Bart Boonstra
Bart Boonstra
Redacteur

Tijd moet leren of Asus ZenWatch een succes wordt

Door: Bart Boonstra | 4 september 2014 16:30

Asus heeft op de IFA in Berlijn zijn allereerste SmartWatch gelanceerd, de Asus ZenWatch. Qua ontwerp net een gewoon horloge, maar qua functionaliteit hangt deze smartwacht nog wel heel erg aan een smartphone. Benieuwd? Bekijk de video.

 
Asus heeft op de IFA in Berlijn zijn allereerste SmartWatch gelanceerd, de Asus ZenWatch. Qua ontwerp net een gewoon horloge, maar qua functionaliteit hangt deze smartwacht nog wel heel erg aan een smartphone. Benieuwd? Bekijk de video.

Het eerste wat opvalt is zijn uiterlijk. Asus heeft zijn best gedaan een SmartWatch te ontwerpen, die niet te onderscheiden is van een regulier horloge. Daarin zijn ze geslaagd. Ondanks zijn grote formaat heb je niet direct door dat het een apparaat betreft dat meer een gadget is dan een horloge. En waarvan de batterij slechts twee dagen meegaat in plaats van maanden. Het leren bandje ziet er goed uit, maar valt om de pols wat tegen, vanwege zijn lichte gewicht en de constatering dat het geen echt leer betreft. De sluiting ziet er mooi uit, maar is niet comfortabel omdat het flinke bobbel onder je horloge oplevert, wat ongetwijfeld irritaties gaat opleveren. Gelukkig kun je net als bij een regulier horloge het bandje, naar je smaak, vervangen.

Foto op afstand
De Asus ZenWatch is dus een stijlvolle SmartWatch, die echter zonder een smartphone niet veel waard is. Zo kun je er niet mee bellen en is er ook geen gps-ontvanger aanwezig, waardoor je je hardlooprondje er niet mee kunt registreren zonder smartphone. Een functie, die eigenlijk niet meer mag ontbreken op een SmartWatch. Ook een camera op deze smartwatch ontbreekt. Om dat te verdoezelen, heeft Asus de functionaliteit toegevoegd om via je ZenWatch een foto te maken met je smartphone. Leuk bedacht, maar of iemand dit gaat gebruiken betwijfel ik ten zeerste. 

Dubbel tap
Naast de camerafunctie kun je nog meer bedienen op je smartphone. Zo kun je met een dubbele tap een ringtone activeren op je smartphone zodat je hem makkelijk terug kunt vinden. Ook kun je met de wacht telefoontjes opnemen of gesprekken weigeren door je hand op je horloge te leggen.

Android
De ZenWatch draait op Android, zodat hij compatible is met alle Android Wear Apps in de Playstore. Asus heeft naast deze mogelijkheid echter ook een hoop apps van tevoren geïnstalleerd. Zo is er een “Relaxation Sensor” aanwezig, die je kan laten weten hoe ontspannen je op dat moment bent en zit er een stappenteller op. Met “What’s Next” kun je met een blik zien wat je volgende activiteit is. Uiteraard werkt dat samen met je Google Calendar. Een goede zet van Asus is dat hij niet alleen met Asus smartphones kan communiceren, maar met elke Android-telefoon.

Asus ZenWacht kopen
Met zijn 199 euro komt de Asus ZenWatch in een competitieve markt terecht. Het is dan ook maar de vraag of Asus met zijn opvallende design onderscheidend genoeg is. Ik ben bang dat hij cruciale hardware mist, zodat mensen toch voor andere SmartWatch in dezelfde prijscategorie kiezen. Tijd zal het uitwijzen. 

Deel dit bericht:
Tags