Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

De Apple Watch en vier andere smartwatches die je gezien moet hebben

Door: Eelko Wester | 16 maart 2015 11:25

Apple maakte vorige week meer details bekend over de Apple Watch. Vanaf april 2015 is de nieuwste gadget uit Cupertino te koop, maar nog niet in Nederland. Een week eerder op Mobile World Congress in Barcelona, ’s werelds grootste telecombeurs, lieten diverse andere merken zien waaraan volgens hen een ‘slim horloge’ moet voldoen. BesteProduct.nl pikte er vier bijzondere smartwatches voor je uit en geeft je de laatste details over de Apple Watch.

Apple maakte vorige week meer details bekend over de Apple Watch. Vanaf april 2015 is de nieuwste gadget uit Cupertino te koop, maar nog niet in Nederland. Een week eerder op Mobile World Congress in Barcelona, ’s werelds grootste telecombeurs, lieten diverse andere merken zien waaraan volgens hen een ‘slim horloge’ moet voldoen. BesteProduct.nl pikte er vier voor je uit en geeft je de laatste details over de Apple Watch.

Apple Watch

Ceo Tim Cook en zijn collega’s van Apple wijdden deze week driekwartier aan het toelichten van de mogelijkheden van de Apple Watch deze week op de Keynote. Maar veel nieuws was er niet, in vergelijking met de informatie die ze vorig jaar al gaven. Wel werd duidelijk wanneer de Apple Watch te koop is en wat hij gaat kosten. De Apple Watch is verkrijgbaar vanaf 24 april.Al moet je dan wel naar Duitsland, dat zoals gewoonlijk wel bij de eerste landen hoort waar Apple-producten te koop zijn. Wanneer Nederland aan de beurt is, bleef onduidelijk. Wij houden het op eind mei of zelfs begin juni. 

Apple Watch

Dan de prijs. Die werd wel duidelijk (vanaf 399 euro) maar de enorme keuzemogelijkheden in bandjes en materiaal beïnvloeden de prijs sterk. De Apple Watch heeft qua klok twee formaten: 38 mm en 42 mm. Voeg daarbij alle soorten bandjes en de Apple Watch is verkrijgbaar in twintig verschillende modellen. De Apple Watch Sport is met een prijs vanaf 399 euro het goedkoopst. De verkoopprijs van ‘gewone’ Apple Watch begint bij 649 euro. Het meest exclusief exemplaar kost een slordige 18.000 euro. 

De Apple Watch is een horloge dat je moet zien als verlengstuk van je iPhone (met andere soorten telefoons kun je hem niet koppelen). Alle meldingen (notificaties) die je op je telefoon krijgt, komen ook binnen op je Watch: e-mails, Whats App-berichten, SMS’jes, Twitter- en Facebook-meldingen en zelfs telefoongesprekken. Je kunt die berichten en zelfs telefoontjes beantwoorden vanaf je pols. Je hoeft je iPhone niet bij je te hebben, maar je telefoon moet gekoppeld zijn met hetzelfde wifi-netwerk of via bluetooth.

Volgens Apple kun je op de Watch nu nog tientallen, maar straks honderden, misschien wel duizenden apps gebruiken. De bediening gaat via het kleine scherm en de digitale kroon, een knop aan de zijkant van het horloge.

Met al die mogelijkheden lijkt op voorhand de batterijduur het kritieke punt van de Apple Watch. Volgens de fabrikant moet het horloge in ieder geval een dag mee kunnen, ook bij intensief gebruik. Maar als je een Watch aanschaft, moet je dus wel een extra plek reserveren voor wéér een apparaat dat elke avond aan de oplader moet.

Pebble Time

Pebble kondigde rond het Mobile World Congress haar tweede generatie smartwatches aan. De Pebble Time is de vervanger van de Pebble die vooral bij technerds bijzonder populair was. Via crowdfundingplatform Kickstarter werd in enkele minuten het benodigde bedrag voor de ontwikkeling verzameld. De nieuwe Pebble heeft een e-ink kleurenscherm gekregen. Het scherm is gelimiteerd tot 64 kleuren wat ervoor zorgt dat het geen geweldige kleurenscherm is in vergelijking tot de concurrentie. 

