Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Canon EOS 5D Mark III vooral sneller dan z'n voorganger

Door: Tobias Bos | 2 maart 2012 18:24

Professionele foto- en filmliefhebbers konden vrijdagmorgen een vreugdedansje maken: 3,5 jaar na de lancering van de Canon EOS 5D Mark II kondigde de Japanse fabrikant een nieuwe dslr aan: de Canon EOS 5D Mark III.

Professionele foto- en filmliefhebbers konden vrijdagmorgen een vreugdedansje maken: 3,5 jaar na de lancering van de Canon EOS 5D Mark II kondigde de Japanse fabrikant een nieuwe dslr aan: de Canon EOS 5D Mark III.

Laten we met de specificaties beginnen: de Canon EOS 5D Mark III heeft een 22,3 megapixel fullframe sensor, een compleet nieuw autofocussysteem met 61 autofocuspunten en continu-opnamen tot maximaal 6 foto's per seconde. Dat zijn flinke verbeteringen ten opzichte van de 5D Mark II, die het met een 9 AF-systeem moest doen en maximaal 3,9 foto's per seconde schoot. Ook het ISO-bereik is uitgebreid naar 25.600. De filmfunctie heeft een compleet handmatige bediening en het is nu ook mogelijk om filmbeelden te schieten met 60 frames per seconde. Helaas is dat maar in 720p.

De Canon EOS 5D Mark III schiet maximaal 6 foto's per seconde en focust sneller dankzij het compleet nieuwe autofocussysteem met 61 beeldpunten.


Snelheid

De 5D Mark III is dus een stuk sneller en dat komt onder meer door de 14-bit DIGIC 5+beeld processor. Deze zorgt voor een snellere beeldverwerking, maar levert ook betere beeldkwaliteit af. Volgens Canon voert de processor lichtafvalcorrecties toe en zorgt hij bij hogere ISO-waarden voor een hoge ruisonderdrukking. Opmerkelijk is ook dat er twee soorten geheugenkaartjes in de camera passen: voor SD- en CF-kaartjes. Het zou natuurlijk praktisch zijn als je die naast elkaar kunt gebruiken zonder al te veel handelingen te hoeven uitvoeren.

Body
De belangrijkste uiterlijke veranderingen zitten 'm in een vernieuwde body. De vergelijking met de Canon EOS 7D wordt hier en daar veel getrokken, maar de 5D Mark III heeft toch vooral ook veel overeenkomsten met z'n oudere broertje. Sommige knoppen zijn misschien wat opgeschoven. Zo zit de menu-knop voortaan links naast de zoeker en is er een Creative Photo-knop toegevoegd voor het selecteren en vastleggen van een bepaalde beeldstijl. De knop biedt ook toegang tot het HDR-programma. Ook het display is iets groter: van 3 inch naar 3.2 inch.


Verschillen met 1D X
De nieuwe 5D kent wat gelijkenissen met de onlangs uitgebrachte 1D X, die zich in een hoger prijssegment begeeft. Beide camera's hebben dezelfde beeldprocessor. Ook hebben beide dslr's een identiek autofocussysteem. De 1D X wint echter op snelheid: die schiet tot 12 foto's per seconde in de continu-opnamestand. Logisch: de 1D X heeft ook twee DIGIC 5+ beeldprocessor aan boord. Qua hoeveelheid megapixels heeft de 5D Mark III wat meer te bieden: 22,3 vergeleken met 18,1 op de 1D X.

Wat verder opvalt

  • De 5D Mark III heeft een silent shooting mode, zodat de camera minder geluid maakt tijdens het fotograferen.
  • De optische zoeker heeft een dekking van 100 procent. Dat wil zeggen: 100 procent van wat er binnenkomt in de camera, is ook door de zoeker te zien. De techniek komt van de Canon EOS 7D.
  • De nieuwe dslr heeft ook een aansluting voor een hoofdtelefoon. Zo kun je naar je audio luisteren tijdens het filmen.
  • Het toestel heeft presets voor de autofocus. Dat komt vooral van pas als je vaak van situatie wisselt.
  • Doordat de 5D Mark III ruimte heeft voor twee geheugenkaartjes, is het mogelijk omeen foto in twee verschillende resoluties weg te schrijven.


Canon EOS 5D Mark III kopen
Om de Canon EOS 5D Mark III in je bezit te krijgen, moet je flink in de buidel tasten. De adviesprijs ligt namelijk op 3.499 euro. Naar verwachting ligt hij vanaf april in de Nederlandse winkel.

Deel dit bericht:
Tags