Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Nieuwe Samsung innovatie: Waterwall spuit via een plank je vaat schoon

Door: Eelko Wester | 5 september 2014 01:03

Bij Samsung zijn ze gek op innovatie. Nu de groei uit de markt voor smartphones en televisies is, richt het Koreaanse merk zich op de huishoudelijke apparaten. Bij de wasmachines heeft Samsung met de Ecobubble al voor een schok gezorgd. Nu zijn de vaatwassers aan de beurt. Onder de term Waterwall is de aloude draaiarm door Samsung onderin de vaatwasser vervangen door spuitende nozzels tegen een plank. "Het werd tijd voor een revolutie."

Bij Samsung zijn ze gek op innovatie. Nu de groei uit de markt voor smartphones en televisies is, richt het Koreaanse merk zich op de huishoudelijke apparaten. Bij de wasmachines heeft Samsung met de Ecobubble al voor een schok gezorgd. Nu zijn de vaatwassers aan de beurt. Onder de term Waterwall is de aloude draaiarm onderin de vaatwasser vervangen door spuitende nozzels tegen een balk. "Het werd tijd voor een revolutie."

Waterwall
Dat Samsung op de elektronicabeurs IFA in Berlijn de Waterwall introduceert, kan geen bezoeker van de megastand ontgaan. Het nieuwe Waterwall systeem is in het groot nagebootst met een reusachtige, spuitende fontein. De daadwerkelijke techniek in de vaatwassers werkt wat anders, maar een kniesoor die daarop let. De fontein trekt de aandacht en daar is het Samsung om te doen. Als de Koreanen een innovatie hebben bedacht, dat zul je het weten. Of je het nu wil of niet. De consumenten willen dat, de andere fabrikanten niet. Daar groeit de aversie tegen de groeiende hegemonie van Samsung. "Overal waar je in Berlijn kijkt, zie je Samsung. Het is gewoon gevaarlijk", zo vertrouwde een pr-medewerker van een elektronicagigant ons toe. 

Marktaandeel
Dat gevaarlijk slaat dan met name op het marktaandeel van veel concurrenten. Het geweld van Samsung blijft niet zonder gevolgen. Oude vertrouwde merken zien hun omzetten dalen. En dat doet pijn. Dat de Koreaanse overheid naar verluidt de marketingbudgetten van Samsung spekt, zit andere fabrikanten helemaal niet lekker. Consumenten hebben daar lak aan. Die kopen massaal Samsung producten. Onder het motto: als Samsung goede smartphones en televisies kan maken, waarom dan geen wasmachines of koelkasten. De door met name de Duitsers benadrukte duurzaamheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als de prijskaartjes worden vergeleken. Ach, plastic is ook sterk.

Vaatwassers
Terug naar de vaatwasser. Een apparaat dat niet meer weg te denken is uit onze keukens. Het liefst proppen we de vaat er in zo groot mogelijke hoeveelheden en zo vies mogelijk in. Het apparaat moet het vervolgens zelf maar uitzoeken. Het gevolg: de ronddraaiende arm onderin de vaatwasser komt lang niet in alle hoeken en gaten van die gestapelde pannen en borden. Daarnaast raken de spuitmondjes verstopt door alle overgebleven etensresten. Een ergernis.

Nozzels
Dat moet anders kunnen, dachten de Koreaanse ingenieurs. Ze keken slim naar de professionele vaatwasserbranche en kwamen met een systeem, waarbij een rij nozzels onderin de vaatwasser een krachtige waterstraal tegen een plank spuit. Het water kaatst vervolgens omhoog en vormt een gordijn van water. Door de marketingafdeling van Samsung, gewend aan groot denken, al snel gedoopt tot watermuur. De Waterwall zorgt ervoor dat alle hoeken en gaten worden schoongespoten. Zegt Samsung. En heb je heel vieze borden, dan zet je de straal wat harder. Dat kun je zelfs per kant instellen. Zegt Samsung. Door de kracht van de straal, heeft vuil geen kans zich in de spuitmonden te nestelen. Zegt Samsung. "Het werd tijd voor innovatie bij de vaatwassers", vertrouwden de Samsung-managers ons toe. "En dit is pas het begin."

Samsung Waterwall kopen
Het verhaal klinkt als een klok. We zijn niet anders gewend van Samsung. Of het ook werkt, weten we niet. En daar komen we ook pas begin 2015 achter als de eerste modellen naar Nederland komen (prijs tussen de 799 en 999 euro).

Reken maar dat we er dan nog veel, heel veel, zelfs gevaarlijk veel van gaan horen.

Deel dit bericht:
Tags