Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Samsung Galaxy Note 10.1 doet handen jeuken

Door: Dennis de Vries | 6 augustus 2012 13:09

Samsung heeft vanochtend de Galaxy Note 10.1 gelanceerd. De naam verraadt al veel: een grote tablet met pennetje voor extra functies. En het feit dat Samsung dit ziet als hun vlaggenschip van de tablet-lijn wil zeggen dat ze er grote plannen mee hebben. Wij hebben ‘m mee gekregen en delen onze eerste indrukken.

Hij zat er al even aan te komen, maar is deze ochtend officiëel gelanceerd door Samsung. De Galaxy Note 10.1. De naam verraadt al veel: een grote tablet met pennetje voor extra functies. En het feit dat Samsung dit ziet als hun vlaggenschip van de tablet-lijn, wil zeggen dat de Koreanen er grote plannen mee hebben. Wij hebben ‘m mee gekregen en delen onze eerste indrukken.

Nieuwe technieken
Toen vorig jaar op de elektornicabeurs IFA de eerste Galaxy Note gelanceerd werd, wist ik niet zo goed wat ik van moest denken. Een soort tussenmaatje tussen smartphone en tablet, en dat dan met een pennetje om..tsja…om wat mee te doen eigenlijk? Dat gevoel is nu in geen velden of wegen te bekennen. Het lijkt er het eerste gezicht op dat de Note gebaat is bij een groter scherm. Maar het is meer dan dat, de Note 10.1 barst van de nieuwe technieken en moderne specificaties.

Ik vroeg me al een tijdje af waarom dit soort dingen met tablets nooit konden

Zo is de bijgeleverde S-Pen helemaal nieuw. Niet meer een klein, sullig sprietje maar een dikke pen met extra knop om bijvoorbeeld screenshots te nemen. Een beetje als de Magic Pen van de HTC Flyer. De nieuwe S-Pen zou een stuk beter moeten reageren dankzij ingebouwde technologie van trackpad-specialist Wacom. Ook is de drukgevoeligheid van de pen flink opgeschroefd. Kortom: hiermee zou de ervaring van een echte pen, kwast of stift beter benaderd moeten worden. En dat is dan weer fijn voor de tekenaars en artiesten onder ons.

S Note en Photoshop
Ook voor minder begaafde kunstenaars biedt de Note misschien uitkomst. Door de functie Shape Match worden kriebelige cirkels en harkerige rechthoeken herkend en omgetoverd tot perfecte vormen. Datzelfde geldt voor wiskundige formules; het apparaat herkent jouw kraaienpoten en kan het antwoord direct op internet opzoeken. Mocht Samsungs tekenprogrammaS Note niet volstaan, het apparaat is ook voorzien van de tablet-versie van Adobe Photoshop, die via de Creative Cloud dan weer in verbinding staat met de complete Creative Suite. Handig voor professionals.

Op de Note 10.1 kunnen verschillende applicaties naast elkaar draaien. Letterlijk, want het grote beeldscherm kan in tweeën worden gedeeld. Zo kun je of tijdens het tekenen browsen op internet of een Youtube-filmpje kijken terwijl je een mailtje tikt. Ik vroeg me al een tijdje af waarom dit soort dingen met tablets als de iPad nooit konden, Samsung maakt er eindelijk werk van.

Prijs Samsung Galaxy Note 10.1
De Samsung Galaxy Note 10.1 is deze week al verkrijgbaar. Er zijn twee versies. De variant met alleen wifi heeft een adviesprijs van 479 euro. De versie met wifi en 3G voor mobiel internet moet 599 euro kosten. Wij nemen de pen ter hand, en gaan even lekker tekenen. De videoreview van de Samsung Galaxy Note 10.1 volgt snel.

Specificaties Samsung Galaxy Note 10.1

 

  • Beeldscherm: 10,1 inch LCD
  • Resolutie: 1280x800 pixels
  • Processor: 1,4 Ghz quad-core
  • Werkgeheugen: 2GB RAM
  • Opslaggeheugen: 16GB intern + MicroSD
  • Camera: 5 megapixel, met 1,9 megapixel ‘front facing’.
  • Batterij: 7000mAh
Deel dit bericht:
Tags