Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Sony Cyber-shot DCS-RX1: onbetaalbare fullframecamera in je broekzak

Door: Ger de Gram | 12 september 2012 08:55

De Sony Cyber-shot DCS-RX1. Dat is de volledige naam van een nieuwe innovatie op het gebied van fotografie. Deze digitale compactcamera is uitgerust met een 35 mm full frame EXMOR CMOS-sensor.

De Sony Cyber-shot DCS-RX1. Dat is de volledige naam van een nieuwe innovatie op het gebied van fotografie. Deze digitale compactcamera is uitgerust met een 35 mm full frame Exmor CMOS-sensor.

"Een innovatie in de wereld van digitale compacte camera's", zo noemt Sony de DCS-RX1 in haar persbericht. En dat is niet geheel onterecht, want het is voor het eerst dat er een full frame sensor in een digitale compactcamera met een vast objectiefzit. Helemaal een verrassing is de aankondiging van het model overigens niet, specificaties en zelfs uitgelekte persfoto's lagen de afgelopen week al op straat.

VIDEO Sony Cyber-shot RX1

Introductievideo van de DSC-RX1

Het Carl Zeiss objectief heeft een maximumdiafragma van f/2.0 met een vaste brandpuntsafstand van 35 mm. Volgens Sony is het voorzien van enkele nieuwe optische elementen, waaronder een 'Advanced Aspherical' glaselement.Klinkt als heel wat natuurlijk, maar in de praktijk moet het vooral bijdragen aan de prestaties van de Cyber-shot RX1.

Een speciale 'macroschakelring'zorgt ervoor dat je tot 20 cm van een object een close-up kunt nemen, terwijl diafragma en focus via speciale ringen op het objectief kunnen worden bepaald.

'By Pixel Super Resolution'
Het objectief van de DCS-RX1 heeft een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet optisch kunt zoomen. Sony heeft daarvoor 'By Pixel Super Resolution'-technologie, waarmee het beeldformaat alsnog vergroot kan worden zonder in te boeten aan kwaliteit. Een soort digitale zoom, maar dan beter uitgewerkt. Of het zo goed functioneert als bij de PureView-techniek van Nokia, weten we niet.

De 24 megapixel EXMOR CMOS sensor is dankzij een nieuwe processor in staat om tot 5 foto's per seconde te schieten, wat vrij veel is voor een digitale compactcamera. Ook RAW-fotografie wordt ondersteund en het ISO-bereik loopt van 100 tot 25.600.

Belangrijk: een optische zoeker ontbreekt op de Cyber-shot RX1. Die is via een speciale accesoireschoen er wel op te schuiven, maar de zoeker krijg je er niet (gratis) bij.

Tot slot kan de Sony Cyber-shot RX1 ook nog in Full HD filmen, bij verschillende framesnelheden van 50p/60p of 25p/24p. Groot voordeel hierbij is dat je de verschillende fotografische belichtingsinstellingen kunt blijven gebruiken, in plaats van dat de camera automatisch zelf zijn instellingen kiest.

Sony Cyber-shot DSC RX1 kopen
Een flinke bulk aan specificaties dus, maar daar betaal je gelijk flink voor. De geruchten gingen dat het model zo'n 2100 euro zou kosten, maarre... dat is dus ietsje meer. Duizend euro meer, om precies te zijn. De Cyber-shot DSC-RX1 prijs bedraagt 3100 euro (!). Succes met sparen, in november ligt 'ie in de winkels. Uiteraard hopen wij deze 'innovatie' zo snel mogelijk te reviewen.

Specificaties Sony Cyber-Shot RX1

 

  • 24 megapixel Exmor CMOS-sensor
  • 35 mm Full Frame
  • Gewicht: 482 gram (inc. batterij)
  • ISO-bereik: 100-25.600
  • Volledig handmatige bediening
  • Speed priority mode tot 5 FPS
  • Full HD 1080P
  • Adviesprijs: 3100 euro

Sony NEX-6 en Alpha 99
Naast de DSC-RX1 lanceert Sony ook nog twee andere camera's, waaronder een nieuw model in de NEX-lijn. De Sony NEX 6 valt vooral op door zijn wifi-functionaliteit. Het model kost in combinatie met 16-50 mm objectief 950 euro.
Sony's nieuwe SLT-camera is de Alpha 99, als opvolger van de Sony A900. Het is de eerste camera met Transcuscent Mirrortechnologie die, net als de RX1, een full frame-sensor heeft. Dit toestel gaat weg voor 2800 euro (exc. objectief).
Beide camera's zijn medio november verkrijgbaar.

Deel dit bericht:
Tags