Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

HTC One M9, weinig vernieuwend wel tof

Door: Eelko Wester | 1 maart 2015 15:52

HTC lanceerde vandaag op het Mobile World Congress haar nieuwe top smartphone: de HTC One M9. Net als het geringe verschil in de naam - de M8 is M9 geworden - zijn er verder ook amper grote veranderingen. De M9 ziet er net zo uit als de M8 en ook qua functionaliteiten komen ze in grote lijnen overeen. De M9 is volgens HTC nog weer sneller en beter. Voeg daarbij dat de M9 er weer fraai uitziet en het mag duidelijk zijn dat de HTC One M9 ongetwijfeld een tof toestel is.

HTC lanceerde vandaag op het Mobile World Congress in Barcelona haar nieuwe topsmartphone: de HTC One M9. Net als het geringe verschil in de naam - M8 is M9 geworden - zijn er verder ook amper grote veranderingen. De M9 ziet er net zo uit als de M8 en ook qua functionaliteiten komen ze in grote lijnen overeen. De M9 is volgens HTC nog weer sneller en beter. Voeg daarbij dat de M9 er weer fraai uitziet en het mag duidelijk zijn dat de HTC One M9 wel een tof toestel is.

Voor de lancering van een nieuw heromodel nemen fabrikanten vaak uitgebreid de tijd om alle noviteiten uit en te na uit te leggen. Geen spec blijft onderbelicht, geen functionaliteit onbesproken. Veelzeggend was dat de presentatie van de HTC One M9 amper tien minuten in beslag nam. In sneltrein vaart werd enkele highlights besproken, die stuk voor stuk als best of the market werden bestempeld. Over bijvoorbeeld het scherm, normaal een zekerheidje in elke presentatie, werd met geen woord gerept. Maar het 5 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels is dan ook zeker niet het beste dat momenteel op de markt is die wordt gedomineerd door UHD-resoluties die vier keer meer pixels bevatten. 

Uiterlijk
De meeste aandacht in de presentatie ging uit naar het uiterlijk. Topman Peter Chow van het Taiwanese bedrijf raakte niet uitgesproken over de metalen behuizen en fraaie afwerking. Het moet gezegd: de HTC One M9 ziet er net als zijn voorvangers weer bijzonder fraai uit. Opvallend daarbij is de tweekleurige, two-tone, afwerking. De kleuren lopen daarbij naadloos in elkaar over. "Nooit eerder vertoond", oreerde Chow. Die geregeld over de glad gepolijste achterkant wreef.

Camera
De camera is ook bij deze One een belangrijk onderdeel. Met veel bombarie presenteerde HTC in de twee vorige versies de Ultra pixels camera, waarbij de sensor is uitgerust met grotere pixels die meer licht binnenlaten. De M9 heeft alleen nog Ultra Pixels bij camera op de voorkant, die vooral voor selfies wordt gebruikt. De camera aan de achterkant is weer uitgerust met 'gewone' 20 megapixels. Volgens HTC is de beeldkwaliteit verbetered in vergelijking met de M8, die ook al was uitgerust met een topcamera. Hoewel het scherm maximaal full HD aan kan, is het met de camera wel mogelijk video te schieten in UDH, of wel 4K. Wil je die kwaliteit bekijken, dan moet je beschikken over een 4K-televisie.

Speakers
Ook de HTC One M9 beschikt over boomsound en speakers op de voorkant van de telefoon, een feature die bij smarphone-fabrikanten verplicht gesteld moet worden. Het geluid uit de voorkant is zo veel beter dan aan de onderkant.
Als het aan HTC ligt, neemt de M9 straks een centrale plek in bij het luisteren van muziek in huis. Met behulp van HTC contect kun je verbinding maken met bijvoorbeeld je externe speakers als televisie. Eenmaal geconnect kun je door met drie vinger te swipen het geluid van je telefoon beluisteren via bijvoorbeeld je speakers. 

HTC One M9 specificaties
Al met al is de M9 weer een compleet toestel dat qua processor (Snapdragon 810), geheugen (3GB intern en 32 GB opslag dat uitbreidbaar is met een SD-kaart) en besturingssysteem (Android Lolypop) helemaal 2015. Je kunt er dus jaren mee vooruit, maar hij lijkt op het eerste oog te weinig vernieuwend om je M8 voor in te ruilen. 

HTC M9 kopen
De HTC One M9 is vanaf 31 maart in Nederland verkrijgbaar. De adviesprijs, zonder abonnement, is 749 euro. In Nederland is de smartphone verkrijgbaar in de kleur Gold on Silver en Gunmethal Grey. 

Deel dit bericht:
Tags