Bart Boonstra
Bart Boonstra
Redacteur

Apple Watch nog verre van perfect

Door: Bart Boonstra | 23 juni 2015 10:21

In omringende landen zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk is de Apple Watch al te koop. Het allereerste horloge van Apple zet alle Nederlandse Apple fans natuurlijk in de startblokken om weer naar de winkels te rennen als hij ook naar Nederland komt. Maar is dat terecht? En is hij ook voor de doorsnee consument dé smartwatch waar we met z’n allen op hebben gewacht. Wij kregen de mogelijkheid om een aantal uur met het slimme uurwerk aan de slag te gaan.

In de ons omringende landen zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk is de Apple Watch al te koop. Het allereerste horloge van Apple zet alle Nederlandse Apple fans natuurlijk in de startblokken om weer naar de winkels te rennen als hij ook naar Nederland komt. Maar is dat terecht? En is hij ook voor de doorsnee consument dé smartwatch waar we met z’n allen op hebben gewacht. Wij kregen de mogelijkheid om een aantal uur met het slimme uurwerk aan de slag te gaan.

Duur
De Apple Watch wordt een prijzige gadget. 399 euro kost de smartwatch. En dan hebben we het nog alleen maar over de allergoedkoopste en kleinste uitvoering.

Er komen drie modellen op de markt in Nederland:

  • De Apple Watch Sport
  • De “normale” Apple Watch
  • De Apple Watch Edition.

De goedkoopste versie is de 38mm Apple Watch Sport, met een rubberen bandje en Ion-X glas. Die gaat 399 euro kosten. De gewone –metalen- Apple Watch kost 649 euro en de Apple Watch Edition in geel goud of rosé 18-karaat goud kun je kopen voor een schamele 11 ruggen. Wil je de grotere versie van 42mm dan betaal je in elke versie weer een aantal tientjes, hondertjes, of duizendjes meer.

Prachtig horloge
Hoewel er over smaak natuurlijk altijd te twisten valt, kan ik met overgave zeggen dat dit een van de mooiste smartwatches is die (straks) op de markt is. De afwerking, ook van de aller “goedkoopste” versie die ik om mijn pols gehad heb, is simpelweg subliem. Het glas is fraai, het OLED scherm prachtig en zekere deze kleinste versie voelt als een horloge aan en niet als een computer.

Alleen werkend met iPhone
De Apple Watch werkt alleen als je ook een iPhone hebt. Je komt hier al achter als je het horloge gaat installeren. Een Apple ID is noodzakelijk. Het is dan ook echt een toevoeging van je iPhone. Je horloge gaat trillen als er een telefoongesprek, Whatsapp, Facebook messenger, sms, Instagram, etc. binnenkomt. Je kunt overigens via een app op je iPhone makkelijk aanpassen welke meldingen wel en niet moeten binenkomen. Je kunt, door zijn ingebouwde luidspreker ook bellen met je Apple Watch. 

Ingewikkeld
Wat kun je dan met een Apple Watch, afgezien van berichtjes ontvangen van je telefoon? Uiteraard is het mogelijk de tijd af te lezen en het uiterlijk van de klok te veranderen in een door jou gewenst design. Verder kun je een hoop informatie snel aflezen, door middel van het gebruik van “glances”, een soort widgets waar je doorheen kunt scrollen. Denk aan het weer, de AEX standen, je hartslag (kom ik later op terug), hoever je hebt gelopen en het laatste nieuws. 

Naast die glances heb je een hoop apps op je Apple Watch, die je ook op je iPhone geïnstalleerd moet hebben. Zo kun je lekker door Instagram scrollen, Twitter en Nu.nl lezen, zonder dat je daar per se je iPhone voor bij hoeft te pakken. Deze apps worden vormgegeven in een soort bolletjes nest.

Je kunt door je Apple Watch navigeren door middel van het aanraakgevoelige scherm en de digital Crown, het kroontje aan de zijkant. Apple heeft erg zijn best gedaan om het gebruik op zo’n klein scherm zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is gedeeltelijk gelukt. De Digital Crown is een goede vondst, omdat je nu lekker kunt scrollen en lezen, zonder dat je vinger in de weg zit. Het is echter best wel even puzzelen hoe dit horloge nu precies werkt. Mensen die gewend zijn van Apple dat alles “gewoon werkt”, gaan bedrogen uitkomen. Het verschil tussen glances en apps, de navigatie, het instellen, het is allemaal best ingewikkeld. Ook Apple heeft nog geen perfect antwoord gevonden op het navigeren op een kleine wearable.

Fitness
Met de Apple Watch kun je je hartslag meten. Dat is twee keer leuk voor thuis, maar interessanter is het als je ermee gaat sporten. Jammer is dat er in een Apple Watch geen ingebouwde GPS ontvanger zit, zodat je met het hardlopen altijd je iPhone moet meenemen. Er zitten echter wel bewegingssensoren en een stappenteller in de Apple Watch, zodat je in de meegeleverde fitness app ongeveer kunt bijhouden hoeveel je hebt bewogen die dag.

Nog niet het beloofde gemak
Na een paar uur te hebben gewerkt met deze smartwatch kunnen we voorzichtig de conclusie trekken dat de Apple Watch vooral een gadget is die je leven niet per se makkelijker gaat maken, die geen belangrijke problemen voor je gaat oplossen en die ook verre van perfect is, maar wel gewoon heel tof is om te hebben. Zeker als je van Apple en gadgets houdt. 

Er zijn nog veel meer functies die ik tijdens de paar uur die we met de Apple Watch hadden niet heb kunnen testen, maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben. Die volgen later in een uitgebreide review.

Apple Watch kopen
De Watch is in Nederland verkrijgbaar bij Apple. Maar de nieuwe Apple Watch kun je sinds begin oktober 2015 ook kopen bij enkele andere retailers krijgen, zoals de MediaMarkt en bij KPN (25 euro korting voor klanten).

Deel dit bericht:
Tags