Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

De nieuwe Samsung Gears op een rijtje

Door: Koen Helder | 17 april 2014 07:46

Samsung sloeg met de Samsung Galaxy Gear de plank behoorlijk mis. Het deed niet eens zo heel veel anders dan andere smartwatches, introduceerde bovendien ook nog een cameraatje in het apparaat, maar de beschikbare apps en het ontbreken van compatibiliteit met niet-Samsung smartphones gooide roet in het eten. O ja, en hij was behoorlijk aan de prijs en na een dag leeg. Uit het veld liet Samsung zich echter allerminst slaan. Sterker nog, met drie nieuwe Gears doet de fabrikant er juist een schepje bovenop.

Samsung sloeg met de Samsung Galaxy Gear de plank behoorlijk mis. Het deed niet eens zo heel veel anders dan andere smartwatches, introduceerde bovendien ook nog een cameraatje in het apparaat, maar de beschikbare apps en het ontbreken van compatibiliteit met niet-Samsung smartphones gooide roet in het eten. O ja, en hij was behoorlijk aan de prijs en na een dag leeg. Uit het veld liet Samsung zich echter allerminst slaan. Sterker nog, met drie nieuwe Gears doet de fabrikant juist een schepje bovenop.

Zo komt Samsungmet de Gear 2 niet alleen met een opvolger voor de originele Gear, maar tevens met een goedkopere variant (Gear 2 Neo) en eentje voor de sportievelingen onder ons, de Gear Fit. Smartwatches met verschillende mogelijkheden en verschillende prijzen.

 

Tizen als besturingssysteem
De toevoeging Galaxy heeft Samsung overigens in de namen van haar nieuwe smartwatches laten vallen. Voor hen betekent Galaxy namelijk Android en daar draaien de smartwachtes niet langer op. Het is vervangen door Tizen, een door Samsung zelf ontwikkeld besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux. Daar merk je als gebruiker in zekere zin maar weinig van. De interface ziet er namelijk hetzelfde uit als voorheen. Tegelijkertijd moet dit systeem het voor externe ontwikkelaars een stuk makkelijker maken om applicaties specifiek voor de Gear te maken. Die waren er voor de originele Gear te weinig, dus wellicht een slimme keuze.

Onderlinge verschillen

Gear 2
De Gear 2 is de rechtstreekse opvolger van de originele Gear. Buiten het nieuwe besturingssysteem is er niet bijster veel veranderd. De processor is wat sneller en de camera iets beter, maar de grootste vernieuwingen zijn de hartslagmeter en infraroodsensor. Adviesprijs €299,-.

Gear 2 Neo 
Lijkt sterk op de Gear 2, hoewel er wat minder mooie materialen zijn gebruikt volgens Samsung. Bovendien mist in het polsbandje de camera, waardoor fotootjes maken niet mogelijk is. Qua specificaties en mogelijkheden zijn de twee verder gelijk. Adviesprijs €199,-.

Gear Fit
Een beetje vreemde eend in de bijt. Dankzij het slanke en langwerpige design wellicht wat vrouwvriendelijker, maar mist ten opzichte van de Gear 2 en Gear 2 Neo wat functies. Geen infraroodsensor, geen camera, je kunt er niet mee bellen en de muziekspeler ontbreekt. Adviesprijs €199,-.

Makkelijke keuze
Volgens ons is de keuze snel gemaakt. Wij gaan voor de Gear 2 Neo. Die mist weliswaar de camera, maar die gebruikten we op de originele Gear ook nauwelijks. Dus om daar nou €100,- meer voor te betalen, lijkt wat overbodig. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat er ook consumenten zijn die de camera er absoluut op willen. Aan hen is dus ook gedacht. Alleen die Gear Fit begrijpen we niet helemaal. Fit als in geschikt voor de actieve mens? De hardloper die zijn smartwatch niet mee wil sjouwen? Maar waarom dan geen muziekspeler of GPS inbouwen zodat je die daadwerkelijk thuis kunt laten? Van het design zijn we overigens wel gecharmeerd.

Samsung doet er verstandig aan om twee van haar smartwatches voor een lagere prijs te introduceren. Als ook blijkt dat er voor Tizen straks meer applicaties beschikbaar zijn die ook naar behoren werken, kan de tweede generaties smartwatches van Samsung wel eens degene zijn die aanslaat. En nu maar hopen dat de batterij ook wat langer mee gaat. Dat moet blijken uit de echte test. 

Deel dit bericht:
Tags