Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Apple Watch moet nieuwe trend in klokkijken worden

Door: Eelko Wester | 10 september 2014 07:15

Na de iPod, iPhone en iPad lanceerde Apple met de Apple Watch zijn volgende nieuwe productgroep. De verwachtingen van dit slimme horloge uit Cupertino zijn hoog. Nu afwachten of we volgend jaar (de Apple Watch is pas vanaf 2015 verkrijgbaar) allemaal hele dagen op onze pols kijken in plaats van op onze iPhone. Die laatste heb je overigens nog nodig om de Apple Watch echt te kunnen gebruiken.

Na de iPod, iPhone en iPad lanceerde Apple met de Apple Watch nu zijn volgende nieuwe productgroep. De verwachtingen van dit slimme horloge uit Cupertino zijn hoog. Nu afwachten of we volgend jaar (de Apple Watch is pas vanaf 2015 verkrijgbaar) allemaal hele dagen op onze pols kijken in plaats van op onze iPhone. Die laatste heb je overigens nodig om de Apple Watch echt te kunnen gebruiken.

"Apple maakt producten waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had." Deze uitspraak wordt vaak aangehaald om nieuwe producten van Apple te bewieroken om hun innovatie en onderscheidend vermogen. Smartphones waren niet nieuw, maar de eerste iPhone met full touchscreen en apps heeft de telefoonmarkt volledig veranderd. Tablets bestonden al, maar de iPad zorgde ervoor dat nu in bijna elk huishouden een tablet aanwezig is.

Smartwatches zijn niet nieuw. Sony en Samsung lanceerden onlans op de elektronicabeurs IFA in Berlijn al hun derde generatie, maar Apple verwacht met de Apple Watch de nieuwe standaard te zetten in klokkijken. Maar is dat zo?

Uiterlijk
Horloges zijn al jaren veel meer dan een apparaat om te kijken hoe laat het is. Het zijn fashionstatements, zoals dat zo mooi heet. Er is nooit iemand die bij het kopen van een horloge vraagt: loopt-ie wel gelijk? Nee, een horloge kies je uit op het uiterlijk. 
Over smaak valt altijd te twisten, maar van alle nieuwe smartwatches die op de IFA zijn gelanceerd, is de Apple Watch toch echt wel de mooiste. Dat komt niet in de laatste plaats doordat je zelf de uitstraling van het horloge kunt bepalen met de keuze van de bandjes. Met de 18 karaats gouden band, zeg je genoeg. Het horloge zelf is standaard gemaakt van gepolijst staal. Maar er is ook een speciale sportversie in licht aluminium.
Om te voorkomen dat je beeldscherm snel krassen krijgt, is de Apple Watch uitgerust met saffierglas, een materiaal dat bijna even hard is als diamant. Het scherm werkt verder hetzelfde als op de iPhone. Dat moet dus prima zijn.

Overzicht AppleWatches

Crown
Behalve het scherm speelt de crown een centrale rol bij de bediening van de Apple Watch. De crown is een draaiknop aan de zijkant van het scherm. Apple heeft die toegevoegd omdat het beeldscherm van de Apple Watch erg klein is om lekker op te scrollen. We zijn benieuwd hoe gemakkelijk die bediening gaat en of je daadwerklijk beide gebruikt.

Wat kun je met de Apple Watch?
Het uiterlijk en de bediening zijn prachtig, maar wat kun je nu precies met de Apple Watch. Heel wat, maar tegelijk ook niet zo heel veel. Tenminste niet zonder je telefoon. Je moet de Apple Watch in eerste instantie zien als verlengstuk van je iPhone. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 150 keer per dag op onze telefoon kijken. Om Whatsapp-berichten, mails, smsjes, social media en andere notificaties te checken. Of gewoon om op je telefoon te kijken omdat het kan. Dat aantal moet fors worden gereduceerd met een Apple Watch. Dan kun je al die berichten checken op je horloge. Om vervolgens te reageren, kun je je Apple Watch in veel gevallen wel gebruiken. Bijvoorbeeld door een bericht in te spreken in je horloge. Maar voor mails en andere uitgebreide berichten moet je toch echt je iPhone pakken.
De smartwatch werkt samen met de iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6+. 

Navigeren
Handig op de Apple Watch is de mogelijkheid om te navigeren. Door de aanwezige GPS-antenne en kaartenapplicatie vind je in een vreemde stad vermoedelijk moeiteloos de weg. En zit je bijvoorbeeld op de fiets, dan hoef je niet steeds op je horloge te kijken. Met trillingen geeft de SmartWatch aan wanneer je links of rechts moet.

AppleWatch kaarten

Opladen
Al dat genavigeer en gesurf op je horloge kost natuurlijk de nodige energie. En aangezien er maar een kleine batterij in de SmartWatch past, waarschuwt Apple alvast dat hij elke dag aan de lader moet. Inderdaad, weer een apparaat dat je moet opladen. Je hoeft geen stekker in de smartwatch te steken. Dit slimme klokje gebruikt dezelfde magneettechniek als de Macbook.

SmartWatch kopen
Leuk en aardig allemaal, maar dat kost dit geintje? Dat is bij Apple inderdaad een belangrijke vraag, die niet zelden tegenvallend wordt beantwoord. De precieze Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de Apple Watch verkrijgbaar vanaf 350 euro. Je hebt gelukkig nog even om te sparen, want de Apple Watch komt pas begin 2015 op de markt.

Deel dit bericht:
Tags