Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Gek schroefje: geloof niet elk iPhone-gerucht

Door: Dennis de Vries | 14 augustus 2012 12:51

Brekend nieuws, stopt de persen! De iPhone 5 gaat vermoedelijk gebruik maken van een compleet nieuwe, door Apple ontworpen assymetrische schroef om het geheel bij elkaar te houden.Het bleek een eenvoudige hoax en wijze les.

Brekend nieuws, stopt de persen! De iPhone 5 gaat vermoedelijk gebruik maken van een compleet nieuwe, door Apple ontworpen assymetrische schroef om het geheel bij elkaar te houden. Er lekte vorige week een foto uit, techblogs van over de hele wereld namen het over, gebruikers riepen 'boeeeh!'. De gevolgen van zo'n nieuw schroefje zouden inderdaad groot zijn, ware het niet dat het hele verhaal een eenvoudige hoax was.

Zweeds ontwerpbureau Day4 wilde wel eens weten hoe een gerucht over Apple zich verspreide. Dus ze zogen een onbruikbaar schroefje uit de duim, maakten een ontwerp, mailden dat naar zichzelf, maakten een foto van het beeldscherm en plaatsten die foto op Reddit.com. 'Van een vriend, die werkt bij dat fruitbedrijf'. Apple dus. Nou...een schroefje. Boeien.

Het leidde tot betweterige berichten op Apple-blogs over dat je 'niet alles moet geloven wat je leest'.

Vervolgens ging bijna elk gerespecteerd medium er met boter en suiker in. Internationale Apple fansites en tech blogs publiceerden zonder er bij na te denken het verhaal, zelfs de reparatie-experts van iFixit kwamen aan het woord en ook in Nederland werd het grif en graag overgenomen. Natuurlijk werd er getwijfeld over de echtheid van de foto, maar pageviews tellen zwaarder dan de waarheid.

Twijfel overboord
Bij Day4 hebben ze alles op de voet gevolgd en zich zeer waarschijnlijk rot gelachen. Interessante observatie: waar de media nog een slag om de arm hielden, waren de lezers van diezelfde media er direct van overtuigd dat het echt was. En dat was dan weer te merken op de verschillende sociale media, waar alle twijfel overboord ging. Uiteindelijk kwamen ze bij 4days uit de kast, wat leidde tot betweterige berichten op Apple-blogs over dat je 'niet alles moet geloven wat je leest'. Oh, alsjeblieft zeg...

Wij brandden onze vingers aan de iPhone-connector die we bespraken tijdens Uitbrakken. Die bleek ook nep. Doen we niet meer. Met die les in het achterhoofd sluiten we dossier 'gek iPhone schroefje'. Tenzij Day4 natuurlijk het hele verhaal over hun hoax heeft bedacht naar aanleiding van de geruchten. 'Niet alles wat je leest op internet is waar', zeggen ze immers zelf. En dat zou betekenen dat....het gerucht nog best eens wél waar kan zijn! Tum-dum-DUUUM!
We zien het 12 september, dan schijnt de iPhone gelanceerd te worden. Zegt men op internet...

Deel dit bericht:
Tags