Pebble time

Wel is de batterijduur van zeven dagen uitmuntend. In tegenstelling tot de vorige Pebble is deze versie dunner en is nu ook een microfoon ingebouwd waarmee je korte spraakberichten kunt achterlaten. De software is compleet vernieuwd, door een soort van tijdlijn scroll je door notificaties en berichten heen. De Pebble Time werkt zowel met besturingssysteem Android en als iOS van Apple. Voeg daarbij de aantrekkelijke verkoopprijs van 199 dollar en het is duidelijk dat deze smartwatch hoge ogen kan gooien in de nabije toekomst. De PebbIe is vanaf mei te koop. 

Huawei Watch

De mooiste Android Wear-horloge van dit moment. Zo wordt de Huawei Watch genoemd. Het is een schitterend klokje dat draait op Android Wear van Google en is voorzien van een scherm dat is gemaakt van saffier. Het is een klassiek, cirkelvormig horloge dat vooral traditionele horlogeliefhebbers erg aanspreekt.

Huawei Watch

Het OLED-scherm ziet er goed uit met een diagonaal van 1,4 inch en een resolutie van 400x400 pixels. Op een afstandje zijn de individuele pixels niet te zien, van zeer dichtbij echter wel. Het is nog even afwachten hoe goed de software is en wat de batterijduur gaat worden. Wel zitten er een paar opvallende sensoren ingebouwd, zoals een hartslagmeter, waardoor het apparaatje in potentie veel mogelijkheden heeft. Prijs en beschikbaarheid zijn nog niet duidelijk, maar vermoedelijk ligt de Huawei Watch in de loop van 2015 in de winkel.

LG G Watch Urbane LTE

Ook LG presenteerde een eigen smartwatch op MWC. De G Watch Urbane LTE kan 4G (voor snel mobiel internet) ontvangen zonder dat deze verbonden is met een smartphone, omdat je in het horloge een sim-kaart kunt stoppen. Het horloge is voorzien van LG Wearable Platform, een eigen besturingssysteem van LG dat in de werkelijkheid webOS is. Dit kan nadelig zijn omdat niet alle ontwikkelaars zitten te wachten op nog een besturingssysteem waarop ze hun software moeten aanpassen. 

LG G Watch Urbane

In het horloge zit een 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon 400 processor en het 1,3 inch OLED-scherm heeft een pixeldichtheid van 245 ppi. In vergelijking met de originele Watch Urbane zit er nu meer geheugen in het apparaat, 1 GB RAM, een grotere batterij en meer connectiviteit in de vorm van LTE, WiFI en NFC. De LG Watch Urbane LTE is wel wat aan de zware kant en dat kan tegenvallen bij een horloge dat vooral comfortabel om je pols moet zitten. Het is nog niet duidelijk wanneer het toestel te koop zal zijn. 

MyKronoz ZePhone

Vergeet Android Wear. Het Zwitsere MyKronoz besloot om het gewone Android (4.2) voor smartphone dusdanig om te bouwen dat deze ook goed op je pols kan draaien. Resultaat is een slim horloge dat zich beter laat omschrijven als een hele mobiele telefoon genaamd de MyKronoz ZePhone. Het apparaat kan je hartslag meten, heeft GPS en WiFi ingebouwd en is te bedienen met je stem. In de smartwatch kun je een SIM-kaartje stoppen zodat je er ook 3G mee kan gebruiken. 

Kronoz ZePhone

Het grote voordeel is dat je op MyKronoz ZePhone volledige apps kunt draaien. Het nadeel is dat het horloge aan de grote kant is en niet zo zuinig is als het gaat om de batterijduur, maar dat moet ook wel als je volledige Android-apps wilt draaien. Met een prijs van 450 euro is het toestel aan de dure kant en lijkt het vooral geschikt voor de echte Android-liefhebber. Binnenkort is de smartwatch te bestellen. 

Deel dit bericht:
Tags