Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Huawei P9 en P9 Plus fotograferen met Leica

Door: Ger de Gram | 6 april 2016 08:30

Het Chinese Huawei heeft haar nieuwe vlaggenschip voor 2016 gepresenteerd. De Huawei P9 moet een nieuwe standaard zetten op het gebied van smartphonefotografie.

Het Chinese Huawei heeft haar nieuwe vlaggenschip voor 2016 gepresenteerd. De Huawei P9 moet een nieuwe standaard zetten op het gebied van smartphonefotografie. Hoe het merk dat wil doen? Door een samenwerking met Leica aan te gaan.

Van oudsher is Leica is een van ’s werelds meest gerenommeerde spelers op het gebied van fotografie. De Duitse fabrikant is tegenwoordig in Nederland vooral bekend van lenzen voor digitale camera’s. Zo maken Panasonic compactcamera’s al jaren gebruik van Leica-objectieven en zijn er diverse lenzen van de producent beschikbaar voor systeem- en spiegelreflexcamera’s. Ook heeft Leica zelf een serie zeer goede fototoestellen, maar die zijn voor de gemiddelde consument doorgaans niet te betalen - kijk bijvoorbeeld eens naar het prijskaartje van de Leica M Edition 60.

Goed, de kennis op het gebied van fotografie wordt nu gebruikt in Huawei’s nieuwste smartphone, de Huawei P9. In het Londense Battersea Evelotion presenteerde Richard Yu, CEO van de Huawei Consumer Business Group het nieuwe model, die de P8 (klik voor review) logischerwijs opvolgt. In gebrekkig Engels sprak hij over ‘een geweldige techniek, die fantastische resultaten op fotografiegebied oplevert’.

Twee 12 megapixelcamera’s op Huawei P9

De P9 heeft daarvoor niet een, maar twee 12 megapixelcamera’s aan boord die, zo claimen Huawei en Leica, voldoen aan de strengste kwaliteitseisen uit de sector. Zowel foto’s in kleur als zwartwit moeten bijzonder goede beeldkwaliteit hebben. Dat komt omdat een van de twee sensoren daarin gespecialiseerd is en enkel in zwartwit afdrukt. Bijzonder en erg innovatief. "Better than iPhone 6S", glimlachte Yu.

Verder is Huawei - en haar gevolg in de vorm van twee fotografen van National Geographic - over de wide-aperture modus van de P9 enthousiast. Je kunt afbeeldingen met prachtige scherpte/diepte maken en een gemiddelde macroplaat moet mooier dan ooit zijn. Om dat nog maar eens kracht bij te zetten heeft Huawei niemand minder dan Scarlett Johansson voor een commercial gestrikt.

Heel veel aandacht voor zwartwat-fotografie.

Opmerkelijk genoeg ging het dus lange tijd over zwart/witfotografie, een tak van sport waar Leica lange tijd (een van de) grote speler(s) was. De P9 heeft een uitgebreide monochrome modus, die plaatjes met veel contrast kan maken - zo ziet je zwartwit foto er nog mooier uit.Het model bezit overigens ook Hybrid Focus, wat in de basis inhoudt dat de P9 ontzettend snel scherp kan stellen (eenzelfde techniek is ook terug te vinden in de Xperia X-lijn van Sony). Het is klik, en klaar, inclusief een herkenbaar Leica-ontspanknopgeluidje. Hieronder een paar testfoto’s, geschoten in London.

Testfoto Huawei P9

72157666843273545

Qua look-and-feel is de P9 vooral te omschrijven als: stijlvol en mooi, maar niet indrukwekkend. Het toestel heeft een ‘industrieel ontwerp’, wat zoveel zegt als dat het toestel een matte, zilvergeborstelde afwerking heeft. Dat ziet er knap uit, maar erg indrukwekkend is het niet te noemen - dit hebben we bij grote andere merken (kuch: Apple) ook weleens gezien. Ook is er een gouden en keramisch witte editie.

De P9 omvat verder meer dan degelijke specificaties. De basiseditie van de gadget heeft onder meer een 5,2 inch Full HD display, 3000 maH accu, 2,5 Ghz 64-bit processor, 3 GB RAM en draait op de nieuwste versie van besturingssysteem Android: Marshmallow. Ook moderne features als een vingerafdrukscanner en infrarood om je smartphone als afstandsbediening te laten fungeren ontbreken niet. Huawei onthulde ook de P9 Plus, een met een 5,5 inch display en 3400 mAh batterij iets grotere broer.

Prijs en beschikbaarheid Huawei P9

Als we de laatste, gelekte, benchmarks mogen geloven presteert de P9 qua snelheid en grafische kracht een stuk minder dan de Galaxy S7 en S7 Edge, maar dat is gezien het prijsverschil niet zo heel vreemd. De Galaxy S7 gaat momenteel weg voor 695 euro, terwijl de Huawei P9 met 32GB opslag 599 euro gaat kosten. De P9 Plus is met 749 euro ietsjes duurder. Mocht je graag 4GB RAM of 64 GB opslag willen hebben, dan is dat ook mogelijk, maar leg je ook tientallen euro’s meer neer: 649 euro.

De Huawei P9 is vanaf 16 april verkrijgbaar in Nederland.

Belangrijkste specificaties op een rij

Huawei P9

  • 5,2 inch 1080p display
  • Twee 12 megapixel camera’s van Leica
  • Kirin 955 2.5GHz 64-bit ARM-processor
  • 3000 mAh accu
  • Android 6.0 Marshmallow

Huawei P9 Plus

  • 5,5 inch 1080p display
  • Twee 12 megapixel camera’s van Leica
  • Kirin 955 2.5GHz 64-bit ARM-processor
  • 3400 mAh accu
  • Android 6.0 Marshmallow
Deel dit bericht:
Tags