Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Philips tv’s in 2015: met z’n allen op Android

Door: Ger de Gram | 17 maart 2015 13:10

Philips komt in 2015 met een hoop tv’s. Liefst tachtig procent van die televisies wordt uitgerust met besturingssysteem Android L. BesteProduct.nl kreeg de kans diverse modellen te bekijken. Onze conclusie: Philips maakt mooie dingen, maar dat heeft niet per definitie met het besturingssysteem te maken.

Philips komt dit jaar met een hoop tv’s. Liefst tachtig procent van die televisies wordt uitgerust met besturingssysteem Android L. BesteProduct.nl kreeg de kans diverse modellen te bekijken. Onze conclusie: Philips maakt mooie dingen, maar dat heeft niet per definitie met het besturingssysteem te maken.

In zonnig Barcelona presenteerde Philips haar line-up voor 2015. Het resultaat is een flinke collectie tv’s - voor het eerste half jaar zijn er liefst 21 edities beschikbaar – en een hoop gediscussieer over smart tv’s en Ambilight.

Philips is niet per definitie een heel erg spannend merk. ‘Ouderwets’ is misschien wat overdreven, maar de dames en heren uit Eindhoven (tegenwoordig Amsterdam) geven zelf ruiterlijk toe dat ze momenteel haar producten vooral aan een oudere doelgroep verkoopt. En daar willen ze vanaf.

Philips TV in 2015

In de eerste plaats omdat de jeugd de toekomst heeft, maar ook omdat het oubollige karakter het ‘nieuwe Philips’ misstaat. De tv-tak van de fabrikant is een tijdje terug in zijn geheel overgenomen door het Chinese TP Vision, een producent die een stuk innovatiever van karakter lijkt. Door uitgebreid onderzoek te doen naar het kijkgedrag van consumenten hoopt Philips flink wat van de concurrentie af te snoepen.

Ambilight
Vooral met Ambilight lijkt Philips op dat vlak een sterke troef in handen te hebben. Het idee om extra verlichting toe te voegen aan de kijkervaring, ligt tegen het briljante aan. In Barcelona werden diverse, zeer mooie demo’s getoond waarbij het verschil met een reguliere tv nog maar eens duidelijk werd. Het gebruik van je tv wordt een beleving. Niets meer, niets minder. Waren de eerste Ambilight-tv’s lomp en ietwat gek van design, kun je nu spreken van prachtig ontworpen apparaten, waarbij de lampjes stijlvol zijn weggewerkt en absoluut een toevoeging zijn aan het anders zo vrij eenvoudige apparaat (lees: een plat scherm). Heb je een feestje, de led-verlichting danst mee op de muziek. 

Gaming
Ook op het gebied van gaming – opmerkelijk genoeg een erg belangrijke pijler binnen het Philips tv-segment – voegt ambilight enorm veel toe. Speel een dik schietspel en je vrienden zullen ademloos met je meekijken, terwijl je de vijand probeert te verschalken. Niet voor niets heeft Philips nauwe samenwerkingen met gamefabrikanten Gameloft en Electronic Arts gesloten en biedt het met On Live haar eigen online gamingplatform aan, van waaruit kwalitatief hoogwaardige spelletjes kunnen worden gespeeld. Erg tof, dus.

Philips Ambilight gaming

Maar het patent op Ambilight is bijna afgelopen, zo vertrouwde een medewerker ons toe. Kans bestaat dat er grote merken (kuch: Samsung) weleens met een eigen variant van de gekleurde led-lichtjes aan de zijkant van een tv gaan komen. En dus kan Philips niet lang meer teren op dit fenomeen. Het gevolg: Smart TV’s on speed. Slimme tv’s kennen we al langer, maar de komst van op smartphone gebaseerde besturingssystemen moet er voor gaan zorgen dat we al die online functies eindelijk eens echt gaan gebruiken.

Android L op Philips TV
Philips heeft gekozen voor een samenwerking met Google. Android L moet het beste van Google en big screen tv’s samenbrengen. Dat betekent: een sterke synergie met andere Android-gerelateerde apparaten en vooral een lean back experience. Zo eenvoudig mogelijk jouw favoriete applicaties en filmcontent op een gigantische flatscreen bekijken, dat is het idee. Daarvoor is er bijvoorbeeld iets als Google Cast. Kijk een Youtube-filmpje op je smartphone en met een druk op de knop wordt deze op je tv getoond. Rap en zonder vervelende haperingen.

Maar ook biedt Android L een belachelijke hoeveelheid apps en andere functionaliteiten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel beschikbaar voor een televisie. Dat is ook direct te zien: je Smart TV heeft meer applicaties dan je ooit van tevoren had kunnen bedenken.

