Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Lenovo IdeaTab A2107 wekt ergernis

Door: Ger de Gram | 5 september 2012 14:13

Wat is een preview? Een eerste indruk? Een algehele beschouwing van het product zonder niet (te) diep op de materie in te gaan? In het geval van de Lenovo IdeaTab A2107 Android-tablet was het (maken van een filmpje) vooral ergernis.

Wat is een preview? Een eerste indruk? Een algehele beschouwing van het product zonder niet (te) diep op de materie in te gaan? In het geval van de Lenovo IdeaTab A2107 Android Tablet was het (maken van een soortement van introductiefilmpje) vooral ergernis.

Want los van de uiterst smakeloze (vermoedelijk Duitse) technomuziek die de vrij grote stand van de computerfabrikant opleukte en ons voornamelijk irriteerde, bewees deze 7 inch Lenovo tablet al na een goed half uur gebruik waarom je soms beter een onsje meer kunt betalen.

Video Lenovo IdeaTab A2107

Het was druk, het was donker, er waren Duitsers. De stand van Lenovo ging los.

Vooropgesteld: 200 euro is niet veel. Voor dit bedrag krijg je met de Lenovo Ideatab op het oog een degelijke tablet, met onder meer een 1,5 Ghz dual-core processor, 1 GB RAM en Android 4.0. Toch zeg ik, ook al heb ik het ding in totaal slechts 40 minuten in handen gehad: gewoon niet doen. Lekker een andere 7 inch tablet kopen, denk bijvoorbeeld aan de Nexus 7.

Waarom? Het is voornamelijk de snelheid die de Lenovo IdeaTab direct de das om doet. De (overigens zeer vriendelijke) medewerker van Lenovo meldde me trots dat ik een model 'vers van de pers, rechtstreeks uit de fabriek' in handen had. Niets geen prototypes, niets geen firmware die nog niet af is, nee, gewoon een complete tablet. Mooi, dacht ik.

Leuk hoor, dat Mondriaan UI, maar als de tablet moeite heeft om het überhaupt te tonen, is voor mij de lol er snel vanaf.

Lenovo IdeaTab 2010 snel?
Slechts het scrollen in Lenovo's eigen Android UI genaamd 'Mondriaan' (naar de schilder), deed mij echter direct van visie veranderen. Leuk hoor, zo'n startscherm met mooie afgeronde hoeken en grappige widgets die wat weghebben van ouderwetse notitieblokken. Maar als het apparaat moeite heeft om het te tonen, dan is voor mij de lol al gauw eraf. Wissel je van startscherm, dan hapert de Lenovo IdeaTab A2107 gewoon. En dat is ronduit vervelend.

Wil je een spelletje spelen, dan kan dat. De Google Playstore staat boordevol games om al dan niet gratis te downloaden. Goed, hou dan wel rekening met een flinke installeer- en laadtijd want zelfs een spelletje Cut The Rope (briljant in al zijn eenvoud) doet er een goede tien seconden over om een nieuw spel te starten. Dat lijkt niet veel, maar start drie keer een nieuwe game op en je hebt al geen zin meer.

Bovendien is de Lenovo IdeaTab A2107 niet voorzien van een van de meest scherpe LED-displays die er op de markt verkrijgbaar zijn. De resolutie bedraagt 1024 x 600 en dat is voldoende, maar niet meer dan dat. Je kunt de pixels gewoon zien. Datzelfde geldt overigens ook wanneer je gebruik maakt van de 2 megapixelcamera. Het is een camera, je kunt er dus foto's mee maken, maar daar is ook alles mee gezegd. Om niet al te zuur te worden, negeer ik maar de kwaliteit van de frontfacingcamera.

Conclusie IdeaTab A2107
Kortom, heel erg tevreden ben ik eerste instantie niet over de Lenovo IdeaTab A2107. Gelukkig biedt Lenovo zelf een goed alternatief. Ze hebben met de A2109 een veel beter model, voorzien van quad-core Tegra 3 processor en een HD-scherm. Maar ja, die is 9 inch en honderd euro duurder. En daar zit je misschien niet op te wachten.

Mocht je nou op zoek zijn naar een 7 inch tablet, kies dan lekker de Nexus 7 of de Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Heb je misschien geen Mondriaan IU, maar wel een stuk rapper apparaat.

Deel dit bericht:
Tags