Marten Kracht
Marten Kracht
Redacteur

HTC One A9 moet de gebruiker de controle teruggeven

Door: Marten Kracht | 20 oktober 2015 19:00

De smartphone-gebruikers krijgen de controle terug over hun telefoon. Althans, dat zei HTC dinsdagavond zelf tijdens de presentatie van hun nieuwe vlaggenschip: de HTC One A9.

De smartphone-gebruikers krijgen de controle terug over hun telefoon. Althans, dat zei HTC dinsdagavond zelf tijdens de presentatie van hun nieuwe vlaggenschip: de HTC One A9.

HTC heeft qua verkopen een aantal bewogen jaren achter de rug. De nieuwe HTC One A9 moet het bedrijf naar de top brengen. Dit probeert de Koreaanse smartphone-fabrikant naar eigen zeggen door een andere weg in te slaan. HTC wil de gebruiker meer controle geven over zijn of haar toestel. Opvallend genoeg bleken er volgens HTC slechts twee dingen nodig om dit te realiseren. 

Schil minimaliseren
In de eerste plaats heeft HTC zijn gebruikersinterface over Android geminimaliseerd. In Amerika is er zelfs een versie beschikbaar zonder schil. Grappig detail: in 2009 was HTC één van de eerste fabrikanten die een schil introduceerde.Het tweede punt waarop ze de gebruiker meer vrijheid willen geven, is het geheugen. De nieuwe HTC One A9 biedt plaats voor een SD-geheugenkaartje. Dat kunnen we alleen maar toejuichen in een tijd waarin na Apple onder meer ook Samsung haar smartphones uitrust met een niet uitbreidbaar geheugen. 

Altijd de nieuwste Android
Wat we ook toejuichen, is HTC’s samenwerking met Google. Volgens HTC kunnen de gebruikers erop rekenen dat de nieuwste Android software altijd binnen vijftien dagen beschikbaar wordt gesteld. De HTC One A9 is na de Nexus dan ook het eerste toestel dat gebruik maakt van Android 6.0 Marshmallow. 

Hetzelfde maar dan beter
Qua uiterlijk vertoont de A9 veel gelijkenissen met de andere toestellen uit de One-serie. De behuizing is qua vormgeving meer evolutie dan revolutie. De HTC One A9 is volledig opgetrokken uit aluminium.Verder is het nieuwe toestel voorzien van een 5 inch scherm. Het betreft een Full HD Super Amoled scherm gemaakt van Gorilla Glass. 

Maar er zijn er ook verbeteringen doorgebracht. Zo is de geluidskwaliteit, toch een stokpaardje van HTC met Boomsound, opgeschroefd. Volgens HTC heeft dit toestel een ‘fantastische geluidskwaliteit”, zowel via de speakers als met een koptelefoon. De camera heeft de beschikking gekregen over OIS (Optical Image Stabilization), hierdoor kunnen er gemakkelijker scherpe foto’s worden genomen. We zijn daar erg benieuwd naar, want de laatste HTC-toestellen blonken niet echt uit met hun camera.

Beschikbaarheid
De HTC One A9 is vanaf november in Nederland te koop. De smartphone gaat in Nederland €599,- kosten en is verkrijgbaar in de kleuren Opal Silver, Topaz Gold en Carbon Grey.

Deel dit bericht:
Tags