Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Nieuwe wetgeving: 14 dagen bedenktijd na online aankoop

Door: Eelko Wester | 13 juni 2014 14:44

Meer duidelijkheid over het bedrag dat je moet betalen, veertien dagen bedenktijd en geen verborgen kosten. Dat zijn de belangrijkste voordelen voor consumenten die online hun producten kopen als gevolg van de nieuwe Europese wetgeving. De nieuwe regels zijn op 13 juni 2014 ingegaan om de rechten voor consumenten in Europa gelijk te trekken.

Meer duidelijkheid over het bedrag dat je moet betalen, veertien dagen bedenktijd en geen verborgen kosten. Dat zijn de belangrijkste voordelen voor consumenten die online hun producten kopen als gevolg van de nieuwe Europese regels voor de wet Koop op Afstand. De nieuwe regels zijn op 13 juni 2014 ingegaan om de rechten voor consumenten in Europa gelijk te trekken.

In de oude wetgeving had je minimaal 7 dagen bedenktijd. Die termijn is nu dus verdubbeld. Een periode die overigens door veel webwinkels al wordt gehanteerd. Webwinkels zijn verplicht deze termijn duidelijk te vermelden. Let op: de bedenktijd gaat pas in op de dag dat je het product hebt ontvangen. Als je bestelling wordt geleverd in meerdere deelzendingen, gaat de bedenktijd pas in als je het laatste pakketje hebt ontvangen.

Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van webwinkels, is blij met de aangepaste regels. "De richtlijn Koop op afstand is voor Europa gelukkig rechtgetrokken. En het is prettig dat de regels nu duidelijk vastliggen", zegt Léon Mölenberg, jurist van Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org heeft wel zijn bedenkingen bij de 14 dagen bedenktijd. "Veertien kalenderdagen is veel. Helemaal als de consument alsnog besluit een product terug te sturen, dan ben je als webwinkel je product erg lang kwijt", stelt Mölenberg.

Ook zetten veel webwinkels hun vraagtekens bij de vermelding van de bedenktijd. Mölenberg": "Het is voor de webwinkels onduidelijk wat de juiste manier is om volgens de regels de informatie te verstrekken aan consumenten."

Meer informatie
Wil je meer informatie over de veranderde regelgeving voor online consumenten en een overzicht tussen de verschillen in rechten tussen online en offline? Lees dan ons uitgebreide artikel over rechten voor online consumenten.

Deel dit bericht:
Tags