Android-TV's van Philips moeten vooral je gebruik herkennen.

De Android-TV’s van Philips moeten vooral het gebruik herkennen. Top picks, recommendations – de televisie weet precies waar jij behoefte aan hebt, aan de hand van de apps die je opstart, de programma’s die je kijkt en de games die je speelt. Zo probeert de fabrikant te voorkomen dat je door alle mogelijkheden en apps het overzicht verliest.

Nog steeds lijkt Android TV een erg drukke bedoening, met veel icoontjes, grote thumbnails en diverse taakbalken, maar Philips probeert er in ieder geval iets aan te doen.

“Wij zien ook wel dat er zoveel op zo’n tv staat dat je wel moet differentiëren” , verklaart Albert Mombarg, hoofd van de Smart TV afdeling van TP Vision. “Door ingewikkelde algoritmen toe te passen, krijgen we het voor elkaar jouw favoriete content te selecteren. Dat doen we anoniem en zonder misbruik te maken van de kennis.”

Android tv op Philips tv

Philips weet niet wie je bent, verzekert het merk. En daar lijkt, geestig genoeg, gelijk een probleem te zitten. Een tv wordt namelijk door meer mensen gebruikt. Heb je een gezin met kinderen, gaan er onherroepelijk apps over Frozen of de laatste YouTube-video’s getoond worden. En daar zit jij niet op te wachten, vermoedelijk. 

Time-of-day 
Een login-constructie waarbij iedereen een eigen account heeft, leek het merk geen goed idee. “Te veel gedoe”, aldus Mombarg. De oplossing? Time-of-day recommendations. “We kijken wat er bekeken wordt en op welk tijdstip, om zo iedereen te kunnen helpen.” Als je zoon of dochter dus altijd ’s ochtends om zeven uur de laatste afleveringen van Dora bekijkt, heb jij daar in de avond geen last van. Dat is de theorie.

Philips TV in 2015

Of dit werkt, is maar sterk de vraag. Het is een beetje naïef van Google en Philips om te denken dat iedereen altijd op gezette tijden tv kijkt. Is het mooiste van online tv-kijken nou juist niet dat er on demand gekeken kan worden?

Verder is er nog nooit een applicatie, programma of apparaat geweest waarbij ‘recommendations’ echt een toegevoegde waarde bleken te hebben. Kijk een documentaire met Arnold Schwarzenegger op Netflix krijg je onherroepelijk de complete Terminator-serie voor je kiezen. Spotify is soms een positieve uitzondering, al krijg je daar na een een liedje Jeff Buckley wel vaak een derrie aan singersongwriters als tips. Anders gezegd: een 'recommendation' op basis van smaak is altijd erg lastig te maken.

 

Een 'recommendation' op basis van smaak is altijd erg lastig te maken.

 

Of Philips daarmee de strijd om de televisie gaat winnen, valt daarom te betwijfelen. Toch zet het merk sterk in op haar Android-tv’s, zowel in de communicatie als haar line-up. Er is echter een gedurfde uitzondering: de Philips 6300 zal geen smarttv-functies bevatten. Hij zal ook geen andere gekkigheden hebben. Het is gewoon een tv met de meest hoogwaardige beeldkwaliteit die Philips kan leveren, verkrijgbaar in 40 inch of 48 inch formaat.That’s it. Waarom? “Er zijn nog altijd mensen die smart tv’s eng vinden of gewoon niet snappen”, zegt Ronald Zijlstra, marketingmanager van Philips. “Die mensen moeten de kans krijgen gewoon een goede tv te hebben, zonder al die poespas – hoe fantastisch wij het ook vinden.”

Philips 6300 zonder Android

De absolute toptv van Philips is de PUS7600. Een stijlvolle UHD-tv (ook wel 4K-tv genoemd) met de nieuwste beeldtechnieken, een chromen behuizing met twee pootjes,quad-core processor, USB 3.0 en ambilight aan drie zijden van het scherm. De tv is er in 48-, 55- en 65-inchformaat en moet vooral de ultieme liefhebber bekoren. De prijs ervan is nog niet bekend, maar reken maar dat de portomonnee leeg gaat zijn na aanschaf van zo'n Philips 7600.

Geweldige ambilight-ervaring
Het resultaat is dan wel dat er een tv in je huis staat waar je U tegen zegt. Maar meer nog dan dat: er staat een tv met een geweldige ambilight-ervaring. Dat daar dan Android L op zit, is mooi meegenomen. De nieuwe modellen staan 'dit voorjaar' (Zijlstra: 'of begin zomer') in de winkels.

Deel dit bericht:
Tags