Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Sony Xperia Go houdt hoofd boven water

Door: Koen Helder | 16 augustus 2012 15:23

Men is vaak zo bang dat hun smartphone sneuvelt, dat het op allerlei manieren dikker, logger en lelijker wordt met allerlei hoesjes om het te beschermen. Met de Xperia Go niks van dat. Die kun je namelijk gerust laten stuiteren.

Over smaak valt niet te twisten. Het felgele testexemplaar van de Xperia Go die ik een tijdje bij me droeg lokte verscheidene reacties uit. “Cool.” “Apart.” “Oeh! Ik heb een shirt dat er bij matched (vriendin).” “Lelijk”. Die laatste opmerking kwam van iemand die zijn smartphone zorgvuldig had ingepakt in een rubberen hoesje, inclusief beschermlaagje voor het scherm. Men is vaak zo bang dat de smartphone sneuvelt, dat het op allerlei manieren dikker, logger en lelijker wordt om het te beschermen. Met de Xperia Go niks van dat. Die kun je namelijk gerust laten stuiteren.

De Xperia Go is een soort sporttelefoon. Op voorhand vroeg ik me nog af wat je daar nou aan zou hebben maar in de praktijk kan het best handig zijn om een smartphone te hebben die water, stof– en krasbestendig is. Zeker voor mensen die bijvoorbeeld aan watersport doen of in de bouw werken kan dit de ideale telefoon zijn.

Niets te klagen
Daar komt bij dat dit helemaal geen lelijk toestel is. En dat is bij waterdichte telefoons in het verleden wel anders geweest. De toestellen van Sonim, weliswaar nog net iets steviger, komen in ons op. Misschien heeft de Xperia Go niet het meest spectaculaire design wat je ooit hebt gezien, maar het is op zijn minst acceptabel. Dun, licht en redelijk krachtig met een 1Ghz dual-core processor. De mooie schil van Sony over Android Gingerbread (helaas nog geen Ice Cream Sandwich), een 5 megapixel camera die scherpe foto’s maakt, hoewel de kleuren wat aan de felle kant zijn. Mij hoor je niet klagen hoor! Alleen jammer dat de resolutie van het scherm met 320x480 pixels wat laag ligt.

Voor mensen die bijvoorbeeld aan watersport doen of in de bouw werken kan dit de ideale telefoon zijn

Volgens Sony is de Xperia Go waterdicht tot dertig minuten lang op een meter diepte. Alle reden natuurlijk om dat gegeven op alle mogelijke manieren te testen. Een paar minuutjes in de regen, weken in een glas water, prut er af spoelen: alle testen heeft de Xperia Go met verve doorstaan. Daarbij viel wel op dat er een beetje water achter de behuizing lijkt te komen, maar dat de telefoon vanaf dat moment pas echt waterdicht wordt. Alle elektronica, de batterij, je simkaart en sd-kaartje lijken echt onbereikbaar voor water en stof.

Verantwoord
De Xperia Go verantwoordt met zijn specificaties (op de resolutie van het scherm na) zijn prijs van, momenteel, €260,-. Maar net als bij de Xperia Sola, heb ik nu ook bij de Xperia Go het gevoel dat Sony met zichzelf concurreert. Voor ruim €60,- minder koop je namelijk de Xperia U die misschien niet waterdicht is en geen uitbreidbaar geheugen heeft, maar wel voorzien is van een cameraatje voor videobellen en een hogere schermresolutie heeft.

Denk je niks te hebben aan een telefoon die bestand is tegen krassen, water en stof? Dan zou ik eerder voor de ‘U’ gaan. Maar ik kan me zo voorstellen dat de Xperia Go voor sommige mensen bij bepaalde omstandigheden absoluut uitkomst biedt. En het is natuurlijk lekker dat je je geen zorgen hoeft te maken over het welzijn van je smartphone. Die komt namelijk wel weer boven water.

Deel dit bericht:
Tags