Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Asus Padfone tofste vinding op het congres

Door: Dennis de Vries | 1 maart 2012 11:44

'Wordt dit het congres van de armoede?", vroegen wij ons voorafgaand aan het Mobile World Congress af. Toen we de Asus Padfone in handen kregen geduwd van een verlegen Taiwanese jongeman, vreesden we meer van hetzelfde. Te snel geoordeeld. Lees verder, dit is fantastisch.

'Wordt dit het congres van de armoede?", vroegen wij ons voorafgaand aan het Mobile World Congress af. Alle geruchten klonken ons hetzelfde in de oren. Fabrikant X lanceert Android smartphone Y met hetzelfde uiterlijk en dezelfde specs als al die andere fabrikanten met al die andere Androids. Dus toen we in een hokje van Asus ergens in een uithoek van de congreshallen de Asus Padfone in handen kregen geduwd van een lijzige Taiwanese jongeman, waren we er eigenlijk al klaar mee. Te snel geoordeeld. Lees verder, dit is fantastisch.

De Asus Padfone is inderdaad een standaard Android smartphone zoals LG, Samsung of HTC ook in het portfolio hebben. Een 4,3 inch Super AMOLED scherm, 1,5Ghz dualcore processor, 8 megapixel camera, Android 4.0, het hele bekende riedeltje. In 2011 zou dit een vlaggenschiptoestel van formaat zijn, anno 2012 worden we hier niet meer warm van. Leuke specificaties maar je raakt snel verwend, hier op de beursvloer.

 

De medewerker laat een filmpje op het beeldscherm van de smartphone zien. Wij kijken op ons horloge. De medewerker vraagt zich hardop af wat je nu moet doen om het op een groter scherm te zien. Wij overwegen in gedachten welke fabrikant we straks gaan bezoeken. De medewerker pakt vrij een dikke, forse 10.1 inch tablet, wij vragen ons stilletjes af waar we gaan lunchen. De medewerker opent een klepje in de tablet, schuift de smartphone er in waarna na een kleine vertraging het filmpje ongestoord verder speelt op het grote scherm van de tablet. Wij zijn een en al oor.

Een tablet die niks kan
Maak kennis met de Asus Padfone. Een smartphone met dockingstation in de vorm van een tablet. In andere woorden: alle voordelen van een tablet én een smartphone zonder dat je hoeft te investeren in twee dure apparaten die allebei praktisch hetzelfde kunnen. De tablet van de Padfone kan niks. Er zit geen geheugen of processor in. Het is slechts een beeldscherm met een accu. De smartphone is het kloppend hart van deze tablet, zodra je die er in schuift wordt niet alleen de interface van het besturingssysteem aangepast aan het 10,1 inch beeldscherm van de tablet, maar wordt de smartphone ook meteen opgeladen.

Tablet aan je oor? Dat zou belachelijk zijn. Asus heeft een alternatief wat minstens zo belachelijk is maar tegelijkertijd ook ongekend cool

Maar dan heb je een tablet. Ooit wel eens een uitgebreid mailtje getikt op een tablet? Huilen met de pet op, zolang je er geen toetsenbord bij de hand hebt. Wij kijken toe hoe de Asus-medewerker in een vloeiende beweging de tablet in een toetsenbord-dock klikt en de Padfone omtovert tot een tablet. Dit kennen we, dit geintje haalde Asus ook al uit met de Eee Pad Transformer. Het toetsenbord maakt het typen niet alleen makkelijker, maar herbergt ook gleuven voor geheugenkaarten. En wéér een accu. Het toetsenbord laadt de tablet op, die de smartphone weer op laadt. Uiteindelijk kun je negen dagen zonder stopcontact.

Asus Padfone Bluetooth headset
Dan denk je alles gehad te hebben, zit er ook nog een stylus bij. Inderdaad, je kunt op het beeldscherm tekeken, á la Samsung Galaxy Note. Maar wat, vraagt de medewerker retorisch, als je gebeld wordt en je telefoon zit in de tablet? Tablet aan je oor? Nee dat zou belachelijk zijn. Asus heeft een alternatief wat minstens zo belachelijk is maar tegelijkertijd ook ongekend cool: de pen is een bluetooth headset. Je belt door de pen tegen je oor te houden en er in te praten. "Just like James Bond", grijnst de Asus medewerker als hij de verbazing van ons gezicht afleest.

Asus Padfone, smartphone, tablet, laptop en stylus

Asus Padfone tweede kwartaal verkrijgbaar
We hebben geen idee of we als James Bond bellend over straat willen lopen. En of de Padfone/tablet/laptop combinatie, die behoorlijk dik en zwaar is, in de dagelijkse praktijk echt zo handig is als we nu denken. En aangezien de prijs van de losse onderdelen nog niet bekend is, weten we ook niet of het niet gewoon voordeliger is om een losse tablet naast je smartphone te kopen.
Maar totdat het apparaat ergens in het tweede kwartaal beschikbaar is maakt dat niet uit. Het feit dat je in een donker hok, in een klein hoekje van het congres ineens verrast kunt worden met een apparaat dat even simpel als briljant is, is wat telt voor ons. We willen 'm. Nu.

Deel dit bericht:
Tags