Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Asus laat met Zenfone Zoom en Zenfone 2 weer eens van zich horen

Door: Koen Helder | 9 januari 2015 10:04

Alle Asus producten die de laatste tijd op de redactie van BesteProduct voorbij kwamen waren tablets. Dat we ook ooit wel eens een telefoontje van het merk hadden gepreviewed waren we al bijna vergeten. Gelukkig is daar de CES om ons eraan te herinneren dat Asus met de vers aangekondigde Zenfone 2 en Zenfone Zoom nog altijd mobiele telefoons in elkaar schroeft.

Alle Asus producten die de laatste tijd op de redactie van BesteProduct voorbij kwamen waren tablets. Dat we ook ooit wel eens een telefoontje van het merk hadden gepreviewed waren we al bijna vergeten. Gelukkig is daar de CES om ons eraan te herinneren dat Asus met de vers aangekondigde Zenfone 2 en Zenfone Zoom nog altijd mobiele telefoons in elkaar schroeft.

Bovendien lijkt het bedrijf altijd op zoek te zijn naar manieren om hun smartphones onderscheidend te maken. De Asus Padfone van al even terug bijvoorbeeld, waarbij de smartphone in een tablet was te klikken. Die sloeg niet heel erg aan, maar was best een beetje revolutionair. Ook op CES 2015 weet Asus zich enigszins van de concurrentie te onderscheiden.

ZENFONE ZOOM

3x optische zoom
Zo heeft het de Zenfone Zoom aangekondigd en de naam verklapt natuurlijk al wat die smarpthone kan. Zoomen! 3x optisch wel te verstaan. Dat steekt wat schril af tegen de 10x optische zoom van de Samsung Galaxy K Zoom die we onlangs reviewden, maar je moet het zo zien: des te meer zoom, des te meer lens er nodig is. Oftewel, van 3x optische zoom wordt een smartphone niet heel erg dik. Met 12 mm is de Zenfone Zoom bepaald geen iPhone 6, maar is hij bijvoorbeeld wel een stuk dunner dan die K Zoom (16 mm).

Een mooiere Lumia 1020Asus Zenfone Zoom
Qua design doet de Zenfone Zoom denken aan een mooiere Nokia Lumia 1020. De lens steekt namelijk iets uit de behuizing waardoor optische zoom mogelijk wordt, maar het toestel ziet er aan alle kanten nog wel uit als een traditionele smartphone. De camera telt 13 megapixels, heeft optische beeldstabilisatie en kan video opnemen in 1080p. Scherpstellen doet het via een laser autofocus die we eerder al in de LG G3 en meer recentelijk in de LG G Flex 2 zagen. Het toestel heeft tevens twee fysieke knoppen in de behuizing om de camera mee te bedienen. Eén voor foto’s en één voor video’s.

Meer dan goede foto’s
De Zenfone Zoom lijkt overigens meer te worden dan een smartphone waar je goede foto’s mee kunt maken. Op de rest van de specificaties lijkt namelijk nauwelijks te zijn bezuinigd. Zo is het toestel uitgerust met een 5,5” Full HD beeldscherm en zit er een krachtige Intel Atom 64-bit quadcore processor in, geklokt op 2,3 Ghz. Ondanks dat het interne geheugen van het toestel is uit te breiden met een micro SD-kaart komt de telefoon beschikbaar in een 16, 32, 64 en 128 GB variant. Afhankelijk van het interne geheugen verschilt ook het werkgeheugen. Dat is 2 GB of 4 GB.

Verwacht
De Asus Zenfone Zoom wordt in het tweede kwartaal van 2015 verwacht en heeft een adviesprijs van €399,-.

Asus Zenfone 2

ZENFONE 2

2x Zenfone 2
Jonney Shih, kopstuk van Asus, bleef aan het begin van de presentatie van de Zenfone 2 het publiek maar bedanken terwijl men allang was uitgeklapt. Tegen het einde sloegen de aanwezige journalisten echter opnieuw de handen tegen elkaar toen de enthousiaste Taiwanees de prijs van het nieuwe vlaggenschip bekend maakte. Althans, de prijs van de budget-variant. Er komen namelijk twee versies van de Zenfone 2.

€199,- vs €???,-
Aan de buitenkant zie je dat niet af, maar onder de motorkap is er aardig wat verschil tussen de twee toestellen. Het high end model heeft een 5,5” beeldscherm op een Full HD resolutie en heeft net als de Zenfone Zoom een 2,3 Ghz Intel Atom 64-bit quadcore processor met maar liefst 4 GB aan RAM-geheugen. Welk prijskaartje daar aan hangt is helaas nog onduidelijk.

De goedkopere variant, waarvan de adviesprijs is vastgesteld op €199,-, heeft dezelfde schermgrootte, maar dan met een lagere resolutie. HD in plaats van Full HD. Daarnaast zit er een “ouderwetse” 32-bit Intel Atom quadcore processor in geklokt op 1,8 Ghz en moet dit toestel het doen met 2 GB aan werkgeheugen. Ondanks dat deze telefoon op die manier veel ‘lichter’ lijkt dan de duurdere variant, achten wij het toestel bijzonder scherp geprijsd.

Asus Zenfone 2 back

ZenUI
Beide toestellen zullen draaien op Android Lollipop met daar overheen de schil van Asus, genaamd ZenUI. Die extra laag software biedt volgens Asus meer personalisatie, veiligheidsmogelijkheden en plezier. Zo kun je in de aanpasbare ‘launcher’ zelf namelijk verschillende thema’s en fonts kiezen. Daarnaast kun je dankzij ZenMotion een letter op het scherm van je toestel schrijven waarna apps worden weergegeven die met die letter beginnen. Een functie die het duidelijk heeft afgekeken van de Nokia Z Launcher. Tot slot kun je door verschillende patronen bij het unlocken van je telefoon in te geven toegang krijgen tot bepaalde delen van je smartphone.

Verwacht
De Asus Zenfone 2 moet vanaf maart in de winkel liggen. De prijs voor de goedkoopste variant weten we dus al. Wat het duurdere model moet kosten is vooralsnog onduidelijk. Gezien de prijs van de Zenfone Zoom, verwachten we echter een prijs tot €400,-.

Deel dit bericht:
Tags