Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

LG begrijpt het met de OLED-tv's: het gaat om beeldkwaliteit

Door: Eelko Wester | 6 september 2014 04:38

Eerst moesten we massaal aan 3D, daarna aan de smart-functies. Fabrikanten van televisies hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan ons te verleiden een nieuw scherm te verkopen. Zonder al te veel succes. De merken hebben het nu eindelijk begrepen: het draait bij de nieuwe televisies weer om wat echt belangrijk is, de beeldkwaliteit. LG is wat dat betreft met OLED het meest voortuitstrevende jongentje van de klas. 

Eerst moesten we massaal aan 3D, daarna aan de smart-functies. Fabrikanten van televisies hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan ons te verleiden een nieuw scherm te verkopen. Zonder al te veel succes. Maar de merken hebben het nu eindelijk begrepen: het draait bij de nieuwe televisies weer om wat echt belangrijk is, de beeldkwaliteit. LG is verrassend genoeg met OLED het meest vooruitstrevende jongentje van de klas. 

Over de 3D-functie scheppen de fabrikanten al jaren niet meer op. Ze hebben wel door dat we niet zitten te wachten om televisie te kijken met een brilletje op. Tijdens de elektronicabeurs IFA in Berlijn misten we de afgelopen dagen plots ook de uitgebreide smartfuncties in alle reclame-uitingen. Nou ja, missen... als kiespijn dan. Want alle dappere pogingen om ons te vertellen dat we eigenlijk heel graag willen twitteren, facebooken en internetten op onze televisie, slaat dat niet aan.

Beeldkwaliteit
Waar we wel gevoelig voor zijn: een fantastische beeldkwaliteit. Gewoon televisie kijken alsof je naar buiten kijkt. Zonder opgepompte kleuren, wit dat geel is en zwart dat grijs is. Voor de liefhebbers van een goede beeldkwaliteit had met name LG opvallend nieuws. Het Koreanse merk verbaasde alle concurrenten met prachtige Curved OLED-televisies.

LG OLED: you know black is black
Het Koreaanse LG lanceerde twee jaar geleden de eerste serieuze OLED-televisies. Voor de verkoop waren de toestellen niet echt bestemd, want ze kostten nog tienduizenden euro's.
Die prijs werd veroorzaakt door de peperdure ontwikkelingskosten. OLED is namelijk een totaal andere techniek dan LED. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. OLED bestaat uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Iedere pixel bestaat uit 3 subpixels van de kleuren rood, groen en blauw. Omdat elke subpixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. Bij LED is wel achtergrondverlichting noodzakelijk. LG heeft een OLED-techniek ontwikkeld waarbij gebruikt wordt gemaakt van vier witte subpixels. Over drie witte pixels wordt een filter gelegd, rood, groen en blauw. Een technisch verhaal met als belangrijkste gevolg: zwart is heel zwart en wit is heel wit. Die goede zwart- en witwaarden zorgen ervoor dat het contrast hoog is en het beeld ontzettend scherp.

LG Curved OLED
Op de IFA-stand stonden we echt verbaasd van de kwaliteit van LG OLED-schermen. LG voegde daar dit jaar ook nog de gebogen schermen (Curved OLED) aan toe. Over die gebogen schermen is veel te doen. De experts worden het maar niet eens of je daardoor beter tv kunt kijken. Volgens Guido Hoogvorst, woordvoerder van LG Nederland, is het antwoord heel simpel: "We verkopen gewoon veel Curved-schermen, dus maken we tv's met een gebogen scherm."
Wie zijn wij om daar wat tegenin te brengen. 

Paradepaardje
Het paradepaardje van LG op de IFA was een 77 inch Curved OLED met 4K-kwaliteit. 4K, ook wel Ultra HD genoemd, is een resolutie die vier keer hoger is dan full HD. We zouden dat toestel meteen bestellen als het prijskaartje beduidend minder was dan de 13.000 euro die het apparaat nu moet opbrengen. Tenminste, in thuisland Korea. In Nederland mogen we alleen naar de plaatjes of onze video hieronder kijken.

LG Curved OLED kopen
Is je portemonnee goed gevuld, maar puilt hij niet uit, dan kun je ook een Curved OLED-televisie aanschaffen. LG presenteerde op de IFA een 55 inch Curved OLED met full HD-kwaliteit voor nog geen 3000 euro. Dat is een boel geld, maar daar krijg je wel een televisie voor met een fantastische beeldkwaliteit.
Mogelijk dat er ook 3D- en smart-functies op zitten. Maar daar hebben we niets over gehoord. En dat interesseert ons ook niet.

Deel dit bericht:
Tags