Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

'KPN-topman: uiterlijk in 2016 al 4 tot 10 keer sneller 4G'

Door: Eelko Wester | 9 april 2014 11:16

KPN kan haar klanten in 2016 al 4 tot 10 keer sneller 4G aanbieden. De techniek, LTE Advanced, die dat mogelijk maakt, is door KPN al met succes getest. Snelheden tot 200 Mbit/s zijn dan mogelijk. KPN laat het behoefte van de consument afhangen of deze abonnementen ook daadwerkelijk worden aageboden. Dat zegt KPN-topman Eelco Blok tegen 4gdekking.nl, een website die de 4G-dekking van de telecomproviders toont.

KPN kan haar klanten in 2016 al 4 tot 10 keer sneller 4G aanbieden. De techniek, LTE Advanced, die dat mogelijk maakt, is door KPN al met succes getest. Snelheden tot 200 Mbit/s zijn dan mogelijk. KPN laat het van de vraag van haar klanten afhangen of deze abonnementen ook daadwerkelijk worden aageboden. Dat zegt KPN-topman Eelco Blok tegen 4gdekking.nl, een website die de 4G-dekking van de telecomproviders toont.

KPN vierde gisteren in Amsterdam een feestje omdat de provider als eerste landelijke dekking met 4G heeft bereikt. 4G geeft bezitters van smartphones, tablets en laptops de mogelijkheid veel sneller mobiel te internetten dan met de huidige standaard 3G. Met 4G kunnen klanten nu 20 Mbit/s download snelheid halen. KPN schroeft dat in de komende maanden, met de 1800 mHz-frequentie, op tot 50 Mbit/s.

LTE Advanced
Hoewel 4G nog maar net is uitgerold en KPN nog met de optimalisatie ervan bezig is, wordt achter de schermen al hard gewerkt aan de opvolger: 4G + of LTE Advanced. Bij deze techniek worden de snelheden van verschillende 4G-frequenties gecombineerd. Blok: "We hebben in een Belgisch laboratorium vorig jaar al testen uitgevoerd met LTE Advanced. In lab-omstandigheden bereikten we destijds downloadsnelheden van 300 Mbit/s. Dergelijke snelheden haal je in de praktijk niet, maar we schatten in dat 200 Mbit/s haalbaar moet zijn. In 1 à 2 jaar kunnen we die snelheden aan consumenten aanbieden. Of we dat ook gaan doen, hangt af van de vraag van consumenten. We houden de markt scherp in de gaten om te peilen wat de behoefte is.”

Databundels
Blok verwacht tevens dat de komende jaren klanten de prijzen van de databundels voor mobiel internet gelijk blijven, maar dat haar klanten voor hetzelfde bedrag veel meer data kunnen gebruiken. "Die trend hebben we in Amerika en Azië al gezien. Op die continenten lopen ze qua 4G voor op ons. In die landen zijn databundels van 30 tot 50 GB heel normaal."

4Gdekking.nl
Lees het volledige interview met KPN-ceo Blok op 4gdekking.nl.

Deel dit bericht:
Tags