Bart Boonstra
Bart Boonstra
Redacteur

Sony maakt interessante tussenstap met de Xperia Z3+

Door: Bart Boonstra | 26 mei 2015 11:00

Nadat vorig jaar al de Sony Xperia Z4 Tablet was geïntroduceerd, is het al een poosje wachten op de Xperia Z4 telefoon. Nou, “the word is out”, hij komt! Maar voorlopig dan alleen in Japan onder de naam Z4. In Europa krijgen we dezelfde telefoon, maar met een minder verwachtingsvolle naam: de Z3+. Het toestel is niettemin interessant.

Nadat op het MWC al de Sony Xperia Z4 Tablet was geïntroduceerd, is het al een poosje wachten op de Xperia Z4 telefoon. Nou, “the word is out”, hij komt! Maar voorlopig dan alleen in Japan onder de naam Z4. In Europa moeten wij het doen met dezelfde telefoon, maar met een minder verwachtingsvolle naam: de Z3+. Deze smartphone is niettemin interessant.

Exclusief T-Mobile
Een week voor de officiële release werden we door Sony uitgenodigd in het pand van T-Mobile om naar dit “aanvullende” model te komen kijken. Waarom we precies bij T-Mobile waren uitgenodigd, werd al snel duidelijk, toen Sony liet weten dit model exclusief uit te brengen bij deze provider.

Geen klepjes meer
De reden dat Sony er voor gekozen heeft om hier in Europa te werken met de term Z3+ in plaats van Z4, heeft volgens Sony te maken met een andere behoefte. In Europa wil men een opgewaardeerde versie, in Japan aan een geheel nieuw toestel, aldus Sony. Toch kan ik me niet geheel aan de indruk onttrekken dat Sony zich heeft laten afschrikken door de kritieken in de afgelopen jaren. De Z2 leek wel erg op de Z1 en de Z3 wel erg op de Z2. Daar hadden ze blijkbaar niet nogmaals zin in.
Toch heeft Sony, op het eerste gezicht, enkele goede verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn er nu geen klepjes meer! Klepjes lospeuteren was altijd een onaangename bezigheid, die voor flink wat irritatie zorgde. Dat is opgelost. De Z3+ heeft zelfs zijn waterdichtheid behouden. Daarnaast is de smartphone iets lichter en dunner geworden. De Z3+ is te verkrijgen in de kleuren: koper, blauw, zwart en wit.

Nieuwe processor
Ook heeft Sony zijn processor en geheugen vervangen. Nu zal de nieuwe Snapdragon 810 2GhZ Octacore dienst doen, samen met 3 GB intern en 32 Gb opslaggeheugen. Dat Sony voor deze processor heeft gekozen, is op zijn minst opvallend. Deze processor zorgt bij andere smartphones, zoals de HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6, voor wat hitte-problemen. We zijn benieuwd naar de tests.

Scherm
Het scherm is onveranderd gebleven. Nog steeds een 5,2 inch scherm, met een Full HD resolutie. Doordat het toestel dunner is geworden, heeft Sony moeten kiezen voor een kleinere accu. Deze is nu 2930 mah. Door de zuinigere processor moet de Z3+ nog net zo lang meegaan zijn als zijn voorganger.

Selfie camera
Er is niks veranderd aan de camera aan de achterzijde. Dit is nog steeds een 20,7 MP camera. Aan de voorzijde heeft Sony wel weer beter voorzien in de vraag van de massa: een camera die zeer geschikt is voor selfies. En dat houdt in: een 5 MP camera met een wijdhoeklens zodat iedereen gezellig op de foto past.

In juni beschikbaar
De Sony Xperia Z3+ heeft een adviesprijs van 699 euro. De Sony smartphone ligt vanaf eind juni in de (T-Mobile-) winkel en is vanaf vandaag te pre-orderen. Voor deze “early birds” wordt er een gratis hoofdtelefoon bij geleverd ter waarde van 211 euro. Sony blijft de Xperia Z3 en Z3 Compact gewoon verkopen. Naar verwachting gaan die wel in prijs dalen.

Deel dit bericht:
Tags