Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Samsung Galaxy NX: eerste Android systeemcamera

Door: Eelko Wester | 20 juni 2013 16:00

Samsung laat weer eens zien wat het voordeel is van een groot elektronicaconcern dat veel technologiën in een dak heeft. Na de Samsung Galaxy camera met een heus Android-besturingssysteem, komt Samsung nu met de Galaxy NX: een Android-systeemcamera waar een SIM-kaart in kan. 

Samsung laat weer eens zien wat het voordeel is van een groot elektronicaconcern dat veel technologiën onder een dak heeft. Na de Samsung Galaxy Camera met een heus Android-besturingssysteem, komt Samsung nu met de Galaxy NX: een Android-systeemcamera waar, net als bij de Galaxy Camera, een SIM-kaart in kan.

Wat is de Samsung Galaxy NX?
De nieuwste Samsung systeemcamera met verwisselbare lens, een Android-besturingssysteem, wifi plusmobiel internet via 3G en 4G. Dat laatste is nog het meest bijzonder. Camera's met wifi zijn inmiddels al gemeengoed geworden. Handig als je foto's wilt delen via de mail of social media. Maar lastig, omdat die functionaliteit alleen werkt als er een wifi-netwerk is waartoe je ook nog eens toegang moet hebben. Dat probleem is nu ten einde, omdat je in de Samsung Galaxy NX gewoon een SIM-kaart met toegang tot mobiele internet kunt steken. Hierdoor is het mogelijk vanaf veel meer plekken je foto's door te sturen. De aanwezigheid van 4G moet dat tevens behoorlijk snel kunnen. Tenminste: in de toekomst. 4G (ook wel LTE genoemd) is in Nederland nog amper beschikbaar. Met name KPN schreeuwt van de daken dat 4G snel wordt uitegerold, maar verwacht daar -zeker buiten de Randstad - niet te veel van. En de prijs van een 4G-abonnement is bovendien nog stevig.

Samsung Galaxy NX

Wat kan de Samsung Galaxy NX?
De Samsung Galaxy NX is aan de specificaties te zien een systeemcamera uit het hogere segment. Prima foto's maken moet dus geen probleem zijn. Door de verwisselbare lenzen, is ook deze systeemcamera een prima alternatief voor een spiegelreflexcamera.
Maar dat is eigenlijk niet waarvoor je de Samsung Galaxy NX in eerste instantie gaat kopen. Hoewel we de NX nog niet hebben getest, vermoeden we dat er qua beeldkwalitieit wel betere systeemcamera's op de markt zijn. En zeker voor de prijs van de NX. De nieuwste telg uit de gigantische Galaxy-family koop je vooral vanwege de extra mogelijkheden. De Samsung systeemcamera draait op Android 4.2 Jelly Bean, waardoor in het hart een computer zit waardoor je er op kunt internetten en bijvoorbeeld apps kunt installeren. We zagen dat eerder bij de Samsung Galaxy Camera. De computer in die camera haperde nog al eens. Daar hoopt Samsung met een snellere 1,6 GHz quad core processor verandering in te brengen. We zijn benieuwd.

Wat zijn bijzonderheden aan de Samsung Galaxy NX?
Samsung zou Samsung niet zijn als de innovatie-afdelingen de systeemcamera niet hadden volgestopt met opties en mogelijkheden. Net zoals ze bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S4 hebben gedaan, hun paradepaardje bij de smartphones.
Uit onze test bleek dat tal van die functies leuk, maar niet al te nuttig zijn. We vermoeden dat dit bij de NX niet anders zal zijn. Maar Samsung weet niettemin altijd te verrassen met innovatie. Daarom hieronder enkele opvallende bijzonderheden:

  • Photo suggest: de camera doet suggesties waar je bijvoorbeeld in een stad een bijzondere fotolocatie vindt.
  • Story Album: op je camera worden de foto's op een tijdlijn geplaatst. Je kunt de foto's bewerken en als foto-album doorsturen.
  • 3D: je kunt op de Galaxy NX Samsung's eigen 45mm 2D/3D lens monteren, waardoor je foto's en video's in 3D kunt maken.
  • Animatesd Photo: geeft je de mogelijkheid om bewegende GIFjes te maken. Altijd leuk, maar niet heel vernieuwend. Kijk maar eens naar de Lumia-serie met Nokia Cinemagraph.

Voor wie is de Samsung Galaxy NX bedoeld?
In ieder geval niet voor de huis-, tuin- en vakantiefotograaf. Daarvoor is de Samsung Galaxy NX te uitgebreid en te duur. Wij denken meer aan de hobbyist en gadgetfan, die graag het nieuwste van het nieuwste wil.
Voor persfotografen zien wij ook een markt. Die zijn nu vaak snel ter plekke om een foto te maken, maar om de foto te publiceren zijn ze vaak aangewezen op een laptop. Dat is met deze Samsung Galaxy NX niet meer nodig. Je kunt de foto wat bijwerken op de camera en dan doorsturen.

Wat zijn de concurrenten van de Samsung Galaxy NX?
De Samsung Galaxy NX is de eerste en enige in zijn klasse. Reguliere digitale camera's zonder verwisselbare lens met een besturingssysteem als Android zijn er al wel. De eerder genoemde Samsung Galaxy Camera bijvoorbeeld. Maar ook de Nikon Coolpix S800 heeft Android.Echt onder de indruk waren we er niet van.

Moet ik de Samsumg Galaxy NX kopen?
Ben je een hobbyfotograaf, wil je het nieuwste van het nieuwste en speelt geld geen rol, dan ben je het mannetje of vrouwtje met de Samsung Galaxy NX. Veel hipper dan dit, wordt het voorlopig niet. Duurder ook niet, want de vraagprijs van 1499 euro is gewoon fors.
Ook moet je nog enig geduld betrachten, aangezien de camera in Nederland pas vanaf augustus in de winkel ligt. Ach, kun je mooi nog even sparen. 

Review van de Samsung Galaxy NX?
Die hebben we nu natuurlijk nog niet. Samsung stuurde ons wel foto's en een heuse taart, maar die is inmiddels al op. Zodra de Samsung Galaxy NX beschikbaar is, zullen we hem voor je testen. 

Deel dit bericht:
Tags