Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Ladies & gentlemen: we got him! De iPhone 5

Door: Ger de Gram | 28 september 2012 23:52

Jullie zaten er op te wachten. Wij stiekem ook. En dus doet het ons deugd jullie te kunnen melden dat we de iPhone 5 inmiddels in ons bezit hebben. Jullie kunnen rekenen op een review. Snel!

Terwijl Tim Cook door het stof gaat vanwege een falende Apple-Maps-applicatie, er in China Apple-fabrieken sluiten vanwege erbarmelijke werkomstandigheden, schieten de verkoopcijfers van de Apple iPhone 5 door het dak heen. Iedereen wil ‘m hebben. Ook in Nederland. De hoe en waaromvraag is allang niet meer relevant.


Of zoals StyleCowboys.nl’s Harold Kuepers onlangs liet optekenen in het AD toen hij in Oberhausen in Duitsland in de rij stond te wachten voor een nieuwe iPhone. “Alles wat Apple maakt is goed.”

En stiekem zaten jullie, waarde lezers, ook te wachten op een bericht van onze kant over de iPhone 5. Geduld is een schone zaak. Ook voor ons. Want door miscommunicatie is BesteProduct de laatste in de rij der techjournaille om een ‘iPhone-hand out’-event bij te wonen.

Het is iets over achten ’s avonds wanneer ik in Amsterdam een statig kantoorpand naast een bomvolle Apple-store betreedt. Een aardige beveiliger brengt me naar een ietwat krakkemikkige lift en zegt: ‘Gaat prima vandaag, ieder half uur komt er weer een nieuwe.’

In het kantoor heerst een serene rust, in tegenstelling tot de bomvolle Apple-store ernaast


Wie of wat hij bedoelt? De pers. De journalisten. De mannen en vrouwen die kritisch het nieuwe speeltje van Apple onder de loep mogen (of moeten?) nemen. Mensen met opiniërende macht. Niet dat dit voor Apple eigenlijk nog van enig belang is, nog voor enig fysiek exemplaar in de winkels lag, is de Apple iPhone 5 wereldwijd al 2 miljoen keer verkocht in de voorverkoop, maar toch.

Apple-store AmsterdamOp de derde verdieping staan drie mensen wat ongeduldig heen en weer dribbelend naar me te kijken, wanneer ik de deur open. Voor de rest is er niemand. Wel branden er lampen en tonen Mac’s mooie slideshows over nieuwe iPods. Er heerst hier een serene rust. Een gekke tegenstelling met de Apple-store ernaast, waar spontane jongens en meisjes in kekke blauwe shirtjes de massaal toegestroomde consument te woord staan over Siri, iTunes en wat al niet meer. Grote negers, kleine meisjes met paardenstaartjes, een vader met zoontje aan de hand – iedereen wil Apple.

“Goed dat je er bent. Fijn dat je zo laat nog komen”, verzucht Apple’s PR-medewerker Martijn Kroonstuiver. Zijn wallen verraden zijn vermoeidheid. Ruim twaalf uur eerder opende de Apple-store haar deuren voor de eerste kopers van de iPhone 5. Da’s PR-technisch natuurlijk interessant en dus was hij erbij. Nu de zon onder is, de eerste dronken toeristen over het Leidseplein zwalken, moet hij mij nog verplicht de kenmerken van de nieuwe iPhone vertellen. Terwijl we allebei weten dat ik die allang ken. Hij heeft - vermoed ik - bij zo’n tien tot twintig journalisten hetzelfde riedeltje afgelopen. Ieder half uur weer.
Leuk werken, bij Apple.

We gaan in een werkruimte zitten. Daar staat een groene bank, hangt een lelijk schilderij van iemand met iPod-oordopjes in zijn oren en op een glazen tafel ligt Apple’s nieuwste telefoon. Voor de rest is de kamer leeg. Precies zoals wijlen Steve Jobs het zou willen. Het mij aangereikte kopje koffie is een lelijke stijlbreuk bij verder een oase van rust. Soms snap ik die Steve wel. Wil je rust aan je kop, zorg je gewoon dat niets je kan afleiden.

Soms snap ik die Steve Jobs wel

“Nou, dit is ‘m dan”, begint Kroonstuiver. “Hij is een stuk lichter, een stuk langer en ook nog eens dunner.” Ik knik en zeg dat ik me verbaas over hoe licht het model daadwerkelijk is. “We hebben hem compleet opnieuw ontworpen, he. Alle techniek is kleiner.” Ik weet niet zo goed waar ik naar moet kijken. Naar hem, de telefoon of toch het lelijke iPod-schilderij? Ik besluit me te richten op de iPhone 5, ten slotte toch de reden waarom ik naar Amsterdam ben afgereisd.

Andere dingen
In de daarop volgende minuten volgt een samenvatting van alles wat nieuw aan de iPhone 5 is. We sluiten af met Apple Maps, grappig genoeg vandaag niet zo positief in het nieuws gekomen vanwege een uiterst gebrekkig straatnamenregister. Apple-baas Tim Cook vindt de navigatie-applicatie zo beroerd dat hij oproept om gewoon een andere app te gebruiken. “Heb ik ook gelezen, ja”, knikt Kroonstuiver. “Maar je zult begrijpen, ik was vandaag met andere dingen bezig.”

Hij heeft wel een oplossing. In de applicatie aangeven dat een locatie niet klopt. Uiteindelijk zal het dan wel loslopen, denkt hij. Hij laat nog even Apple Flyover zien, een nieuwe manier van 3D-navigeren door een aantal grote steden, waaronder Berlijn, Parijs en London. “Die heb ik vandaag vaak gezien”, zegt Kroonstuiver met een zuur lachje. Samen vliegen we over de Big Ben in London.

Ik zeg dat het me gek lijkt om zo’n dag als vandaag als pr-medewerker van Apple mee te maken. Constant hetzelfde verhaal houden, maar geen echte vragen kunnen beantwoorden, want officiële woordvoerder is Kroonstuiver niet, zo blijkt nog maar weer eens wanneer ik een uurtje later een e-mail ontvang met de herinnering dat deze 'hand-out'ter informatie was en niet om te 'quoten'. Ik vraag hoe ik dan een keer aan wat extra informatie kan komen. "Even Tim Cook bellen", grinnikt Kroonstuiver. Ik maak een slechte grap over WhatsAppen met Cook en we sluiten af, maar niet voordat ik een (formele) leenovereenkomst heb getekend.

De iPhone 5 is in mijn bezit. In ons bezit. "Het is aan jou om echt te ervaren wat hij allemaal kan. Ik kan een hoop vertellen, maar dat heeft niet zo heel veel zin", besluit Kroonstuiver.

Ik ben met het met hem eens.

Vragen over de Apple iPhone 5? Stel ze in de comments, op YouTube - overal. Aankomende maandag gaan we in Uitbrakken ons best doen zoveel mogelijk antwoorden te geven.


Een eerste testvideo gemaakt met de iPhone 5. In de late uurtjes. Via een spiegel.

Deel dit bericht:
Tags