Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic DMC-GX80 verbetert, maar verandert fotografie niet

Door: Ger de Gram | 4 april 2016 06:31

De Lumix-cameralijn bestaat vijftien jaar en dat moet gevierd worden. Dat doet Panasonic, het bedrijf dat de Lumix-producten maakt, met de komst van de DMC-GX80, een compacte systeemcamera die qua beeldkwaliteit gelijk moet zijn aan de GX8, maar een stuk lager geprijsd is.

De Lumix-cameralijn bestaat vijftien jaar en dat moet gevierd worden. Dat doet Panasonic, het bedrijf dat de Lumix-producten maakt, met de komst van de DMC-GX80, een compacte systeemcamera die qua beeldkwaliteit gelijk moet zijn aan de GX8, maar een stuk lager geprijsd is. 

Wat die exacte prijs is, is nog niet bekend, maar de Nederlandse marketeers van het Aziatische bedrijf gaven aan dat het flink goedkoper is. Honderden euro’s goedkoper, zelfs. Een goede zet van Panasonic – de DMC-GX8 gaat op het moment van schrijven nog weg voor een niet malse 1114 euro. Een goedkoper broertje is dus geen overbodige luxe.

DMC-GX80 gangbaar

Trendsettend, niet trendvolgend. Dat wil Panasonic zijn. Het merk heeft vele nieuwe fotografische technologieën op de markt gebracht, zo zegt het zelf. Van een eerste Full HD videofunctie op systeemcamera's, tot een 1 inch camerasensor op de smartphone – het merk is de afgelopen vijftien jaar innovatief bezig geweest. Maar de nieuwe DMC-GX80 is niet direct een Micro Four Thirdscamera die een grote revolutie teweeg brengt. Het model heeft gangbare features, die in positieve zin zijn aangepast, zo meent woordvoerder van Panasonic, Michiharu Uematsu. “Het is geen verandering, maar een verbetering." 

Goed, waar hebben we het dan precies over? De DMC-GX80 heeft een 16 Digital Live MOS megapixelsensor, een ISO-bereik van 100 tot 25600, een uitgebreide 4K-videomogelijkheid en een mooi 80 graden kantelbaar display met 1040k beeldpunten. De GX80 oogt hetzelfde als zijn grote broer, maar houdt geen rekening met het weer: hij is niet spatwaterbestendig en heeft geen stevige aluminum behuizing. Toch is dat geenszins erg: de gadget voelt stabiel aan en heeft flink wat gewicht. En met de aanwezigheid van een kraakheldere OLED-viewfinder zal ook de iets gevorderde fotograaf prettig kiekjes kunnen schieten. 

GX80 bovenkant

De sluiter is vernieuwd: de mechanische unit maakt nu een stuk minder geluid wanneer je een foto schiet. Bovendien heeft deze zelfs minder last van de (hele) kleine trillingen die er ontstaan wanneer je op de knop drukt. Ze zijn er trots op bij Panasonic – maar indrukwekkend valt het niet per definitie te noemen.

De vijf-assige stabilisatie is dat wellicht wel. De basis: hoe meer zoom je gebruikt, hoe groter de kans op scherpteverlies, maar met deze nieuwe stabilisatie valt dat dus mee. De vriendelijke Uematsu heeft er zelfs een uitgebreide wiskundige berekening op los gelaten, die moet bewijzen wat het voordeel van vijf-assige beeldstabilisatie is.

Uematsu en zijn wiskundeWe geloven ‘m gelijk.

Verder heeft het merk met 4K Photo een sterke troef in handen. Via deze feature, die ook op andere Panasonic camera’s te vinden is, mis je geen moment meer: je schiet 30 frames per seconde, waarbij je dan zelf kunt kiezen wat je directe beeld is. Gewoon even scrollen, seleteren en hups: jouw specifieke moment is vastgelegd. De resolutie van deze foto’s is met 8 megapixel overigens wel een stuk lager, maar nog altijd (meer dan) hoog genoeg om foto’s af te drukken op posterformaat.

Erg tof en verandert fotografie: hoorde je vroeger camera's bij een snelle actie 2345234 afdrukken maken - in de hoop dat het perfecte moment er tussen zat - selecteer je nu achteraf het gewenste beeld. Om de functie tot zijn recht te laten komen heeft Panasonic een fysieke knop op de GX80 geintroduceerd - zo weet ook de meest eenvoudige fotograaf dat de mogelijkheid bestaat. 

Ook Post Focus heeft op de DMC-GX80 een fysieke knop gekregen: deze feature maakt het mogelijk om naderhand scherp te stellen, iets wat we bijvoorbeeld kennen van de Lytro Lightfield Camera, zij het met een andere techniek. De camera schiet een serie foto’s, plakt deze over elkaar en via het touchscreen selecteer je het focuspunt. Dat is bijvoorbeeld handig voor macrofotografie, waar een consument veel gebruik maakt van scherptediepte. Post Focus is overigens ook al te vinden op diverse compactcamera's van Panasonic, waaronder de recent geïntroduceerde DMC-TZ80.

DMC-GX80 bovenkant

Met de GX80 focust Panasonic zich op een relatief eenvoudige doelgroep: mensen die graag fotografie beter willen leren kennen, maar niet al teveel gedoe willen. En dus zitten er ook weer talloze mooie creatieve filters op de camera, die op eenvoudige wijze je plaatje van iets meer cachet voorziet: vooral op het gebied van zwartwitfotografie kun je je lol op bij dit model: er zijn meerdere 'monochrome'-modi te vinden.

Prijs en verkrijgbaarheid Panasonic Lumix DMC-GX80

Oh, en tot slot: je kunt de Lumix DMC-GX80 nu opladen met behulp van een USB-kabel. Zo hoef je niet altijd een externe lader mee te nemen – slechts een generiek micro-usbkabeltje is genoeg. “Just like Samsung”, aldus Uematsu. Wederom niet echt een spannende verandering, maar wel een verbe... Juist. 

De Panasonic Lumix DMC-GX80 moet zeer binnenkort in de winkels liggen, voor een adviesprijs van 700 euro voor de body, 800 euro met 14-42mm-kitlens en 1100 euro met 14-140mm-zoom. De M43-camera wordt leverbaar in twee verschillende kleuren.

Deel dit bericht:
Tags