Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Sony Xperia-lijn: van NFC tot LTE

Door: Koen Helder | 20 september 2012 15:16

Mooi ingerichte Sky Lounge? Check! Bagels met zalm? Check! Genoeg gadgets en elektronica om de gemiddelde freak te doen watertanden? Check, check, check! Sony is nogal tevreden over de nieuwe toestellen uit de Xperia-lijn (T, V en J) en de connectiviteit die mogelijk is tussen de apparaten en andere makelij van Sony. Oftewel, tijd voor een presentatie! En daar waren we bij.

Mooi ingerichte Sky Lounge? Check! Bagels met zalm? Check! Genoeg gadgets en elektronica om de gemiddelde freak te doen watertanden? Check, check, check! Sony is nogal tevreden over de nieuwe toestellen uit de Xperia-lijn (T, V en J) en de connectiviteit die mogelijk is tussen de apparaten en andere makelij van Sony. Oftewel, tijd voor een presentatie! En daar waren we bij.

Uiteraard werd er veel tijd besteed aan de Xperia T, de meest geavanceerde smartphone van het nieuwe drietal. Maar Dennis previewde deze telefoon al en bovendien kregen we een exemplaartje mee naar huis zodat we hem stevig door de mangel kunnen halen. De review lees en zie je uiteraard binnenkort hier.

 Video: Nieuwe Sony Xperia-lijn gepresenteerd

Xperia V, J, T, U, S, P - Volgt u het nog?

Xperia V
Maar er werden nog twee andere smartphones gepresenteerd die we nog niet in handen hadden gehad. Allereerst de Xperia V. Een waterbestendig model net als de Xperia Go, maar dan een tikje geavanceerder. Groot 4,3 inch scherm met een hoge resolutie, een 1,5 GHz dual-core processor en een 13 megapixel camera! Het lijkt de perfecte smartphone voor iedereen die een waterdicht toestel wil, voorzien van echt goede specificaties. Daar zullen we echter nog wel even op moeten wachten, want de Xperia V verschijnt pas begin volgend jaar. Het zou overigens mooi zijn als de LTE netwerken tegen die tijd zijn uitgerold, want ook daar is deze waterdichte krachtpatser klaar voor.

Xperia J
Maar zoals we gewend zijn van de grote smartphonefabrikanten (op Apple na dan), is er in elke reeks ook ruimte voor een budgetmodel. En om die reden introduceert Sony de Xperia J. Straks overigens verkrijgbaar in het roze. De specificaties steken schril af tegen die van de Xperia T en V. Een 1 GHz single-core processor, 5 megapixel camera en een videofunctie die opneemt in maximaal VGA kwaliteit. Het zijn onderdelen waar we de LG Optimus L7 onlangs nog op afrekenden. Daar staat tegenover dat deze smartphone een wel erg vriendelijke prijs gaat krijgen. Er gaan zelfs geruchten over een bescheiden prijskaartje van €150,-. Of de Xperia J dat ook echt gaat kosten en of ie dat dan waard is weten we snel genoeg. Het toestel verschijnt nog halverwege oktober.

NFC
Sony lijkt overigens flink te gaan inzetten op NFC. De Xperia T en V zijn daarom ook NFC-ready, maar om kosten te besparen moet de Xperia J het helaas zonder doen. Sony presenteerde de connectiviteit tussen haar verschillende apparaten aan de hand van een draadloze koptelefoon en box. Door NFC te activeren en de smartphone vervolgens kort tegen het desbetreffende apparaat aan te houden, worden de twee gelinkt en speel je je muziek dus vliegensvlug af op een extern apparaat.

Hoe wij denken dit straks in gebruik te zien? Je koppelt je smartphone, inclusief playlist, aan de muziekinstallatie in je auto. Wanneer je na een drukke werkdag terug naar huis rijdt luister je zo eenvoudig naar je eigen muziek. Bij thuiskomst is het tijd voor een rondje hardlopen. Met je smartphone tik je tegen je koptelefoon en de muziek vloeit vervolgens daar weer uit. Wanneer je na afloop uitgeput op de bank ploft kan de koptelefoon af, tik je met je smartphone op de box in de kamer et voila, iedereen kan meegenieten.

Meerwaarde?
Tijdens de presentatie leek dit allemaal prima te werken en daarmee lijkt het koppelen van apparaten op omslachtige manieren verleden tijd. Of het straks ook daadwerkelijk een meerwaarde in de huiskamer is, dat valt nog te bezien. Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken zal alle elektronica vast van de hand van Sony moeten komen. Misschien alles in een bundeltje stoppen Sony?

Deel dit bericht:
Tags