Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Samsung Galaxy S6: De geruchten op een rij en wat wij daar van denken

Door: Koen Helder | 15 december 2014 15:43

Wij waren nogal fan van de Samsung Galaxy S5, maar desondanks vallen de verkoopcijfers wat tegen. Evengoed durven we met zekerheid te stellen dat Samsung in het eerste kwartaal van 2015 de Samsung Galaxy S6 lanceert. Al geruime tijd gonst het op het internet van de geruchten over het uiterlijk, de specificaties en de lanceerdatum van het toestel. Die zetten wij nu op een rijtje, inclusief wat wij daar van denken.

Wij waren nogal fan van de Samsung Galaxy S5, maar desondanks vallen de verkoopcijfers wat tegen. Evengoed durven we met zekerheid te stellen dat Samsung in het eerste kwartaal van 2015 de Samsung Galaxy S6 lanceert. Al geruime tijd gonst het op het internet van de geruchten over het uiterlijk, de specificaties en de lanceerdatum van het toestel. Die zetten wij nu op een rijtje, inclusief wat wij daar van denken. 

Lanceerdatum: begin januari of eind februari?
Het ligt in de lijn der verwachting dat Samsung haar nieuwste vlaggenschip tijdens het Mobile World Congres voor het eerst toont aan het publiek. Dat deed het immers in voorgaande jaren ook, dus waarom daar ineens vanaf wijken? Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo heeft Samsung de datum van haar presentatie echter vervroegd naar begin januari, wanneer in Las Vegas de CES plaatsvindt.

Of er ook een vervroegde lanceerdatum aan de eerdere onthulling vast zit, is onduidelijk, hoewel dat wel een logisch gevolg zou zijn. Daarmee zou nog geen jaar tussen de release van de S5 en S6 zitten en dat lijkt ons onwaarschijnlijk. Het zou de verkoopcijfers van de S5 nog meer drukken en bovendien bewees Sony al dat een halfjaarlijkse lanceerstrategie niet goed hoeft uit te pakken.
Wij zetten daarom in op een Samsung Unpacked Event tegen het einde van februari.

Beeldscherm: van 5,1” naar 5,5”? S6 benchmarkHet Chineese cnmo.com dook begin december een screenshot op van een Samsung Galaxy S6 benchmark-test. Daaruit zou blijken dat het toestel wordt uitgerust met een 5,5” beeldscherm met een QHD-resolutie. Die resolutie vinden we geloofwaardig, zeker nu LG het al op de G3 demonstreerde en Samsung met de Note 4 zelf ook al een toestel in huis heeft met die hoge schermresolutie.
Sterker nog, wij verwachten in 2015 heel veel merken die met QHD-schermen komen.
Maar die 5,5”? Nee, dat zien we niet zo gauw gebeuren. Voornamelijk, omdat het daarmee gevaarlijk dicht in de buurt komt van de schermgrootte van de Note 4. En waarom de Note-lijn onder druk zetten, wanneer je al lang hebt bewezen de beste phablets te kunnen maken? Bovendien blijkt Samsung tot op heden niet zo goed te zijn in het creëren van dunne bezels (randen), zoals LG dat wel is. En of iedereen op een nog groter S-toestel zit te wachten vragen wij ons af. 
Kleiner wordt het scherm van de S6 niet, maar heel veel groter verwachten wij ook niet. 

S6 curvedOverigens waren niet alleen de grootte en resolutie van het scherm voer voor discussie. Sommige sites kopten zelfs over een gebogen scherm. Zo eentje die ooit op de (niet zo populaire) LG G Flex zat of eentje met een gebogen randje als op de Note Edge. Maar ook naar deze berichtgeving kunnen we enkel met gefronste wenkbrauwen kijken. Als zo’n gebogen randje de toekomst was geweest, waarom hebben ze er dan apart de Note Edge voor uitgebracht? En bovendien is de Galaxy S6 een veel te belangrijk toestel om zoiets mee te proberen. Als Samsung al iets met het scherm van plan is, dan roept het wel een nieuw model in het leven.

