Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Galaxy Note 10.1 in de trein laten liggen. En dan?

Door: Dennis de Vries | 28 augustus 2012 13:51

Toen ik Samsung Galaxy Note 10.1 in de trein liet liggen ging ik er van uit dat ik 'm kwijt was tenzij ik enorm veel geluk zou hebben. Ik had enorm veel geluk en er ook nog wat van geleerd. 4 Dingen die je zoal opsteekt als je eens niet oplet.

Op het perron, steeds wanhopiger zoekend in mijn tas. Hij zat er toch echt in?! Die Samsung Galaxy Note 10.1 waar ik net op zat te werken in de trein? De trein waarvan ik nu de rode achterlichtjes in de verte zie verdwijnen. De trein waar ik de gloednieuwe Android-tablet in heb laten liggen. S***. Toen ik de dure Android-gadget in de trein liet liggen, ging ik ervan uit dat ik 'm kwijt was tenzij ik enorm veel geluk zou hebben. Ik had enorm veel geluk.

Een dag later kon ik mijn tablet in dezelfde staat weer ophalen bij het NS-loket op station Alkmaar. Een eindje om, maar dat had ik er graag voor over. De Android-gadget zat weer in mijn tas, een aantal belangrijke lessen geleerd:

  • Les 1: zet een vergrendelcode op je apparaat
    Normaal vergrendel ik mijn smartphones en tablets altijd. Echt waar! Heus! Zodra je 'm inschakelt, moet je een patroon op het beeldscherm tekenen. Als het patroon gelijk is aan wat ik heb ingesteld, kun je 'm gebruiken. Zo niet, dan blijft hij vergrendeld. Het is een kleine handeling die je gedachteloos kunt uitvoeren en die dagelijks gebruik absoluut niet in de weg zit, maar tegelijkertijd wel een enorme drempel vormt voor ieder ander die het apparaat in handen krijgt.
    Behalve net nu bij dit ene apparaat dus. Iedereen die het apparaat in de trein vond en oppakte kon er zo mee aan de gang. Dat niet alleen, mijn mailbox, mijn sociale media, alles kon zo geopend en gebruikt worden. Een geluk bij een ongeluk, zo kon de eerlijke vinder namelijk het telefoonnummer van Ger de Gram opduikelen en hem bellen over de vondst. Maar voor hetzelfde geld waren er allemaal Tweets verschenen over dat ik 'Sterren Springen op SBS6' zo'n goed programma vond. Dat was verschikkelijk geweest.

  • Les 2: Wijzig je wachtwoorden
    Heb je een Android-apparaat, dan heb je ook een Google-account. Dat kan bijna niet anders. Zodra je dus toegang hebt tot internet, kun je via de accountinstellingen bij Google.com je wachtwoord wijzigen. Zorg dat je ingelogd bent, klik dan rechtsbovenin bij je account-foto. In het menuutje dat verschijnt, ga je naar accountinstellingen. Onder het kopje 'beveiliging' vind je de optie je wachtwoord te veranderen. De tablet wordt vervolgens netjes uitgelogd en het versturen en ontvangen van mail en het downloaden van apps kan pas weer als je het nieuwe wachtwoord hebt ingevoerd. Datzelfde geldt voor andere diensten waar je bij ingelogd bent, denk bijvoorbeeld aan Twitter en Dropbox.

  • Les 3: Toch kwijt? There's an app for that!
    Natuurlijk, er zijn verschillende apps waarmee je jouw gadget terug kunt vinden als je hem eens kwijt bent. Een beetje hetzelfde idee als 'Find my iPhone' zoals standaard op Apple's smartphone zit. Even van tevoren apps als Where's My Droid of LostPhone installeren en je hoeft je daarna geen zorgen meer te maken. Maar dat realiseer je je waarschijnlijk pas als het kwaad al geschied is en je de trein in de verte ziet verdwijnen.
    Gelukkig kun je ook achteraf nog de controle over je tablet nemen. Met de geniale app 'Android Lost'. Zodra je toegang tot internet hebt, bijvoorbeeld thuis op je laptop, kun je deze app van afstand op de zoekgeraakte Android tablet of smartphone installeren. Daarna log je met je Google-account in op de website van de ontwikkelaar en wacht je tot het apparaat is geregistreerd. Heb je een tablet met sms-functie? Dan kun je dit proces versnellen door er een sms'je naar te sturen.

    Androidlost berichtenservice

    Je kunt nu via de website een aantal dingen op je tablet versturen, handig voor als er geen simkaart in het apparaat zit. Zo kun je gps inschakelen om, vrij nauwkeurig, te zien waar hij zich bevindt. Ook kun je 'm laten trillen of een enorme sirene laten klinken.
    Maar als je naar je tablet kunt sms'en heb je nog veel meer opties. Je kunt 'm op afstand volledig resetten op vergrendelen met een pincode. Je kunt 'm geluid op laten nemen. Je kunt 'm een boodschap uit laten spreken of een pop-up berichtje weer laten geven (veel duidelijker dan een sms'je). Er zijn behoorlijk wat functies in AndroidLost die de kans op misbruik van je tablet of smartphone aanzienlijk verlagen.

  • Les 4: Laat je tablet niet in de trein liggen
    De belangrijkste, en meest simpele les van allemaal. Bespaar jezelf een hoop stress, heen-en-weer gebel met de NS en een retourtje Alkmaar. Dubbelcheck even voordat je opstaat en wegloopt of je alles hebt. Dat is in ieder geval wat ik vanaf nu zeker doe. En mocht het je toch eens overkomen, les 4.1, heb dan wat vertrouwen in de mensheid. Degene die mijn Samsung Galaxy Note 10.1 vond, heeft alleen wat telefoonnummers opgezocht om mij in te lichten over de vondst en 'm daarna netjes bij het NS-loket afgeleverd. Mijn dank is groot!
Deel dit bericht:
Tags