Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Panasonic: curved tv alleen vanwege mooi design

Door: Eelko Wester | 26 februari 2015 11:13

Fabrikanten als LG, Samsung en Sony hebben de meest prachtige theorieën om uit te leggen dat televisies met een gebogen scherm een veel mooier beeld hebben om naar te kijken dan gewone, rechte schermen. Panasonic lanceerde deze week op de jaarlijkse Convention in Frankfurt zijn eerste curved LED-televisie. Zijn enige reden: consumenten vinden krom mooi.

Fabrikanten als LG, Samsung en Sony hebben de meest prachtige theorieën om uit te leggen dat televisies met een gebogen scherm een veel mooier beeld hebben om naar te kijken dan gewone, rechte schermen. Panasonic lanceerde deze week op de jaarlijkse Convention in Frankfurt zijn eerste curved LED-televisie. De enige reden: consumenten vinden krom mooi.

Bij Panasonic werd in de conferentiezalen van Kap Europa in Frankfurt deze week met geen woord gerept over de bolling van het oog die precies overeenkomt met de vorm van gebogen schermen. En ook bleef een plechtig betoog achterwege dat het gebogen scherm als het ware om je heen zit, waardoor de beleving extra groot is. Aan de beeldkwaliteit voegt het buigen van schermen niet veel toe, vinden de Japanners. Maar als consumenten het mooi vinden, ben je als fabrikant wel gek als je geen televisie met een krom scherm op de markt brengt. En dus lanceerde Panasonic CR850-serie, die beschikbaar komt in 55 inch en 66 inch. Over de prijs en de lanceringsdatum in Nederland is nog niets bekend.

De nieuwe Viera CR850-serie van Panasonic

4K-scherm

Wel werd duidelijk dat ook deze LED-tv door Panasonic vol wordt gestopt met de nieuwste technieken. Te beginnen met een 4K-scherm, ook wel Ultra HD of UHD genoemd. Dat zijn schermen die een beeldkwaliteit kunnen tonen die vier keer beter is dan Full HD. Dat zegt je misschien nog niet heel veel, maar jouw volgende televisie wordt ook een Ultra HD televisie. Niet omdat televisieprogramma’s de komende jaren in die kwaliteit worden uitgezonden of 'gewoon' HD niet om aan te gluren is, maar simpelweg omdat de fabrikanten er vol op inzetten. De fabrieken in Azië van de televisiefabrikanten zijn al helemaal omgebouwd naar de productie van 4K-schermen. Full HD-tv’s worden alleen nog in een achterafhoekje gemaakt.

Is dat erg? Helemaal niet, want de massale productie van 4K-televisies zorgt erover dat de prijzen dalen als de temperatuur hartje winter op de Noordpool. Nog geen twee jaar geleden betaalde je vele duizenden euro’s voor een UHD-tv, nu hebben de 4K-televisies al bijna de prijzen van een luxe HD-schermen bereikt.

De nieuwe Viera CR850-serie van Panasonic

Netflix

Met zo’n 4K-televisie krijg je ook veel extra’s, zo bleek ook weer bij Panasonic. Als je programma’s met echte UHD-beelden (resolutie 3840x2160 pixels) bekijkt, ziet dat er op de nieuwe Panasonic tv’s werkelijk verrukkelijk uit. Volgens Panasonic is de beeldkwaliteit, door de toepassingen van allerlei technieken zoals HDR, zelfs nog een tikkeltje beter dan de concurrentie. Panasonic noemt zijn televisies daarom 4K Pro.
De 4K-beelden voor de tv’s komen vooralsnog uitsluitend van online streamdiensten als Netflix, dat nu al series in 4K uitzendt. Films en series bekijken op Netflix wordt, door een nauwe samenwerking tussen de partijen, een stuk gemakkelijker op de nieuwe Panasonic-televisies. Het is klikken en kijken, als we de fabrikant mogen geloven.

My Home Screen 2.0

Voor de liefhebbers van de integratie van internet op de televisie had Panasonic ook goed nieuws. De nieuwe televisies zijn uitgerust met het besturingssysteem Firefox OS, dat Panasonic heeft gedoopt tot My Home Screen 2.0. De interface draait om diverse decks, zoals de Live TV Deck, de Apps Deck en de Devices Deck. Verder moet je gemakkelijk kunnen zoeken naar content op je televisie. My Home Screen 2.0 is beschikbaar op de modellen uit de series CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 en CX680.

In-House Streaming, TV streamen naar andere TV's in je huis

Innovaties

Panasonic presenteerde nog wat extra innovaties, waarvan nog niet duidelijk is of en wanneer ze naar Nederland komen. Handig vinden wij de technologie waarbij je draadloos het televisiesignaal naar andere televisies in huis kunt streamen, In House Streaming heeft Panasonic dat genoemd. Zo heb je op meerdere schermen in je hele huis de beschikking over al je kanalen zonder dat je daarvoor extra UPC, KPN of Ziggo-decoders nodig hebt. En net zo gemakkelijk kijk je eerst televisie op je tablet om vervolgens de serie af te kijken of een groot televisiescherm.

Deel dit bericht:
Tags