes bij. Zwaai, knik, gebaar naar het toestel en er gebeurt iets. Soms cool, soms ronduit irritant (Lees ons oordeel de smart-functies in onze review). Maar het zit er op en als je het niets vindt, kun je het uitzetten.

Wat dat betreft doet HTC het rustig aan. Ze hebben Blinkfeed, een matige dienst die het laatste nieuws groot op je startscherm zet. De Samsung Galaxy S4 stelt daar overigens de app Flipboard tegenover die onze voorkeur heeft. En dan is er nog een toffe afstandsbediening voor je tv. Maar ook die kwamen we tegen op de Samsung Galaxy S4. Kortom: Samsung doet hier beduidend meer.

Maar dat hoeft niet perse een voordeel te zijn. Het is nog maar de vraag of jij als gebruiker wel je stappen en calorieën wilt tellen. Of zinnen uit Koreaans naar Engels wilt vertalen. De kans bestaat dat je het niet gebruikt, maar wel voor de rest van de levensduur op je telefoon staat. En alles wat je op een van beide toestellen mist, is zeer waarschijnlijk te vinden in de Google Play Store, waar de keuze uit apps reuze is.

HTC One vs. Samsung Galaxy S4: specs
Je kunt er niet omheen; even kijken naar de indrukwekkende specs van beide smartphones.

ToestelSamsung Galaxy S4 HTC One 
 Formaat (mm)136,6x69,8x7,9  137,4x68,2x9,3
 Gewicht 130 gram 143 gram
Beeldscherm  5" Super AMOLED 4,7" Super LCD3
 Resolutie 1080x1920 1080x1920
 Opslag16GB + MicroSD 32GB
 RAM 2GB 2GB
 Processor 1,9Ghz quad-core 1,7 Ghz quad-core
 Camera 13 mp + LED flits 4 mp + LED flits
 Accu 2600mAh 2300mAh

HTC One vs. Samsung Galaxy S4: het oordeel
Beide toestellen scoren goed. Het zijn ook indrukwekkende telefoons. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. De HTC One is de eerste smartphone die vijf sterren scoort omdat HTC aandacht heeft besteed aan de juiste details. Ik wil niet dat mijn smartphone mijn ogen tot onderaan een webpagina volgt, wel dat hij er ontzettend mooi uit ziet. En als ik stappen wil tellen, haal ik een app uit de Play Store, geef me liever een accu die iets langer mee gaat. Samung laat gebruikers de keuze, HTC maakt de keuze voor zijn gebruikers. Dat pakt in dit geval gewoon net iets beter uit.

Bekijk de volledige testrapporten:

Deel dit bericht:
Tags