Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Preview: Sony wil met Z2 de eerste zijn

Door: Koen Helder | 23 maart 2014 20:22

Sony wil graag de eerste zijn. Met wat? Met alles! Het bedrijf knalde in korte tijd een hele handel high-end smartphones de markt op, zodat het eventuele nieuwe technologische ontwikkelingen meteen beschikbaar kan maken voor het publiek. Dat begrijpen wij wel. Je nieuwe spullen wil je immers graag tonen aan anderen. Dat heeft natuurlijk als voorwaarde dat het wel iets interessants moet zijn. Dat is bij de nieuwe smartphone, de Sony XperiaX2, het geval. Bekijk de preview.

Bij Sony wil men graag de eerste zijn. Met wat? Met alles! Het bedrijf knalde in korte tijd een hele handel high-end smartphones de markt op, zodat het eventuele nieuwe technologische ontwikkelingen meteen beschikbaar kan maken voor het publiek. Dat begrijpen wij wel. Je nieuwe spullen wil je immers graag tonen aan anderen. Dat heeft natuurlijk als voorwaarde dat het wel iets interessants moet zijn en dat die ontwikkelingen überhaupt te zien zijn.

High-end smartphone
Tijdens een gesprek op het hoofdkantoor bij Sony vroegen wij naar de drift waarmee Sony de laatste tijd smartphones op de markt brengt. Inderdaad, het bedrijf had in een jaar tijd twee high-end smartphones gelanceerd gaven ze toe. Wij telden er echter vier. Naast vlaggenschepen als de Xperia Z en Z1, rekenen wij de Z1 compact en Z Ultra, beide immers voorzien van gelijkwaardige specificaties, ook mee.

Elke zes maanden
Dan kom je op een totaal van vier in een jaar tijd, maar omdat Sony alleen de echte vlaggenschepen telt, houden we het voor nu even bij twee. Dat is elk half jaar een nieuw high-end toestel, zodat alle nieuwe snufjes en updates meteen bij de consument terecht komen. Vandaar dat de Xperia Z2 halverwege april verschijnt, slechts zes maanden na de lancering van de Z1.
Dus wat zijn alle nieuwigheden dan in dat toestel? Nou, eigenlijk zien we voornamelijk veel overeenkomsten in vergelijking met de Z1. Sowieso qua design, want het grootste verschil zit hem namelijk in het feit dat het toestel 0,3 mm minder dik is. Verder is het hoekige design voornamelijk erg herkenbaar en geldt dat gelukkig ook voor het prachtige full HD beeldscherm, waar de kleuren vanaf spatten.

3GB
Het toestel is er sneller op geworden dankzij de nieuwere Snapdragon 801 processor en de toename van 2 naar 3 GB aan RAM geheugen, waarmee het de nieuw Samsung Galaxy S5 straks wel eens voor zou kunnen blijven in de benchmarks. Interessant daarnaast is de nieuw toegevoegde noise cancelation in het toestel, dat is gekoppeld aan de meegeleverde koptelefoon. Het werkt verbazingwekkend goed, want je hoort echt amper omgevingsgeluiden.

Volgende troef
Sony was een van de eerste die echt brood zag in waterdichte, high-end producten. Iets wat ondertussen is overgeslagen op de concurrenten, dus wat dat betreft een schot in de roos. Toch lijkt de volgende troef niet met de Xperia Z2 te komen. Het toestel borduurt voornamelijk voort op wat de Z1 deed, maar kan alles weer net even wat beter. Wellicht reden genoeg om bij de eerstvolgende aanschaf van een smartphone voor de Z2 te kiezen, maar tegelijkertijd niet reden genoeg om je Z1, en misschien zelfs Z, te vervangen. De Z2 lijkt op het eerste oog vooral een verbeterde Z1. En eigenlijk is daar ook weinig mis mee.

Deel dit bericht:
Tags