Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Panasonic wint wedstrijdje ver plassen met 8K-tv

Door: Eelko Wester | 2 september 2012 10:23

Op de IFA worden niet alleen producten getoond die op korte of lange termijn in de winkels te zien zijn. De elektronicabeurs is er ook om als fabrikant te showen hoe innovatief je bent. Panasonic zetten een 8K-televisie van 145 inch in tijdens het wedstrijdje ver plassen tussen de fabrikanten. We zijn onder de indruk.

Op de IFA worden niet alleen producten getoond die op korte of lange termijn in de winkels liggen. De elektronicabeurs is er ook om als fabrikant te showen hoe innovatief je bent. Zo ontwierp Samsung een laptop met een dubbel scherm, Panasonic doet het iets anders. Zij zette een 8K televisie van 145 inch in tijdens het wedstrijdje ver plassen. We zijn onder de indruk.

Om de Panasonic 8K plasma Ultra HD te kunnen bekijken op de IFA, moest je goed zoeken op de stand van Panasonic. Hij stond verstopt in een hoekje. Vermoedelijk omdat het hier gaat om een prototype, die niet te koop is. Dat neemt niet weg dat veel bezoekers de televisie van de toekomst echt wel hebben gevonden. Een televisie van ruim 3,5 meter doorsnede met zo'n ongekende scherpte, dat praat zich immers snel rond.

Panasonic 8K plasma Ultra HD video

Vergeet Full HD, vergeet 4K. 8K-tv is het helemaal.

3D-bril niet nodig
De bezoekers die de televisie bekeken, waren stuk voor stuk onder de indruk. Net als wij. Het blijft ook vreemd om een beeld te zien dat bijna net zo levensecht is, als wanneer je naar buiten kijkt. Je ziet beelden praktisch in 3D, terwijl er geen onhandige bril nodig is.
Veel spannends viel er overigens niet te zien op de 8K televisie. Slechts een pauw, een leeuw, wat bloesemblaadjes en een uitzicht over een stad. Daar werden we niet direct wild van, maar het heeft natuurlijk alles te maken met het gebrek aan beelden in 8K-formaat. Die kunnen namelijk alleen worden geschoten met een speciale camera.

Het blijft vreemd om beeld te zien dat bijna net zo levensecht is, als wanneer je naar buiten kijkt.

Resolutie 7680 x 4320 pixels
Voor de freaks nog even wat getallen: de Panasonic televisie heeft 4320 beeldlijnen (ter vergelijking Full-HD is 1080 beeldlijnen) en een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Het scherm is bovendien opgebouwd uit ruim 33 miljoen pixels.

Als liefhebbers van beelden die scherper dan scherp zijn, waren wij benieuwd wanneer het scherm voor consumenten beschikbaar komt. Officieel kunnen de vertegenwoordigers van de Japanse fabrikant daar natuurlijk niets over zeggen. In de wandelgangen gonst het jaar 2020. Dat is nog heel wat nachtjes slapen.

4K-televisie
Vermoedelijk zijn we voor die tijd al wel een beetje verwend geraakt aan beter beeld vanwege de introductie van 4K-televisies op de consumentenmarkt. Dat is de resolutie waarin ook bioscoop-films worden geschoten en getoond in (modernere) bioscopen.
Op de IFA toonde zowel Sony als LG een eerste consumententelevisie in die resolutie. Een tip: begin maar vast te sparen.

Deel dit bericht:
Tags