Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Preview: Ook Samsung Galaxy S5 wordt weer een succes

Door: Koen Helder | 18 maart 2014 19:25

De Samsung Galaxy S5 wordt een van de grootste en belangrijkste toestellen van 2014. Dat klinkt misschien een beetje als een voorbarige conclusie, dat is het eigenlijk ook wel, maar aannemelijk is het zeker. De Galaxy S reeks is vanaf de eerste smartphone een succes geweest. Sterker nog, de populariteit lijkt met de smartphone te zijn gegroeid.

De Samsung Galaxy S5 wordt een van de grootste en belangrijkste toestellen van 2014. Dat klinkt misschien een beetje als een voorbarige conclusie, dat is het eigenlijk ook wel, maar aannemelijk is het zeker. De Galaxy S reeks is vanaf de eerste smartphone een succes geweest. Sterker nog, de populariteit lijkt met de smartphone te groeien.

De BesteProduct Awards 2013 wezen anders uit. De pers was Samsung zat en verkoos de HTC One tot beste product van dat jaar. Maar zet de verkoopcijfers van de twee smartphones tegen elkaar af en ik denk dat Samsung slechts onverschillig de schouders ophaalt. Waarom zou dat dit jaar anders zijn?

Bekende recept
Samsung blijft immers het bekende recept volgen. Men neme een goed toestel en maakt het nog sneller, krachtiger, multifunctioneler, kortom beter. Het is een checklistje dat je blindelings kunt afstrepen. Snellere processor? Check. Betere camera? Check. Nieuwe softwarematige functionaliteiten? Check, check, check. De productlancering tijdens het MWC in Barcelona liet me een beetje onverschillig achter. Ik hoopte op octacore processors en een plastic loos design. Dat werd het allebei niet, maar als je het apparaat dan zelf voor het eerst in handen hebt,weet je het eigenlijk al zeker. Dit wordt weer een grote.

Processor
De Samsung Galaxy S5 draait als eerste smartphone op de nieuwe Snapdragon 801 processor. Dat is een snellere dan degene waar de topmodellen van LG en Sony momenteel op draaien. Bovendien is de processor geklokt op een snelheid van 2,5 GHz. Dus nee, geen octacore processor, maar wel razendsnelle smartphone die straks wellicht kan wedijveren met de krachtige iPhone 5s. Bovendien lijkt de Touchwiz interface een beetje op de schop te zijn genomen. Het geheel oogt een stuk minder opdringerig, dankzij ‘plattere’ icoontjes en een overzichtelijke notificatiebalk. Fijn!

Camera
We hadden de Samsung Galaxy S5 vandaag tijdens de Samsung Experience in de Endemol Studio in Amsterstam in handen. De omstandigheden daar waren niet ideaal voor het maken van een foto. Natuurlijk doen we het dan evengoed toch en dat viel niet tegen. Samsung zegt dat het toestel kan scherpstellen in 0,3 seconden. Dat is tien keer zo snel als een van lego gebouwde robot laatst een rubikskubus oploste. Het model dat wij in handen hadden, leek er echter wat langer over te doen, maar meer dan één keer tussendoor met de ogen knipperen zat er nog steeds niet bij.

Vingerafdrukscanner
Dan is daar nog de vingerafdrukscanner, een techniek die Apple al met verve demonstreerde in de 5s. Maar ja, beter goed gejat, dan slecht bedacht en goed gejat lijkt het zeker. De techniek erachter verschilt wel enigszins van die van de 5s, maar goed werken doet het zeker en zo hoef je dus geen ingewikkelde patronen of viercijferige codes in te voeren. 

Succes
De Samsung Galaxy S5 lijkt zodoende niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het borduurt gewoon verder op het succes van de S4 en pikt hier en daar wat handigheidjes van de concurrentie mee. En waarom niet? Waarom zou je veel gaan sleutelen aan iets dat al jaren succes gegarandeerd is? Waarom je trefzekere spits naar de kant halen als hij nog energie over heeft en de wedstrijd nog helemaal niet gespeeld is? Blaast het toestel je uit je sokken? Nee. Gaat ie straks als warme broodjes over de toonbank? Ongetwijfeld. Daar hoeven we het toestel niet eens uitgebreid voor te testen. Hoewel we dat rond de lancering op 5 april natuurlijk wel gaan doen!

Deel dit bericht:
Tags