Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Sony brengt met Xperia Z5 Premium 4K naar smartphone

Door: Koen Helder | 2 september 2015 14:30

Sony presenteerde vandaag op de elektronicabeurs IFA een nieuwe lijn high end smartphones. De Z4-lijn hebben we in Europa overgeslagen, waardoor we meteen aan de slag mogen met de toestellen uit de Z5-serie. Normaal gesproken lanceert Sony een vlaggenschip en een compacte versie, maar dit jaar brengen de Japanners naast de Z5 en de Z5 Compact ook een derde model op de markt: de Z5 Premium, mét een 4K-scherm.

Sony presenteerde vandaag op de elektronicabeurs IFA een nieuwe lijn high end smartphones. De Z4-lijn hebben we in Europa overgeslagen, waardoor we meteen aan de slag mogen met de toestellen uit de Z5-serie. Normaal gesproken lanceert Sony een vlaggenschip en een compacte versie, maar dit jaar brengen de Japanners naast de Xperia Z5 en de Xperia Z5 Compact ook een derde model op de markt: de Z5 Premium, mét een 4K-scherm.

Sony was lange tijd de fabrikant die elk half jaar een nieuwe high end smartphone uitbracht. Het idee daarachter was dat het nieuwe snufjes en features zo snel mogelijk aan het grote publiek kon tonen. Gevolg was alleen dat de verschillen tussen de oude en nieuwe modellen vaak miniem waren, waardoor een upgrade voor de consument niet de moeite waard was. Maar nu we van Z3 doorschieten naar Z5, zijn de verschillen ineens weer duidelijk merkbaar.

4K
Vooral de Sony Xperia Z5 Premium weet te imponeren met zijn grote 5,5 inch scherm. Die heeft namelijk een 4K-resolutie meegekregen. Een primeurtje. 4K, ook bekend als Ultra HD (UHD), heeft een resolutie die vier keer zo groot is als Full HD. Resultaat: ongekend scherpe beelden. Omdat nog lang niet al je favoriete Netflix-series in 4K worden aangeboden, heeft Sony de mogelijkheid tot upscalen ingebouwd. Het toestel voegt extra pixels toe aan het beeld, waardoor full HD-video’s alsnog in 4K zijn te bekijken. 

De reguliere Z5 heeft een iets kleiner beeldscherm van 5,2 inch. Ook de resolutie valt met full HD lager uit. Sony had hier ook kunnen kiezen voor een QHD-scherm. De kleinste van het stel, de Z5 compact, moet het doen met een 4,7 inch scherm op een HD-resolutie.

Spiegeltje spiegeltje
Buiten het schermformaat en de schermresolutie, verschillen de drie toestellen enigszins qua design. De Z5 Premium is op de achterkant net even anders afgewerkt dan de Z5 en Z5 Compact. Vooral de achterkant van de chromen Premium-variant springt vanwege de hoge mate van reflectie in het oog. Wie iemand met dit model tegenover zich in de trein heeft zitten, staart constant naar zijn eigen porum.

De Z5 en Z5 Compact bestaan uit zogenoemd melkglas: glas met een matte finish. De Z5 komt beschikbaar in wit, zwart, goud en groen. Van de Z5 Compact verschijnt, naast een witte en zwarte variant, een geel en rood (koraal) model.

Camera’s met DSLR-trekjes
De drie toestellen hebben allen dezelfde 23 megapixel camera. Daarmee is het aantal megapixels licht gestegen ten opzichte van de Z3-serie (21,7). Die Z3-lijn presteerde op cameragebied vooral overdag goed, maar liet bij donkerdere lichtomstandigheden wel wat steekjes vallen. Door technieken uit de Sony Alpha-lijn – bekend van de spiegelreflexcamera’s – in de telefoons te gebruiken, moet de Z5-serie onder alle lichtomstandigheden beter presteren dan zijn voorgangers. 

Vooral de autofocus, Hybrid Autofocus genoemd, blijkt uit een eerste korte test retesnel. Volgens Sony vergelijkbaar met a blink of an eye. Daarnaast kun je filmen in 4K en kan het toestel tot 8x digitaal zoomen, waarvan 5x zonder kwaliteitsverlies. 

Mee in bad
Natuurlijk is ook de Z5-serie weer stof- en waterdicht. Bij de vorige modellen werd nog gebruik gemaakt van klepjes om allerlei aansluitpunten af te sluiten. Maar een waterdichte coating, zoals we ook al eerder op concurrerende modellen zagen, heeft nu gelukkig zijn weg naar deze toestellen gevonden. Hierdoor zijn de klepjes overbodig geworden.

Z5 en Z5 Compact

Sony Xperia Z5 en Z5 Compact pre-orderen
De Sony Xperia Z5 en Z5 Compact liggen vanaf oktober dit jaar in de winkel. Op de Z5 Premium moeten we een maandje langer wachten. De Z5 en Z5 Compact zijn al te pre-orderen. Je krijgt er dan een gratis koptelefoon bij ter waarde van 120 euro.

Deel dit bericht:
Tags