Behuizing: mooi zoals de Alpha?
We dachten even dat Samsung het mooie metalen randje exclusief op haar Alpha/A-smartphones ging gebruiken. Maar toen was daar de Note 4, dat met afstand het mooiste Note-toestel van de fabrikant is. Wat zo’n aluminium rand wel niet teweeg kan brengen. Het lijkt ons in ieder geval onwaarschijnlijk (en tegelijkertijd oliedom) dat Samsung niet wat meer werk maakt van het design van de S6. Een mooie en lichte smartphone, deels voorzien van aluminium en uiteraard wat dunner dan de S5. We verwachten een toestel dat ook weer waterdicht is, maar nu zonder dat je daar klepjes voor hoeft te sluiten. Wat het uiteindelijk precies wordt weten we niet, maar we verwachten wel de mooiste Samsung Galaxy S tot nu toe.
Samsung Galaxy Alpha: Samsungs mooiste

Processorkracht: Voor de specificatieshoeren
Dat de Samsung Galaxy S6 een krachtig toestel wordt, lijkt een gegeven. Ga er in ieder geval maar van uit dat je straks geen applicaties in de Google Play Store kunt vinden die het afremt. Toch steekt de 2 GB aan RAM-geheugen van de S5 wat schril af tegen de 3 GB van concurrerende modellen. Bovendien voorzag Samsung de Note 3 ook al van 3 GB aan werkgeheugen, dus dat er voor de S6 straks wat bij komt, lijkt ons logisch. Volgens het Nederlandse Androidplanet mogen we misschien wel 4 of 5 GB aan RAM verwachten. Dat lijkt ons wat te veel van het goede, maar 3 GB vinden we aannemelijk.

Ook achten we de kans groot dat er opnieuw een Qualcomm Snapdragon processor in het toestel zit. Die zat namelijk ook onder de motorkap van de S3 Neo, S4 en S5. Wat dat betreft plaatst Samsung vaak het nieuwste van het nieuwste in haar vlaggenschip. Met de S5 was dat een Snapdragon 801, nu wordt dat naar alle waarschijnlijkheid een Snapdragon 808 of 810. Beide processors zijn gebouwd op 64-bit architectuur wat de snelheid en energiezuinigheid ten goede moet komen.

Camera: Een paar megapixels erbij S5 camera
De megapixelhype lijkt voorbij. Fabrikanten proberen elkaar niet meer de loef af te steken op het gebied van megapixels in hun smartphonecamera’s. De consument weet ondertussen immers ook wel: meer megapixels staat niet garant voor betere foto’s. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel Apple, dat sowieso altijd lijkt te doen waar het zin in heeft. De 8 megapixel camera’s van de iPhone 6 en 6 Plus schieten namelijk fantastische foto’s.

Tot nog toe schroefde Samsung het aantal megapixels jaarlijks steeds een beetje op. De S5 heeft er 16, net als de Note 4. Is het echt nodig om er met de S6 meer in te stoppen? Wij vinden van niet, maar Samsung zou Samsung niet zijn als het dat toch wel doet. Wij verwachten 18 of 20 megapixels. En dan gooien de Koreanen er ook wel weer een term tegenaan die duidt op de razendsnelle autofocus.

Software: Veel van hetzelfde
Een van de redenen dat de Samsung Galaxy S5 zo bij ons in de smaak viel, was dat Samsung dat verschrikkelijk Touchwiz op de schop had genomen. De platte interface sprak ons wel aan en ondanks dat er meer functies in het toestel zitten dan Van Persie goals voor Oranje maakte, zat er een hoop bruikbaars tussen. Een nieuwe metamorfose lijkt ons uitgesloten, dus we verwachten dat de S6 er van binnen praktisch hetzelfde uitziet als de S5. Natuurlijk komt het straks wel uit de doos met Android Lollipop.

Touchwiz 

Deel dit bericht:
Tags