Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Sony Xperia Tablet S als hoeksteen

Door: Ger de Gram | 6 september 2012 08:52

Het gezin als hoeksteen van de samenleving. Hoewel deze frase vooral door een christen-democratische partij wordt gebezigd, lijkt nu ook fabrikant Sony er recht op te hebben. Met de introductie van de Sony Xperia Tablet S is er namelijk een product op de markt gekomen voor de hele familie, dankzij een speciale guestmode.

Het gezin als hoeksteen van de samenleving. Hoewel deze frase vooral door een christen-democratische partij wordt gebezigd, lijkt nu ook fabrikant Sony er recht op te hebben. Met de introductie van de Sony Xperia Tablet S is er namelijk een product op de markt gekomen voor de hele familie, dankzij een speciale guestmode.

Opa, oma, kind, hond
Een tablet laat je slingeren in het huis. Iedereen maakt er gebruik van. Opa, oma, vrouw, kind, je hond. Maar helemaal handig is dat natuurlijk niet. Verschillende voorkeuren voor stijl, verschillende apps. Het is nogal een gedoe om daar consensus in te vinden. Met de Sony Xperia Tablet S gaat er eindelijk een langgekoesterde wens in vervulling: verschillende accounts.

Video Sony Xperia Tablet S

De 18+ apps van je hormonale broertje zitten nu keurig achter een slotje, dankzij de Xperia Tablet S.

Sony noemt het op de Xperia Tablet S ‘guestmode’ en eigenlijk is het even simpel als slim. Je maakt meerdere gebruikers aan en iedere gebruiker heeft zijn eigen startschermen, achtergronden, apps en widgets. Zo heeft iedereen zijn favoriete apps en functies op de juiste plek. Je kunt tot maximaal tien accounts aanmaken. Genoeg voor het hele gezin (en de hond) dus.

Sony Xperia Tablet S nadelen
Nadelen zijn er ook. Eigenlijk kun je in de basis zeggen dat het gewoon nog niet af is. Het grootste minpunt is dat apps maar één keer geïnstalleerd worden en daarna door alle accounts gedeeld worden. Het is dus niet mogelijk om twee accounts aan te maken, op elk account de Facebook-app te installeren en vervolgens per profiel met andere Facebook-gegevens in te loggen. Dit probleem kun je in theorie oplossen door verschillende Facebook-apps te installeren, maar goed, dat is nogal een houtje-touwtje oplossing.

Met de Sony Xperia Tablet S gaat een langgekoesterde wens in vervulling, maar in de basis kun je zeggen dat guestmode gewoon nog niet af is.

Eenzelfde ergernis is er bij het grootste voordeel van Android: Google en al haar producten. Je kunt meerdere Gmail-adressen instellen, maar deze komen samen in de Gmail-app. Gevolg: opent iemand op een bepaald account de applicatie, kan hij alle Gmail-adressen checken. Dat werkt dus niet echt.

Toch is het op z’n minst aardig dat de Japanse fabrikant een poging doet de tablet te ‘delen’. Al is het maar omdat je als veeleisende Androidgebruiker die fanatiek zijn startschermen en widgets gebruikt niet zit te wachten op de casual games van je zoon of dochter prominent op het eerste tabblad.

Bovendien kun je accounts beveiligen en kan de hoofdbeheerder bepalen welke apps gebruikers wel of niet mogen gebruiken. Kortom, het heeft wat kinderziektes – laten we hopen dat software-updates deze euvels verhelpen.

Beter design
Sony heeft haar Tablet S, voor het eerst officeel behorend tot de Xperia-lijn, uitgerust met Android 4.0, een Tegra 3 quad-core processor en 9,4 inch HD beeldscherm. ‘Marktconform’ zo noemde Sony Benelux het. Niet bijzonder goed of slecht, nee, marktconform. Het is dan ook niet gek dat vooral het uiterlijk van de Xperia Tablet S eruit springt. Was Sony’s eerste Tablet S (note: waar is in hemelsnaam de Sony Tablet P?) nog een plastic-fantastic apparaat, is de Xperia Tablet voorzien van een spatwaterbestendige aluminiumbehuizing. De dikke knik op de achterkant zit er nog steeds – die moet volgens Sony een prettige lees- en typervaring bieden – maar is beter en stijlvoller uitgewerkt.

Tot slot heeft Sony ook nog een aardige toevoeging aan Android bedacht. Naast de volledige Xperia-skin, die ook al zit op alle smartphones van de elektronicaboer, introduceren ze Small Apps, of Macro’s. Het zijn kleine applicaties die je altijd, bij welk scherm je dan ook bent, kunt oproepen. Op die manier kun je dus een soort van multitasken. Het klinkt misschien een beetje vaag, maar het komt erop neer dat als je bijvoorbeeld een Youtube-filmpje aan het kijken bent, je tegelijkertijd via een mini-browser nog een beetje kunt internetten. Of zit je met de RTL XL-app de laatste uitzending van RTL Z terug te kijken, via de mini-calculator bereken jij of je winst of verlies hebt volgens de laatste beursuitslagen.

Sony Xperia Tablet S kopen
De adviesprijs van de goedkoopste editie van de Sony Xperia Tablet S bedraagt 399 euro. De eerste indruk van de Xperia Tablet S is niet slecht. Zeker niet. Het apparaat is degelijk, snel en heeft een aardig uiterlijk. Het is jammer dat guestmode nog niet helemaal af is, anders dan was het direct een goede aankoop voor gezinnen die een prima tablet zoeken. Wellicht dat een aantal software-updates de Xperia Tablet S een stuk interessanter maken. Wil je een tablet kopen? Bekijk dan naast de top 5 beste tablets ook eens onze ranglijst waarin je eenvoudig tablets kunt vergelijken.

Deel dit bericht:
Tags